ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Υγείας: Αν αφήσουμε το ΓεΣΥ να καταρρεύσει θα καταρρεύσει όλο το κράτος

Έκανε λόγο για «απαράδεκτο γεγονός» ότι μπαίνουν οι ασθενείς που υποφέρουν στα νοσοκομεία και δεν τυγχάνουν ποιοτικής περίθαλψης και της ιατρικής στήριξης, που θα ανέμενε κανείς

ΚΥΠΕ

Αν αφήσουμε το Γενικό Σύστημα Υγείας να καταρρεύσει είναι όλο το κράτος που θα καταρρεύσει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η νέα Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, η οποία είπε πως είναι υπέρ των ποιοτικών και ποσοτικών ελέγχων, αφού θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα γίνει εφικτό να μπαλωθεί το «τρύπιο σακούλι».

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η νέα Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αν και οι προκλήσεις του Υπουργείου της είναι πολλές και φλέγουσες, εντούτοις, με το πρώτο ζήτημα που θα ασχοληθεί είναι το ΓεΣΥ, διαβεβαιώνοντας πως θα κρατήσει «όσο πιο ψηλά γίνεται» την ποιότητα της υγείας.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, τους πολίτες ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αμβλυνθεί το διαχρονικό πρόβλημα της υπερπληρότητας θαλάμων και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία, ενώ πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιήσει αμέσως επισκέψεις στα νοσηλευτήρια, με στόχο να εξετάσει επί τόπου τα προβλήματα που παρουσιάζονται και γιατί προκύπτουν συνεχώς παράπονα από τους πολίτες.

«Πολύ άμεσα», είπε, «θα πραγματοποιήσω επισκέψεις τα νοσοκομεία και κυρίως στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τους παθολογικούς θαλάμους, αλλά και το Πνευμονολογικό Τμήμα, που είναι αυτά τα οποία έχουν το πιο μεγάλο φορτίο. Σίγουρα, θα εξετάσω ποια είναι τα προβλήματα, γιατί παρατηρούνται καθυστερήσεις, γιατί υπάρχουν παράπονα από πολίτες, ώστε άμεσα να επιλύσουμε τα σοβαρά θέματα».

Σύμφωνα με την Πόπη Κανάρη ανέλαβε το πόστο της με πολλά παράπονα, για να σημειώσει ωστόσο ότι «όταν υπάρχει θέληση θα βρεθούν οι τρόποι να τα επιλύσουμε άμεσα».

Έκανε λόγο για «απαράδεκτο γεγονός» ότι μπαίνουν οι ασθενείς που υποφέρουν στα νοσοκομεία και δεν τυγχάνουν ποιοτικής περίθαλψης και της ιατρικής στήριξης, που θα ανέμενε κανείς, από ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Όπως συμπλήρωσε θα γίνει μεγάλη προσπάθεια, ώστε να λυθούν τα «τραγικά», όπως τα χαρακτήρισε, προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της υγείας, ενώ σημείωσε ότι θα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισής τους.

Ζήτησε παράλληλα χρόνο, ώστε να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα, που έχει θέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος όπως είπε «έβαλε χρονικά περιθώρια και καλά έκανε».

«Είμαι και εγώ των χρονικών περιθωρίων. Και θα προσπαθήσουμε μέσα σε αυτά τα χρονικά περιθώρια να λύσουμε όσα περισσότερα ζητήματα μπορούμε», συμπλήρωσε.

Επιπροσθέτως, η Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι είναι υπέρ των ελέγχων, σημειώνοντας πως «όταν δεν υπάρχει έλεγχος δεν υπάρχει βελτίωση, ούτε αναβάθμιση».

«Θα πρέπει να βλέπουμε θετικά τον ποιοτικό και τον ποσοτικό έλεγχο. Όλα αυτά τα οποία θεωρώ ότι είναι οι τρόποι, με τους οποίους θα μπορέσουμε να μπαλώσουμε το τρύπιο σακούλι που υπάρχει. Αν αφήσουμε το ΓεΣΥ να καταρρεύσει είναι όλο το κράτος που θα καταρρεύσει. Θα προστατεύσω το ΓεΣΥ ως φιλοσοφία και ως αρχιτεκτονική, αλλά θέλω και τη βοήθεια των λειτουργών για ένα αυστηρό και συστηματικό έλεγχο, με πρότυπα ευρωπαϊκά στους ελέγχους», είπε.

Αναφερόμενη περαιτέρω στο ΓεΣΥ, η κ. Κανάρη είπε πως νιώθει ότι «ο κάθε ασθενής πρέπει να έχει ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα στη σωστή και ποιοτική θεραπεία», προσθέτοντας πως «πρέπει να κρατήσουμε ψηλά την ποιότητα της υγείας».

Ερωτηθείσα σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη βελτίωση και αναβάθμιση του συστήματος υγείας και αν θα προτείνει κάποιες αλλαγές, η κ. Κανάρη είπε πως θα μιλήσει κατευθείαν με τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ, για τις αλλαγές που έχει υπόψη της να προτείνει.

Ωστόσο, είπε στο ΚΥΠΕ ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αναφερθεί στις αλλαγές αυτές, αν δεν μιλήσει πρώτα με τους αρμόδιους Οργανισμούς.

«Θέλω να έχω και τη δική τους συγκατάθεση σε ένα μεγάλο βαθμό, για να μπορούμε να κάνουμε βήματα μαζί και να ανεβαίνουμε μαζί τα σκαλοπάτια. Να δημιουργήσουμε μια καλή ομάδα με κοινό όραμα, ώστε να βαδίζουμε στο ίδιο μονοπάτι, με το ίδιο σκεπτικό και πάθος», είπε.

Δήλωσε, τέλος, πως είναι άνθρωπος «του αλληλοσεβασμού, της αλληλοεκτίμησης και της συλλογικότητας», για να προσθέσει πως δεν την φοβίζει ο κόπος και οι υψηλοί στόχοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ ο χρόνος παραμονής για εξέταση και διαλογή ασθενών αυξήθηκε κατακόρυφα έστω και με το χαράτσι, της μη επιστροφής, της προπληρωμής, των €10.
Η εξέταση και διαλογή διεξαγόταν, διεξάγεται εισέτι, από μη γιατρό.
Η κατά καιρούς στελέχωση των ΤΑΕΠ (Α’ Βοηθειών) αντί με γιατρούς γινόταν με αστυνομικούς μόνιμους ή ειδικούς (special) για να τηρούν δήθεν την τάξη.
Από το 1960 υπηρέτησαν ως Υπουργοί Υγείας 25 άτομα.
Την τελευταία δεκαετία υπηρέτησαν 5 κομματικοί Υπουργοί του ΔΗΣΥ υπό τον Αναστασιάδη με βοηθό του τον Αβέρωφ ο οποίος τελικά θυματοποιήθηκε κομματικά κομματιασμένος.
Τα, τεχνοκρατικά, έργα της 26ης και νυν, εκ Χημείου, Υπουργού εν καιρώ.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση