Την άμεση παρέμβαση τόσο της γενικηπς διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, κυρίας Χριστίνας Γιαννάκη αλλά και του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα έφερε δημοσίευμα που έκανε λόγο για εγκυμονούσα αφρικανικής καταγωγής που φέρεται να απέβαλε τα δίδυμα που κυοφορούσε αφού πρώτα της αρνήθηκε επανειλημμένα να εξεταστεί από ιατρό στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του Alpha Κύπρου η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας μετά από συνάντηση -στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Υγείας- με τη μητέρα, άκουσε προσεκτικά τα διαμειφθέντα αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Εν συνεχεία με απόφαση του υπουργού, απεστάλη στη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ διαταγή για άμεση διερεύνηση του περιστατικού με την κυρία Γιαννάκη να υπογραμμίζει πως «Δε θα ανεχθούμε οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει εις βάρος ενός ευάλωτου ασθενή». Εν συνεχεία και σε ότι αφορά το διαδικαστικό μέρος η Χριστίνα Γιαννάκη ανέφερε πως η μητέρα αιτήθηκε κάρτα νοσηλείας στις 11 Αυγούστου -και μάλιστα σε περίοδο που πολλοί λειτουργοί απουσιάζουν με άδεια- όμως παρ’όλα αυτά η κάρτα νοσηλείας εκδόθηκε την επομένη (12 Αυγούστου). Αυτό λοιπόν που εξετάζεται όπως ανέφερε, είναι αφενός γιατί δεν έγινε δεκτή η ισχύουσα κάρτα νοσηλείας και αφετέρου γιατί δεν επιδείχθηκε η απαιτούμενη ευαισθησία σε ένα τόσο σοβαρό ανθρωπιστικό ζήτημα.
Το περιστατικό
Αδιανόητο εν έτη 2022 περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα στην Κύπρο σύμφωνα με καταγγελία, με εγκυμονούσα μητέρα διδύμων να μεταβαίνει στο Μακάρειο Νοσοκομείο και να εκδιώχνεται από νοσοκόμα με τον ισχυρισμό ότι η κάρτα νοσηλείας της δεν ισχύει και αφού δεν είχε το παράβολο των 30€ να πληρώσει δεν κατάφερε να δει το γιατρό της, ενώ 72 ώρες μετά διαπιστώθηκε πως τα δύο έμβρυα ήταν νεκρά.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» η γυναίκα είχε απευθυνθεί στο Μακάρειο άλλες τρεις φορές με το αποτέλεσμα να είναι πάντοτε το ίδιο, ενώ την τελευταία φέρεται να είχε αφόρητους πόνους και 39 πυρετό. Στο διαδικαστικό κομμάτι μάλιστα και παραγκωνίζοντας την ανθρωπιστική υφή του ζητήματος η εγκυμονούσα δεν ήταν αιτήτρια πολιτικού ασύλου αλλά αναγνωρισμένη πρόσφυγας κάτι που -θεωρητικά- (θα) έπρεπε να της παρέχει τα ίδια δικαιώματα με ένα Κύπριο πολίτη, όπως κατ’επέκταση και τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Η καταγγελία στην εν λόγω εφημερίδα φέρεται να πραγματοποιήθηκε μέσω ιερέα της Αγγλικανικής εκκλησίας στην Κύπρο -στην οποία και ανήκει η καταγγέλουσα- που κινητοποίησε τα υψηλότερα κλιμάκια του Υπουργείου Υγείας.
Συνάντηση Χατζηπαντέλα/Γιαννάκη με τη μητέρα - Άμεση διερεύνηση
Τόσο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα όσο και η γενική διευθύντρια του αρμόδιου υπουργείου Χριστίνα Γιαννάκη συναντήθηκαν με την μητέρα ακούγοντας προσεκτικά όλα όσα η ίδια πέρασε τον τελευταίο μήνα και θεωρώντας υπεύθυνη για την απώλεια των εμβρύων την απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Κάτι που σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προκύπτουν σαν ένα κράμα γραφειοκρατίας -αφού ενώ η γυναίκα είναι αναγνωρισμένη πρόσφυγας και ενώ της είχε εκδοθεί και κάρτα νοσηλείας κλήθηκε να πληρώσει για να της παρασχεθούν στοιχειώδεις υπηρεσίες, με την άδεια παραμονής της να αναμένεται σε μήνες- και μιας σειράς κακών διοικητικών αποφάσεων -εάν πράγματι ευσταθεί το ότι εκδιώχθηκε όχι μία αλλά τέσσερις φορές και δεν κατάφερε να εξεταστεί- με τον υπουργό να αντιδρά άμεσα.
Διατάχθηκε άμεση έρευνα διά στόματος υπουργού ενώ παράλληλα ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα ενημέρωσε τη μητέρα πως θα έχει δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η ίδια πέραν της ανείπωτης θλίψης και του σοκ το οποίο βίωσε φέρεται να εξέφρασε και τον φόβο για το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών της στην Κύπρο ενώ όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα ζήτησε να ενημερωθεί για το επόμενο ραντεβού της στο νοσοκομείο, ούτως ώστε να τη συνοδεύσει ο ίδιος.
Έως ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση του περιστατικού τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά και διάφορα. Αυτό όμως στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε αφορά την αντιμετώπιση του Κράτους ή των λειτουργών του σε παρόμοια περιστατικά καθώς και την διαλλακτικότητα που πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερα σε ότι θέματα υγείας. Από την άλλη, το ζήτημα της γραφειοκρατίας τίθεται εκ νέου στο προσκήνιο και μπορεί να μην αποτελεί την ουσία του προβλήματος αλλά σίγουρα ένα κομμάτι του. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει μία χώρα τους ευάλωτους, αδύναμους, παιδιά και ηλικιωμένους αποτελεί αντανάκλαση της κοινωνίας. Τα διαδικαστικά για το ως προς το πότε εκδόθηκε η κάρτα νοσηλείας, γιατί δεν έγινε δεκτή ή αν είχε ή όχι το αντίτιμο των 30€ είναι για κατανάλωση.