Kathimerini.com.cy
Το μοντέλο της εισόδου του Test to Stay στα σχολεία φαίνεται να ήταν μόνο η αρχή, αφού σύμφωνα με τις εξαγγελίες των ειδικών και τα στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τη δια ζώσης παρουσία μαθητών που τελούσαν υπό το καθεστώς στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θεωρείται ιδιαίτερα πετυχημένο.
Αυτός είναι και ο λόγος που μετά την δοκιμαστική του χρήση στα σχολεία, το Υπουργικό Συμβούλιο -μετά και την σύμφωνη γνώμη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής- αποφάσισε την επέκταση του και την εισαγωγή του σε αρκετούς άλλους τομείς και κλάδους.
Όπως αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις Μιχάλη Χατζηπαντέλα το μοντέλο εισάγεται σε νηπιαγωγεία και προδημοτική εκπαίδευση, ενώ το ίδιο θα ισχύσει σε ότι αφορά τη Δημόσια αλλά και Εκπαιδευτική Υπηρεσία. Παράλληλα -και όπως ήταν λογικό- αποφασίστηκε η επέκτασή του στην Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση. Σημαντική διαφοροποίηση είναι η «αυστηροποίηση» σε νηπιαγωγεία και προδημοτική αφού πλέον ΟΛΑ τα παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω υποχρεούνται να υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση.
Αναλυτικά:
(στ) από τις 21 Φεβρουαρίου 2022, όπως τα παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και προδημοτική, υποχρεούνται να διενεργούν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά την εβδομάδα.
(ζ) την εισαγωγή του μέτρου “test to stay” σε νηπιαγωγεία και προδημοτική (εξαιρούνται τα βρεφοκομικά τμήματα και σταθμοί). Η ημερομηνία έναρξης και ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθούν μετά από διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις συντεχνίες των εργαζομένων και τους συνδέσμους γονέων.
(η) την εισαγωγή του μέτρου “test to stay” στη Δημόσια και Εκπαιδευτική Υπηρεσία. Η ημερομηνία έναρξης και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, θα ανακοινωθούν μετά από διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις συντεχνίες των εργαζομένων.
(θ) την παράταση του μέτρου “test to stay” στη Δημοτική και Μέση εκπαίδευση.