ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα νοσοκομεία θα κρίνουν τις χαλαρώσεις το Πάσχα

Οι νοσηλείες ασθενών με COVID-19 αυξάνονται την ώρα που επικρατεί ένταση ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Πάσχα χωρίς σημαντικές νέες χαλαρώσεις αναμένεται ότι θα περάσουν οι Κύπριοι πολίτες, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, δώδεκα μόλις ημέρες πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, δεν είναι ενθαρρυντικά. Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας, σε σχέση με τον ημερήσιο αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID19, δεν είναι ενθαρρυντική, αφού έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ ψηλό επίπεδο, ενώ τα δημόσια νοσηλευτήρια δέχονται σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερη πίεση. Αυτό είναι και το σημείο τριβής μεταξύ ΟΚΥπΥ και ΠΑΣΙΝ, καθώς αναζητείται η χρυσή τομή όσον αφορά στην νοσηλεία ασθενών από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία ήδη δέχονται μεγάλη πίεση. Τα προβλήματα του Συστήματος Υγείας, που έχουν αρχίσει να αναδύονται εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης, προς το παρόν δεν δείχνουν ικανά να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, όσον αφορά στην ανάπτυξη του πλάνου της αποκλιμάκωσης. Εν όψει βρίσκονται οι μέρες του Πάσχα, κατά τις οποίες το Υπουργείο Υγείας αναμένεται ότι θα προκρίνει κάποιες χαλαρώσεις, αλλά τα αρχικά σχέδια έχουν ανατραπεί.

Σήμα κινδύνου

Την πίεση του μεγάλου αριθμού νοσηλευομένων έχουν αρχίσει να αισθάνονται τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, το τελευταίο διάστημα, καθώς η πληρότητά τους έχει προσεγγίσει ξανά το 80% περίπου. Νοσηλεύοντας πέραν των 200 ασθενών με COVID-19 καθημερινά και, κατά προσέγγιση, 700-800 ασθενείς παγκύπρια, με άλλες παθήσεις σε κοινούς θαλάμους, τα δημόσια νοσοκομεία πλησιάζουν στα όριά τους. Στις κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, που είναι όλες συγκεντρωμένες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, νοσηλεύονται καθημερινά πέραν των 30 ασθενών με COVID19, ενώ παράλληλα νοσηλεύονται ακόμα 15 περιστατικά για άλλους λόγους. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι, σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, τα εξιτήρια από την 1η Απριλίου, μέχρι σήμερα, εξακολουθούν να είναι καθημερινά λιγότερα από τις εισαγωγές, γεγονός που φαίνεται ότι θα επηρεάσει περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Από τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, προκύπτει ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με COVID-19 σε κοινές κλίνες, το διάστημα 1-10 Απριλίου ήταν τα 62,5 έτη και στις ΜΕΘ τα 60,5 έτη. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε δύο πτυχές, με την πρώτη να αφορά στους εμβολιασμούς και την δεύτερη στην επαναδραστηριοποίηση τομέων της οικονομίας. Επίσης, το γεγονός ότι τώρα γίνεται λόγος για νεαρότερους ασθενείς, συμβάλλει στην γρηγορότερη απελευθέρωση κλινών, τόσο σε θαλάμους, όσο και στις ΜΕΘ. Ωστόσο, αυτό το στοιχείο αντισταθμίζεται από τον ημερήσιο μεγάλο αριθμό περιστατικών COVID-19, ο οποίος, αναλογικά, μεταφράζεται και σε σημαντικό ποσοστό νοσηλειών.

Διαμάχη με ιδιωτικά

Πόλεμος ξέσπασε τις τελευταίες μέρες μεταξύ ΟΚΥπΥ και ΠΑΣΙΝ, σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας και τις κλίνες, οι οποίες γεμίζουν σταδιακά. Ο ΟΚΥπΥ εκφράζει παράπονα για μη επαρκή συμβολή των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ως προς την νοσηλεία ασθενών με άλλες παθήσεις. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο στόχος για τα δημόσια νοσηλευτήρια για αύξηση των κλινών ΜΕΘ στις 65 επετεύχθη, μεν, με τον επόμενο στόχο να είναι η μεγαλύτερη δυνατή μείωση των περιστατικών non-COVID στις ΜΕΘ, δε. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν δεχθούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να νοσηλεύσουν τα εν λόγω περιστατικά. Θέση του ΟΚΥπΥ είναι το ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια επιλέγουν τα περιστατικά αναλόγως του οικονομικού τους συμφέροντος, με τον Οργανισμό να ζητά όπως δέχονται κάθε είδους περιστατικό, αφού τα δημόσια νοσηλευτήρια πλησιάζουν στην πληρότητά τους.

Μέχρι τώρα, έχουν σταλεί στον ιδιωτικό τομέα 17 περιστατικά ΜΕΘ, ωστόσο ο ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν δέχονται χρόνια ασθενείς, ηλικιωμένους και παθολογικούς ασθενείς, οι οποίοι δεν λαμβάνουν νωρίς εξιτήριο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα επιλέγουν τα περιστατικά τα οποία έχουν ανάγκη από σύντομη νοσηλεία και αφήνουν κέρδος, σύμφωνα με τα όσα καταλογίζει ο ΟΚΥπΥ στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Πηγές από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αναφέρουν στην «Κ» ότι ο Υπουργός Υγείας και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ενταγμένα στο ΓεΣΥ κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά με την διαχείριση περιστατικών που παραπέμπονται από τον ΟΚΥπΥ. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει όπως τα εν λόγω ιδιωτικά νοσηλευτήρια δέχονται ασθενείς του δημόσιου τομέα με 15% μειωμένη αποζημίωση.

Από πλευράς ΠΑΣΙΝ τονίζεται ότι είναι αδύνατον να γίνουν δεκτά ανά πάσα στιγμή σε κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο περιστατικά πάσης φύσεως, καθώς δεν διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία όλες τις ειδικότητες. Εξάλλου, τα μεγάλα νοσηλευτήρια της Λευκωσίας και της Λεμεσού, ειδικά τα ενταγμένα στο ΓεΣΥ, δουλεύουν σε έντονους ρυθμούς για να εξυπηρετήσουν τα δικά του περιστατικά το καθένα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούνται λίστες αναμονής. Παράλληλα, περιορισμός υπάρχει και στον αριθμό των κλινών στο κάθε νοσηλευτήριο, τονίζεται. Ως εκ τούτου, στις συζητήσεις που προηγήθηκαν, γινόταν αναφορά για εκ περιτροπής αποδοχή περιστατικών αναλόγως της φύσης τους, από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σύμφωνα με τις ειδικότητες ιατρών που διαθέτει το καθένα.

Προσπάθειες... «κατάσβεσης»

Το μεσημέρι της Τρίτης στελέχη του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ παρακάθισαν σε σύσκεψη, στην παρουσία και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», η κα Γιαννάκη διευθέτησε την μεταφορά 15 ασθενών από τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ στα ιδιωτικά, αυθημερόν. Παράλληλα, ο ΟΑΥ προειδοποιεί τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ότι, σε περίπτωση που δεν τηρούν το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για λειτουργία τους κατά 70%, διαθέτοντας έτσι το 30% των κλινών τους για την νοσηλεία περιστατικών που παραπέμπονται από τον ΟΚΥπΥ, θα έρχονται αντιμέτωπα με την τιμωρία της μη αποζημίωσης για ασθενείς που νοσήλευσαν σε κλίνες οι οποίες θα έπρεπε να διατίθεντο για περιστατικά από τον ΟΚΥπΥ.

Σφιχτές χαλαρώσεις

Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και στο σύστημα υγείας ευρύτερα, δεν επιτρέπει στο Υπουργείο Υγείας να προσβλέπει σε αποκλιμάκωση περιοριστικών μέτρων, προς το παρόν. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, δεν επιθυμεί την δημιουργία προσδοκιών, ενώ ενημερώνεται τακτικά για την πορεία της επιδημιολογικής εικόνας, εν όψει και του Πάσχα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις από κύκλους της οικονομίας όπως οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες χώρων αναψυχής και οι διοργανωτές εκδηλώσεων. Καθοριστική θεωρείται η ερχόμενη βδομάδα για την λήψη αποφάσεων σχετικά με τις ενδεχόμενες χαλαρώσεις τις ημέρες του Πάσχα. Το σενάριο που ήθελε την κυβέρνηση να παραχωρεί περισσότερες ελευθερίες την Μεγάλη Εβδομάδα δείχνει να καταρρέει, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει μια εξαίρεση για τις ημέρες από το Μεγάλο Σάββατο, μέχρι την Τρίτη του Πάσχα. Αν υπάρξουν κάποιες χαλαρώσεις το εν λόγω τετραήμερο, αυτές θα αφορούν τις συναθροίσεις σε οικίες και τον περιορισμό στις μετακινήσεις, ήτοι το SMS. Όσον αφορά τον εκκλησιασμό, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή επεξεργάζεται το υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο θα αφορά και τους εξωτερικούς χώρους των ιερών ναών.

Έντυπη έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση