ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύστημα Συνδρομικής Επιτήρησης της πανδημίας με συμβολή ΠΙΣ

Ήδη τέθηκε σε λειτουργία ένα σύστημα αξιολόγησης δεδομένων για την καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας

Ένα σύστημα Συνδρομικής Επιτήρησης της πανδημίας COVID-19 και την εξέλιξή της στην Κύπρο έχει στηθεί από ομάδα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργού Υγείας, με την συνδρομή του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου. Η συνεχής παρακολούθηση της πορείας της νόσου είναι εκ των ων ουκ άνευ για τις υγειονομικές αρχές, καθώς έχουν τεθεί ξανά σε λειτουργία τομείς της οικονομίας, ενώ το επόμενο διάστημα οι χαλαρώσεις θα είναι περισσότερες. Το εν λόγω σύστημα έχει την δυνατότητα ακόμα και να προβλέψει το ξέσπασμα ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, όπως πιθανολογείται ότι θα γίνει μετά το καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε στην «Κ» η Δρ Μαρία Κολιού, το σύστημα αυτό λειτουργεί εδώ και έναν μήνα περίπου. Το σύστημα Συνδρομικής Επιτήρησης έχει στηθεί με την βοήθεια Προσωπικών Παιδιάτρων και Ιατρών και τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα εξαχθούν και δημοσιευτούν τα πρώτα αποτελέσματα. Το σύστημα αυτό θα επιτηρεί την πορεία της νόσου με βάση τα κλινικά συμπτώματα, μια μέθοδος η οποία εφαρμόστηκε και στην Κίνα. Μετά την πρώτη φάση της πανδημίας, όταν γινόταν μόνο εργαστηριακή επιτήρηση, έκανε και κλινική επιτήρηση, καταχωρώντας στο συγκεκριμένο σύστημα την κλινική εικόνα υπόπτων περιστατικών, χωρίς εργαστηριακή επιβεβαίωση. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο σύστημα, το οποίο μπορεί να δείξει αμέσως μια πιθανή τάση για νέο κύμα της πανδημίας.
Ήδη υπάρχουν κάποια πρώτα δεδομένα τα οποία προκύπτουν μέσω του συστήματος. Προς το παρόν, συμφωνούν με την γενικότερη καθοδική τάση που έχουν τα περιστατικά COVID-19 στην Κύπρο, ενώ γίνεται ανάλυση δεδομένων και κατά επαρχία. Όπως είπε η Δρ Κολιού, στην Λεμεσό είχε σημειώσει μικρή άνοδο των περιστατικών το προηγούμενο διάστημα, αλλά οι αυξομειώσεις είναι κάτι αναμενόμενο και μη ανησυχητικό, δεδομένου του ότι δεν θα υπάρξει σταθερά αυξητική τάση. Επίσης, μέσω του εν λόγω συστήματος θα είναι εύκολο να φανεί κατά πόσο η πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων θα έχει οποιεσδήποτε συνέπειες.

Τρόπος λειτουργίας

Για την λειτουργία του συστήματος συνδράμουν 23 Προσωπικοί Παιδίατροι και άλλοι τόσοι Προσωπικοί Ιατροί, μέλη του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου, με βασικoύς συντονιστές τον Δρ Μάριο Καραϊσκάκη, ο οποίος έστησε το πρόγραμμα. Επίσης, συνδράμουν ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Νικολόπουλος, η Παιδίατρος και Λοιμωξιολόγος, Μαρία Κολιού και η Επιδημιολόγος, Στέλλα Μαζέρη. Στο σύστημα αυτό καταγράφονται τα περιστατικά που αφορούν άτομα άνω των 15, αλλά και κάτω από 15 ετών. Συγκεκριμένα, ο κάθε συμμετέχων ιατρός με το τέλος κάθε ημέρας, δηλώνει συγκεκριμένα στοιχεία στο σύστημα: τον αριθμό των επισκέψεων ή τηλεφωνημάτων που δέχθηκε με συμπτωματολογία ύποπτη για COVID-19 και τον συνολικό αριθμό επισκέψεων ή τηλεφωνημάτων που δέχθηκε ανά ημέρα. Το πρώτο στοιχείο αποτελεί τον αριθμητή και το δεύτερο τον παρονομαστή και ο λόγος αυτός σε συνάρτηση με τον χρόνο και τα στοιχεία από όλους τους γιατρούς, μπορεί να δώσει μια πολύ καλή εικόνα της κατάστασης. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιείτο και στην περίπτωση της γρίπης, εξήγησε η κα Κολιού, με τα αποτελέσματά του να συνάδουν με την εργαστηριακή επιτήρηση.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X