ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο 4% των παραπεμπτικών τα «επείγοντα», σύμφωνα με στοιχεία

Ο μέσος όρος για τα παραπεμπτικά «ρουτίνας» είναι 15 ημέρες

ΚΥΠΕ

Στο 4% του συνόλου των παραπεμπτικών, που εκδίδουν οι προσωπικοί γιατροί και ειδικοί γιατροί προς ειδικούς γιατρούς, ενταγμένους στο ΓεΣΥ, ανέρχονται τα «επείγοντα» παραπεμπτικά, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, ενώ ο μέσος όρος αναμονής, από την ημέρα που παραπέμπεται ένας ασθενής ως «επείγον» περιστατικό, στον ειδικό γιατρό, είναι οι επτά ημέρες.

Ο μέσος όρος για τα παραπεμπτικά «ρουτίνας», σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, είναι 15 ημέρες και αφορούν σε όλες τις ειδικότητες εντός ΓεΣΥ.

Πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία, που έχουν συλλεχθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η έκδοση των παραπεμπτικών δύο κατηγοριών, των «επειγόντων» και «ρουτίνας», με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών, για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό του ΓεΣΥ.

Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 1η Φεβρουαρίου του 2024 μέχρι την 30η Απρίλιου του ίδιου έτους.

Σημειώνεται πως τα νέα «χαρακτηρισμένα» παραπεμπτικά τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου και εκδίδονται από προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς προς ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ.

Ο κάθε γιατρός, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά, τις ιδιαιτερότητες και το πρόβλημα υγείας του ασθενή του, δίνει στο παραπεμπτικό τον χαρακτηρισμό που κρίνει κατάλληλο. Εξάλλου, ο ΟΑΥ, κατόπιν συνεννόησης με τους γιατρούς του ΓεΣΥ, έχει καταρτίσει γενικές κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες πρέπει να ακολουθούνται κατά τον χαρακτηρισμό των παραπεμπτικών σε «επείγοντα» ή «ρουτίνας».

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Έφη Καμίτση, για τις ειδικότητες με γιατρούς λίγους στον αριθμό, αλλά και με λίγες επισκέψεις ασθενών, ο μέσος όρος κυμαίνεται στις 35 ημέρες. Ανάμεσα στις ειδικότητες αυτές βρίσκονται και οι αλλεργιολόγοι, είπε η κ. Καμίτση.

Για την ειδικότητα της ενδοκρινολογίας, η Διευθύντρια του ΟΑΥ είπε ότι ο μέσος όρος αναμονής των μη επειγόντων περιστατικών, από τη ημέρα που παραπέμπονται μέχρι την ημέρα που θα φτάσουν στον ειδικό ιατρό, είναι οι 20 ημέρες.

Εξάλλου, η κ. Καμίτση ανέφερε ότι για τις ειδικότητες, που διενεργούν διαγνωστικές εξετάσεις, ο μέσος όρος για τα περιστατικά «ρουτίνας» είναι οι 16 μέρες, ενώ για τα «επείγοντα» οι 9 μέρες.

Ανάμεσα στις ειδικότητες, που διενεργούν διαγνωστικές εξετάσεις και βρίσκονται στα διαγνωστικά κέντρα, περιλαμβάνεται η κυτταρολογία, η πυρηνική ιατρική και η παθολογική ανατομική.

Σε σχέση με την ειδικότητα της ακτινολογίας (μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες), η κ. Καμίτση είπε πως ο μέσος όρος ημερών εκτέλεσης του παραπεμπτικού είναι 25 μέρες για τα «ρουτίνας» και 3 ημέρες για τα «επείγοντα».

Αναφερόμενη στο συμπέρασμα που εξάγεται από τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος κατηγοριοποίησης των παραπεμπτικών, η κ. Καμίτση ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι στιγμής οι γιατροί «δεν έχουν κάνει κατάχρηση αυτής της κατηγοριοποίησης», ενώ σημείωσε ότι «φαίνεται να κατηγοριοποιούν με φειδώ τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά».

«Οι ειδικοί γιατροί», πρόσθεσε, «φαίνεται να ανταποκρίνονται και να εξυπηρετούν τα επείγοντας περιστατικά σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο σκοπός είναι ο κόσμος που έχει ανάγκη και πρέπει να δει επειγόντως ειδικό ιατρό να μπορεί να πάρει υπηρεσίες σύντομα», σημείωσε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση