Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές έπειτα από τον εντοπισμό της ινδικής μετάλλαξης του ιού καθώς και του νοτιοαφρικανικού στελέχους στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, έπειτα από εξειδικευμένες εξετάσεις που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, η ινδική μετάλλαξη εντοπίστηκε σε τέσσερα δείγματα, ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού σε δύο.
Τα άτομα στα οποία ανιχνεύθηκαν οι μεταλλάξεις που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Κύπρο εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας, καθώς κατέφθασαν από τρίτες χώρες.
Τα άτομα είχαν αφιχθεί από:
-Ινδία (3 άτομα)
-Πακιστάν (1 άτομο)
-Φιλιππίνες (1 άτομο)
Νεπάλ (1 άτομο)
Το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις «ανακόπηκαν» λόγω των μέτρων που λαμβάνονται στα αεροδρόμια και δεν έχουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον ανιχνευθεί στην κοινότητα, μετριάζει τις ανησυχίες των αρμοδίων. Όπως αναφέρει στην «Κ», ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, το ανησυχητικό θα είναι εάν οι μεταλλάξεις εντοπιστούν εντός της κοινότητας και διαπιστωθεί εσωτερική μετάδοση. Το ινδικό στέλεχος του ιού θεωρείται μάλιστα πιο μεταδοτικό.
«Οποιαδήποτε εισαγωγή νέου στελέχους πρέπει να μας ανησυχεί. Ωστόσο εφόσον προλάβουμε και τα ανιχνεύσαμε στις πύλες εισόδου της χώρας δεν πρέπει να ανησυχούμε», τονίζει ο κ. Καραγιάννης. Οι εμβολιασμοί θεωρούνται ως ασπίδα προστασίας και έναντι των μεταλλάξεων, όπως σημειώνει ο ίδιος.
«Σε περίπτωση εσωτερικής μετάδοσης η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι τα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι διότι δεν κάνουμε τεστ αντισωμάτων επομένως δεν ξέρουμε τι ποσοστό από τον πληθυσμό που εμβολιάστηκε έχει αρκετή ανοσία», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης.
Στοίχημα τα μέτρα στα αεροδρόμια
Τα μέτρα στα αεροδρόμια θα πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια ώστε η κατάσταση να παραμείνει υπό έλεγχο και να αποφευχθεί η εσωτερική μετάδοση από μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Εκεί επικεντρώνονται και οι προσπάθειες των αρμοδίων που επιθυμούν να αγγίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα τον στόχο που έχει τεθεί για εμβολιασμό του 65% του πληθυσμού.
Στο μεταξύ, σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων θεωρείται το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό (GreenPass). Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο τέταρτος γύρος των συννομοθετών της ΕΕ ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή εν μέσω μιας αναζήτησης λύσης για δωρεάν διαγνωστικά τεστ «ως μέσο αποκατάστασης του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία και για την αποφυγή διακρίσεων προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».
Υπενθυμίζεται, ότι το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχος του που θέλει να ταξιδέψει έχει εμβολιαστεί κατά της covid19, έχει αντισώματα ή αρνητικό τεστ.
Αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι των μεταλλάξεων
Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαβεβαίωσε σήμερα ότι τα εμβόλια που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα και εγκεκριμένα είναι έως τώρα αποτελεσματικά έναντι «όλων των παραλλαγμένων στελεχών του ιού». Επιπλέον, ο ΠΟΥ, σημειώνει ότι παρά τη βελτίωση που παρουσιάζεται στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στην υγειονομική κατάσταση, τα ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται «ενώπιον μια συνεχούς απειλής και νέων αβεβαιοτήτων», ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με το ανησυχητικό νέο παραλλαγμένο στέλεχος που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία.
Σε ότι αφορά στο στέλεχος B.1.617 του κορωνοϊού που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ανιχνεύεται πλέον σε τουλάχιστον 26 χώρες της Ευρώπης. Το στέλεχος δυνατόν να εξαπλωθεί ταχύτατα και να εκτοπίσει ακόμη και την βρετανική μετάλλαξη που κυριάρχησε στην Ευρώπη, προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε.
Watch LIVE as @hans_kluge and experts from WHO/Europe provide a situation update on #COVID19 in the European Region before answering questions from journalists https://t.co/K5zffW6tPY
— WHO/Europe (@WHO_Europe) May 20, 2021
Τα πλείστα κρούσματα που αφορούν στην ινδική μετάλλαξη συνδέονται μέχρι στιγμής με ταξίδια.