Σε εγρήγορση έχει θέσει την Ευρώπη η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, μετά την άρση της πολιτικής zero covid, με τις υγειονομικές αρχές των κρατών – μελών να βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τυχόν επιβολή μέτρων σε κινέζους ταξιδιώτες. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έκανε και η Κύπρος αφού την Τρίτη (02/01) πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη μεταξύ του του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, με επίκεντρο την αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κίνα. Σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί η κατάσταση που επικρατεί αλλά και το κατά πόσο η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί είναι δικαιολογημένη, με βάση των αριθμό των Κινέζων επισκεπτών που δέχεται η Κύπρος, η «Κ» επικοινώνησε με το το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρο Καραγιάννη.
Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες από την Κίνα.
Τι φοβούνται οι επιστήμονες
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν ενώπιών τους οι επιδημιολόγοι, το στέλεχος της μετάλλαξης του κορωνοϊού που παρουσιάστηκε στην Κίνα υπάρχει στην Κύπρο από τον Αύγουστο του 2022 και γι’ αυτό τον λόγο η κατάσταση δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τη δεδομένη στιγμή. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Δρ Καραγιάννης, από τα δεδομένα που υπάρχουν είναι δυνατό να προκύψει νέο στέλεχος του ιού και να εξαπλωθεί στην Ευρώπη, εξού και η κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών.
Κινέζοι επισκέπτες και Κύπρος
Ερωτηθείς εάν δικαιολογείται ο πανικός με βάση τον αριθμό των κινέζων ταξιδιωτών που φθάνουν στην Κύπρο, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι αυτοί προτιμούν άλλες χώρες, ειδικά την Ιταλία. Τόνισε ότι οι κινέζοι επισκέπτες, ο αριθμός των οποίων είναι μικρός, φθάνουν στην Κύπρο μέσω τρίτων αεροδρομίων και επομένως η Κύπρος θα υιοθετήσει τα συλλογικά μέτρα που θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τον Υπουργό Υγείας όπου αναμένεται να αποφασιστούν μέτρα και να οδηγηθούν στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της Τετάρτης.
Ποιες χώρες έχουν λάβει μέτρα
Σημειώνεται ότι πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες από την Κίνα. Πρόκειται για τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ινδία και το Μαρόκο. Το Κατάρ αναμένεται από σήμερα να απαιτεί από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ 48 ωρών. Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού καθεστώτος τους. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες χώρες αυτή την στιγμή, ζητούν είτε PCR 72 ωρών, rapid τεστ 48 ωρών πριν την επιβίβαση και μετά την αποβίβαση ενώ κάποιες χώρες κάνουν και δειγματοληψίες σε αριθμό επιβατών για να δουν τι στελέχη διακινούνται.