Προωθητική Ενέργεια
Στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν την υγεία των ανδρών, MOVEMBER, ο Δρ Λεωνίδας Ιωάννου, Ιατρός Ακτινολόγος και Προϊστάμενος Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας της Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ, μιλά για τον Καρκίνο του Προστάτη και για την Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία, την πλέον αποτελεσματική εξέταση για την έγκαιρη και ακριβείας διάγνωση της νόσου.
Είναι γεγονός ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος και η δεύτερη παγκόσμια αιτία θανάτου στους άνδρες (μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα). Για το λόγο αυτό, η σωστή διάγνωση και αξιολόγηση είναι κρίνουσας σημασίας για την κατάλληλη κλινική διαχείριση και θεραπεία.
Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να γίνει με διάφορες εξετάσεις όπως με Ιστοπαθολογική εξέταση - Gleason Score, με την παραδοσιακή μέθοδο βιοψίας (Transrectal), με τη Διορθική υπερηχογραφία (TRUS) βιοψία, με MRI-TRUS Fusion βιοψία, καθώς και με την Πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (mp MRI)
Η Πολυπαραμετρική Μαγνητική τομογραφία θεωρείται πλέον η πιο αποτελεσματική απεικονιστική τεχνική για την ανίχνευση και τον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη. Ιδανικά, πραγματοποιείται σε μαγνητικό τομογράφο υψηλής έντασης 3Tesla της GE, όπως αυτός που διαθέτει η Πολυκλινική Υγεία.
Η μαγνητική τομογραφία είναι μια μη επεμβατική, μη ιονίζουσα διαγνωστική τεχνολογία που παρέχει βελτιωμένη αντίθεση μαλακών ιστών σε σύγκριση με άλλες διαγνωστικές μεθόδους απεικόνισης. Τα οφέλη της περιλαμβάνουν υψηλό ποσοστό αποδοχής ασθενών, τεράστια ευελιξία στην απεικόνιση, καθώς και την ικανότητα παροχής ανατομικών πληροφοριών υψηλής αντίθεσης των εσωτερικών δομών του σώματος. Η εν λόγω εξέταση είναι σε θέση να αναλύσει τη διερεύνηση κλινικής διάγνωσης, την εξέλιξη της νόσου και την αξιολόγηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία.
Η εξέταση πραγματοποιείται με τον ασθενή σε ύπτια θέση, διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά και εστιάζει στην απεικόνιση του προστάτη αδένα. Η μέθοδος συνδυάζει ειδικές τεχνικές λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού με ανατομικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας για την ανάδειξη κλινικά σημαντικού καρκίνου. Μέχρι πρόσφατα, η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη βασιζόταν στη συστηματική βιοψία διαμέσου του ορθού, δηλαδή στη λήψη βιοψιών από διάφορες θέσεις του αδένα του προστάτη με κίνδυνο να χαθεί μια επιθετική μορφή καρκίνου.
Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία, η οποία είναι λιγότερο επώδυνη για τον ασθενή, μπορεί με ακρίβεια να ανιχνεύσει εστίες που είναι ύποπτες για καρκίνο και να καθορίσει ποια περιοχή του προστάτη πρέπει να διερευνηθεί. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνονται επιλεκτικά δείγματα από τα ύποπτα σημεία που επισημαίνει η μαγνητική τομογραφία (στοχευμένη βιοψία) και αποφεύγεται η τυχαία δειγματοληψία όλου του προστάτη, καθιστώντας την όλη διαδικασία ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη.
Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία, έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ χρήσιμη στον εντοπισμό και τη σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη. Επειδή η περιφερική ζώνη περιέχει την πλειοψηφία του αδενικού ιστού και η πλειονότητα των καρκίνων είναι αδενικής προέλευσης, το 70-80% όλων των όγκων εντοπίζεται στην περιφερική ζώνη. Περίπου το 20% των όγκων του προστάτη σχηματίζονται στη μεταβατική ζώνη, με το υπόλοιπο 10% να σχηματίζεται στη ζώνη του πυρήνα. Η πλειοψηφία των όγκων του κεντρικού αδένα έχει δευτερεύουσες εστίες όγκου στην περιφέρεια.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, συνιστάται να γίνεται Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη πριν από κάθε βιοψία. Εάν η εξέταση δεν αποκαλύψει ύποπτη εστίαση, μπορούμε με μεγάλη ακρίβεια να καθησυχάσουμε τον ασθενή και να αποφύγουμε μια άσκοπη βιοψία (εφόσον το επιτρέπουν όλα τα υπόλοιπα κλινικά εργαστηριακά δεδομένα).
Εκτός από την αρχική διάγνωση του καρκίνου, η εξέταση είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την ακριβή εκτίμηση της τοπικής έκτασης του καρκίνου (τοπική σταδιοποίηση), το σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας (χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία) για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων, με μείωση της πιθανότητας επιπλοκών, καθώς και για την έγκαιρη ανίχνευση τοπικής υποτροπής του καρκίνου σε ασθενείς με αυξημένο PSA μετά τη θεραπεία.
Συμπερασματικά, η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι πολύ σημαντική έτσι ώστε να γίνουν όλα τα απαραίτητα στάδια για την έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία του. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη είναι η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (mp MRI) σε σύστημα 3Τ, όπως παρέχεται με ολοκληρωμένο πρωτόκολλο στην Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ.
Η Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ υποδέχεται τον μήνα Νοέμβριο και ως υποστηρικτής του κινήματος Movember, παρέχει την προληπτική εξέταση mp MRI, ώστε κανένας άντρας να μη χάσει την ευκαιρία να προστατεύσει την υγεία του.