ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιθανόν υπολείμματα του ιού στους δύο μαθητές

Ετοιμάζονται νέες οδηγίες για ασθενείς COVID-19 που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις από την επιστημονική ομάδα

Μεγάλη ανησυχία ανάμεσα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές προκάλεσε ο εντοπισμός των τεσσάρων επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 σε σχολεία, καθώς και το γεγονός ότι τα δύο από αυτά αφορούσαν σε μαθητές στην Αραδίππου, όπου δεν είχαν εντοπιστεί κρούσματα, εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις από την επιστημονική κοινότητα διεθνώς, αλλά και στην Κύπρο, ότι ο εντοπισμός αυτών των δύο περιστατικών δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, ενώ ετοιμάζονται νέες οδηγίες από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, καθώς και από το ECDC. Οι πρώτες μέρες της επαναλειτουργίας σχολείων, εξάλλου, έδωσαν την εικόνα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην επιστροφή στα θρανία και μαθητών μικρότερων τάξεων, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου.

Εδώ και αρκετό καιρό, δεν εντοπίζονται περιστατικά COVID-19 στην Αραδίππου, δήμος για τον οποίο γίνονταν σκέψεις να τεθεί σε καραντίνα. Η κατάσταση έχει ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό, ανέφερε στην «Κ» η Δρ Μαρία Κολιού, κι αυτό είναι κάτι που οδηγεί τους επιστήμονες στο να εκτιμούν ότι οι δύο μαθητές, όπως και άλλα άτομα, πιθανόν να έχουν νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό αρκετό καιρό πριν. Μάλιστα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, υπάρχουν πολλά περιστατικά τα οποία είναι θετικά στον ιό ακόμα και δύο μήνες μετά την προσβολή τους, ανέφερε η Δρ Κολιού. Ωστόσο, αυτό που ανιχνεύεται μετά την παρέλευση μηνών στον ανθρώπινο οργανισμό, πολύ πιθανόν να μην είναι ο ίδιος ο ιός αλλά υπολείμματά του. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αποδείξεις, παρά μόνον ενδείξεις, τόνισε η Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, λέγοντας ότι σίγουρα δεν νόσησαν στον χώρο του σχολείου.

Δειγματοληψία με το «καλημέρα»

Δικλείδα ασφαλείας για τα σχολεία θα αποτελέσει η αυστηρή τήρηση των μέτρων εκ μέρους, τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, το αίσθημα ασφάλειας ενισχύει το γεγονός ότι στην Κύπρο, με την επιστροφή στα σχολεία, έχει αρχίσει η δειγματοληψία η οποία στόχο έχει να καλύψει 20 χιλιάδες άτομα, μαθητές, εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό, ανέφερε η Δρ Κολιού. Αντίθετα με την Κύπρο, σε χώρες του εξωτερικού, είπε, έχουν ανοίξει τα σχολεία, χωρίς να γίνονται δειγματοληψίες. Ούτως ή άλλως, είναι καλύτερα να γνωρίζεις και να λαμβάνεις τα σωστά μέτρα, παρά να μην γνωρίζεις, υπογράμμισε, γι’ αυτό και η Κύπρος, η οποία διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά στην διενέργεια δειγματοληψιών, βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκόσμια, έχοντας ήδη ελέγξει περίπου 90 χιλιάδες πολίτες της.

Όταν αποφασίστηκε η διενέργεια δειγματοληψίας στα σχολεία, αναμέναμε ότι θα εντοπίζονταν περιστατικά, γι’ αυτό και η επιστημονική ομάδα δεν ανησυχεί. Σύμφωνα με την Δρ Μαρία Κολιού, ανησυχία θα υπάρξει αν εντοπιστεί μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων, κάτι που δεν αναμένεται καθώς ο ιός έχει περιοριστεί αρκετά εντός της κοινότητας και σταδιακά λιγοστεύει η κυκλοφορία του στην κοινότητα. Το αίσθημα αισιοδοξίας ενισχύει και το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε ισχύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ, ακόμα και να είχαν νοσήσει κάποια παιδιά, πλέον βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας.

Προς νέες οδηγίες

Ερωτηθείσα σχετικά, η Δρ Κολιού απάντησε ότι η βιβλιογραφία πιστεύει ότι άτομα στα οποία εντοπίζεται ο ιός για ένα μεγάλο διάστημα μετά την νόσησή τους –υπάρχουν αρκετά παραδείγματα στην Κύπρο- δεν είναι πλέον μεταδοτικά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC) ετοιμάζεται να εκδώσει νέες οδηγίες τις οποίες θα υιοθετήσει και η επιστημονική κοινότητα της Κύπρου. Συγκεκριμένα, εξήγησε η γιατρός, βάσει των νέων οδηγιών που αναμένεται να εκδοθούν, οι ασθενείς που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, θα ελευθερώνονται νωρίτερα και θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούν την προστατευτική τους μάσκα.

Ενθαρρυντικά πρώτα δεδομένα

Το άνοιγμα των σχολείων, όπως ήταν αναμενόμενο, συνοδεύτηκε και από κάποια μικρά προβλήματα, τα οποία είχαν να κάνουν με την επάρκεια σε αναλώσιμα, όπως, για παράδειγμα των θερμομέτρων. Παράλληλα, υπήρξαν και οι αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών, αλλά η μεγάλη εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι πήγαμε πολύ καλά, δήλωσε η Δρ Κολιού. Υπήρξε συνεργασία και υπευθυνότητα εκ μέρους των εκπαιδευτικών και καλή επιτήρηση από τους Διευθυντές των σχολείων: τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονταν μεταφέρονταν αμέσως προς τα αρμόδια Υπουργεία, ενώ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, απάντησε η γιατρός σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα των πρώτων ημερών.

Αν υπάρξει μια σωστή συνεργασία όλων των μερών, μαζί και με τα αρμόδια Υπουργεία, το εγχείρημα θα πετύχει. Άλλωστε, δεν μπορούμε να παραμείνουμε στα σπίτια μας, τόνισε η Δρ Κολιού, αφού με τον ιό θα ζήσουμε για αρκετούς μήνες ακόμα. Πρέπει να ζήσουμε στον πραγματικό κόσμο, με τους άλλους ανθρώπους και να μάθουμε να λαμβάνουμε σωστά τα μέτρα προστασίας μας, τόνισε, τέλος.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση