ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΣΑΚ: Γιατί ζητά την απομάκρυνση ασθενοφόρων από τον ΟΚΥπΥ

Οι απαντήσεις που περιμένουν οι οργανωμένοι ασθενείς από το Προεδρικό και η θέση τους για τη διαφαινόμενη κατάργηση του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απάντηση από το Προεδρικό αναμένει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) σε μελέτη που κατέθεσε από τον περασμένο Ιανουάριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για την αλλαγή στη λειτουργία των ασθενοφόρων, δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Μίλτος Μιλτιάδους.

Όπως εξήγησε, με τη μελέτη αυτή ζητούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργίας μίας Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Κρίσεων, είτε κάτω από την ομπρέλα ενός Υφυπουργείου Κρίσεων στο οποίο όμως θα περιλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες άμεσης παρέμβασης, όπως είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα ασθενοφόρα, η Πολιτική Άμυνα και οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες θεωρούνται υπό τις περιστάσεις κρίσιμες για να είναι ενταγμένες κάτω από αυτή την υπηρεσία.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μιλτιάδους διευκρίνισε ότι η εισήγηση αυτή αφορά τα επείγοντα περιστατικά και όχι τις μεταφορές ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή από οικία σε νοσοκομείο. Σηεμίωσε ότι οι πιι πάνω υπηρεσίες θα έπρεπε να εκπαιδεύονται μαζί και αρμονικά κάτω από μία διεύνθυνση. Όπως τόνισε, σήμερα η Υπηρεσία Ασθενοφόρων βρίσκεται κάτω από τον ΟΚΥπΥ, με αποτέλεσμα να λαμβάνει περιορισμένο κονδύλι, το οποίο καθορίζεται από τον πρϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ, ενώ για να εκπαιδευτούν μαζί οι πιο πάνω υπηρεσίες, απαιτούνται άδειες από πολλά Τμήματα, τα οποία πρέπει να συντονιστούν.
Μία δεύτερη εισήγηση της ΟΣΑΚ είναι να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή των ασθενοφόρων με βασική λειτουργία την εξυπηρέτηση των πολιτών «παγκύπρια και εφ’ όλης της ύλης» από πλευράς των ασθενοφόρων, είτε είναι του ΓεΣΥ είτε του ιδιωτικού τομέα, ώστε να είναι κάτω από έναν ανεξάρτητο πλέον φορέα.

«Με τον Συνήγορο του Ασθενή μεγαλώνει ο εποπτικός ρόλος του Υπουργείου»

Για τη τροχιοδομημένη δημιουργία του Συνηγόρου του Ασθενή εντός του Υπουργείου Υγείας, η οποία, όπως διαφαίνεται, θα καταργήσει τον θεσμό του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, με το γραφείο του για τον εποπτικό ρόλο στο ΓεΣΥ να ενσωματώνεται στο Υπουργείο, ο κ. Μιλτιάδους είπε ότι η ΟΣΑΚ τάσσεται υπέρ, καθώς με αυτόν τον τρόπο όλα τα ζητήματα των ασθενών θα αντιμετωπίζονται από τον Συνήγορο του Ασθενή, ενώ παράλληα μεγαλώνει ο εποπτικός ρόλος του Υπουργείου Υγείας, κάτι το οποίο βρισκόταν στις εξαγγελίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η ΟΣΑΚ δεν έχει ένσταση στο να υπάρχουν και οι δύο θεσμοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση