ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι εισφορές στο ΓεΣΥ διατηρούνται στο σημερινό ύψος μέχρι την 30η Ιουνίου

Η Ολομέλεια της Βουλής που συνήλθε για μερικά λεπτά το απόγευμα της Παρασκευής, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ψήφισε τον νόμο

ΚΥΠΕ

Οι εισφορές στο ΓεΣΥ διατηρούνται στο σημερινό ύψος μέχρι την 30η Ιουνίου. Σε νόμο ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την αναβολή της αύξησης της συνεισφοράς στο Γενικό Σύστημα Υγείας, διατηρώντας από την 1η Απριλίου 2020 μέχρι την 30η Ιουνίου 2020 τους αρχικούς συντελεστές που ίσχυσαν από την 1η Μαρτίου 2019 στην καταβολή συνεισφορών στο ΓεΣΥ από μισθωτούς, εργοδότες, αυτοεργοδοτούμενους, εισοδηματίες και το κράτος ως εργοδότη και ως τρίτο μέρος.

Η Ολομέλεια της Βουλής που συνήλθε για μερικά λεπτά το απόγευμα της Παρασκευής, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ψήφισε τον νόμο, σε ενιαία ψηφοφορία με άλλα δέκα νομοσχέδια, που περιλαμβάνουν μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού και στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας στις συνθήκες κρίσης που ενέσκηψαν με τη διαδικασία του κατ΄επείγοντος.

Η δέσμη των νόμων ψηφίστηκε με ενιαία ψηφοφορία, αφού εξασφάλισε 20 ψήφους υπέρ και μία εναντίον, αυτή του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου.

To νομοσχέδιο ως κατατέθηκε αρχικά προέβλεπε διατήρηση των εισφορών ως έχουν τώρα μέχρι την 31η Μαΐου 2020, ωστόσο ενόψει των εξελίξεων και των νέων μέτρων με αναθεωρημένο νομοσχέδιο επεκτάθηκε η χρονική διάρκεια διατήρησης των εισφορών στο ίδιο ύψος για ακόμα ένα μήνα.

Το Υπουργείο Υγείας υπολόγισε επίπτωση ύψους €38 εκ. στο κρατικό ταμείο που ενδεχομένως, όπως αναφέρθηκε στα έγγραφα που συνόδευαν το αρχικό νομοσχέδιο να κληθεί να καταβάλει προς τον ΟΑΥ το κράτος για τη διατήρηση των εισφορών στο υφιστάμενο ύψος μέχρι την 31η Μαΐου 2020. Η εκτίμηση για τη νέα ρύθμιση ανεβάζει την ενδεχόμενη επίπτωση στα €147. εκ.

Στην εισηγητική έκθεση που συνόδευε το αρχικό νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η διατήρηση των προηγούμενων συντελεστών των συνεισφορών κρίνεται αναγκαία για ελάφρυνση της επιβάρυνσης όλων των οικονομικών φορέων που καταβάλλουν εισφορές και κατ’ επέκταση για ενίσχυση της ρευστότητάς τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η εξάπλωση της νόσου του κορωνοϊού.

Διευκρινιζόταν ότι έγινε η σχετική διαβούλευση πριν την εξαγγελία του μέτρου με ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ, σύνδεσμο ταξιδιωτικών πρακτόρων και πολιτικά κόμματα, ενώ προστίθεται πως με το εν λόγω μέτρο παρέχεται μεγαλύτερη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά που δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν αυξημένες εισφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση