ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με κρούσμα κορωνοϊού ήρθαν σε επαφή γιατροί και νοσηλευτές του ΓΝ Λάρνακας

Νοσηλευόταν από την περασμένη Τρίτη αφού υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό

ΚΥΠΕ

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, διακομίσθηκε χθες βράδυ ο ηλικιωμένος ασθενής με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Λάρνακας. Η Παθολογική Κλινική στην οποία νοσηλευόταν ο ηλικιωμένος έχει κλείσει, το ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου εργάζεται μερικώς, χωρίς την εισαγωγή κανενός ασθενή ενώ λήφθηκε η απόφαση μετά από συνεννόηση με το γραφείο του Υπουργού Υγείας, όλα τα επείγοντα περιστατικά να αποστέλνονται σε αγορά υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Γιώργος Καροτσάκης, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής στον ΟΚΥπΥ Λάρνακας και Αμμοχώστου «ο ασθενής ηλικίας 75 ετών εισήχθη την περασμένη Τετάρτη στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου έχοντας ελαφρύ εγκεφαλικό. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Νοσοκομείο εκδηλώθηκαν συμπτώματα κορωνοϊού με αποτέλεσμα αμέσως να ληφθούν δείγματα για εξετάσεις τόσο από τον ίδιο όσο και από το ασθενή που νοσηλευόταν στο ίδιο δωμάτιο».

Πρόσθεσε πως «αμέσως απομονώθηκαν οι υπόλοιποι ασθενείς και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Τα αποτελέσματα του δείγματος του δεύτερου ασθενή βγήκαν αρνητικά στον κορωνοϊό, αλλά ο 75χρονος διαγνώστηκε θετικός στον ιό και γύρω στις δέκα το βράδυ διακομίσθηκε με ειδικό ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου».

Σύμφωνα με τον κ. Καροτσάκη «αμέσως μετά τη λήψη των θετικών αποτελεσμάτων κλήθηκε η ομάδα κρούσης, που αποτελείται από γιατρούς και νοσηλευτές με ειδικότητα στις λοιμώξεις και άρχισαν αμέσως τη λήψη καταθέσεων και δειγμάτων από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους ασθενείς καθώς και την ιχνηλάτηση των επαφών του ηλικιωμένου. Έχουν ήδη ληφθεί 50 δείγματα από επαγγελματίες υγείας και νοσηλευτικό προσωπικό και ευχόμαστε όλα τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά». Ανέφερε ακόμα ότι «έχει επιβεβαιωθεί ότι όλοι οι επαγγελματίες υγείας και το νοσηλευτικό προσωπικό τηρούσαν όλα τα μέτρα πρόληψης. Μέσω της ιχνηλάτησης θα εξακριβωθεί σε ποιο βαθμό υπάρχει κίνδυνος και σε συνεργασία με τους λοιμοξιολόγους θα ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Καροτσάκης απάντησε πως αυτή τη στιγμή το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών «εργάζεται μερικώς χωρίς να γίνεται καμία εισαγωγή. Καλούμε τον κόσμο να μην επισκέπτεται το Νοσοκομείο, σε περίπτωση που χρειαστεί να επισκέπτονται τους προσωπικούς τους γιατρούς και εάν ένα περιστατικό είναι επείγον να μεταβαίνει στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας». Ανέφερε ακόμα ότι «ανάλογα με τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης και του προσωπικού που υπάρχει, θα αποφασιστεί κατά πόσον θα χρειαστεί να κλείσει το Νοσοκομείο Λάρνακας, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να λάβουμε τελικές αποφάσεις. Από σήμερα δεν θα γίνεται εισαγωγή σε κανένα ασθενή για προστασία τόσο του προσωπικού όσο και των ασθενών ώστε να μην διατρέξουν οποιοδήποτε κίνδυνο».

Είπε επίσης ότι «λαμβάνονται δείγματα από όλους όσοι ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή και τίθενται σε απομόνωση. Αναλόγως με τις συμβουλές των ειδικών λοιμοξιολόγων και της ομάδας κρούσης, θα δούμε ποιες ειδικότητες γιατρών θα χρειαστούμε για το Νοσοκομείο, ποιοι επαγγελματίες υγείας και νοσηλευτικό προσωπικό είναι αρνητικό στον κορωνοϊό και μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται και αναλόγως θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις». Ο κ. Καροτσάκης χαρακτήρισε το περιστατικό «δυσάρεστο» και εξέφρασε την ελπίδα «κανένα άτομο να μην έχει προσβληθεί από τον ιό ώστε να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή την μάχη. Εχουμε ήδη αρχίσει την απολύμανση αρκετών χώρων του Νοσοκομείου, δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε κανένα άτομο και θα γίνει πλήρης απολύμανση και απομάκρυνση οποιουδήποτε ήρθε σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού».

Σε άλλη απάντησε ότι «σχεδόν όλοι οι γιατροί της Παθολογικής Κλινικής είχαν έρθει σε επαφή με τον ασθενή εκτός από μία γιατρό. Έχουμε δημιουργήσει άλλο χώρο για να δεχόμαστε ύποπτα περιστατικά και περιστατικά οποιασδήποτε άλλης μορφής. Σε περίπτωση που όλα είναι εντάξει και το Νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει, τότε θα ανοίξει ο συγκεκριμένος χώρος και θα μεταφερθούν γιατροί από Κέντρα Υγείας, από άλλα Νοσηλευτήρια ίσως και από ενδεχόμενη επίταξη γιατρών, ώστε το Νοσοκομείο Λάρνακας να λειτουργήσει ομαλά το συντομότερο δυνατόν». Σημείωσε επίσης πως «πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας, είχαμε σταματήσει τις επισκέψεις σε ασθενείς, δεν επιτρεπόταν η μεταφορά φαγητού, νερού και ειδών ένδυσης και υπόδησης ούτε οτιδήποτε άλλο στους θαλάμους. Πιστεύουμε ότι ο ασθενής ανέπτυξε τα συμπτώματα του κορωνοϊού με την εισαγωγή του στο νοσηλευτήριο».

Ο κ. Καροτσάκης απηύθυνε έκκληση «στο κοινό να εφαρμόζει τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα αρμόδια Υπουργεία, τόσο στον προσωπικό τους χώρο όσο και όταν χρειαστεί να βγουν έξω. Ο κάθε ένας από μας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ύποπτο κρούσμα, ανεξαρτήτως εάν εκδηλώσει συμπτώματα ή όχι» είπε και σημείωσε πως «μόνο τηρώντας τα αυστηρά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση