ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κουνούπι «τίγρης»: Πόσο επικίνδυνο είναι και πώς θα το αναγνωρίσετε

Χαρακτηριστικά και τρόποι αντιμετώπισης

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από τον εντοπισμό του κουνουπιού «aedes aegyptis» (κουνούπι «κίτρινου πυρετού») στην περιοχή της Δρομολαξιάς, εντοπίστηκε και δεύτερο επικίνδυνο κουνούπι στην Κύπρο, το «aedes albopictus» (κουνούπι «τίγρης»), αυτή τη φορά στη Λεμεσό. Μετά από αναφορές πολιτών στον Δήμο Λεμεσού και της Μέσα Γειτονιάς οι υγειονομικές υπηρεσίες τέθηκαν σε κινητοποίηση και κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το κουνούπι ενώ στην χθεσινή σύσκεψη των αρμόδιων Αρχών έχουν ληφθεί ενδεδειγμένα μέτρα για αντιμετώπιση και περιορισμό της ανάπτυξής του. Πόσο επικίνδυνο είναι το «aedes albopictus», από πού προήλθε και ποια τα χαρακτηριστικά του; Η «Κ» επικοινώνησε με τον Προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτο Ηροδότου, προκειμένου να απαντήσει στα πάρα πάνω ερωτήματα και να ξεκαθαρίσει ποια είναι τα επόμενα βήματα. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί έξι κουνούπια στο Δήμο Λεμεσού και 43 στη Μέσα Γειτονιά.  

Πώς βρέθηκε και πόσο επικίνδυνο είναι;

Με βάση τις αναφορές των πολιτών οι οποίοι έβγαλαν φωτογραφίες και τις έστειλαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, τοποθετήθηκαν εντομοπαγίδες σε συγκεκριμένους χώρους με αποτέλεσμα να εντοπιστεί το κουνούπι και να προσδιοριστεί από εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του ΤΕΠΑΚ. Το συγκεκριμένο κουνούπι, όπως και το «aedes aegyptis» που εντοπίστηκε στη Λάρνακα, είναι διαβιβαστής ασθενειών όπως, μεταξύ άλλων, του δάγκειου πυρετού και των ιών Ζίκα και Chikungunya. Οι προϋποθέσεις για να διαβιβαστούν οι ιοί στους ανθρώπους είναι να υπάρχουν στην κοινότητα, γεγονός που δεν συμβαίνει στην Κύπρο αυτή τη στιγμή. Ως εκ τούτου, ο κ. Ηροδότου καθησύχασε το κοινό τονίζοντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και πανικού. 

Τα κουνούπια «τίγρης» αναγνωρίζονται από τις άσπρες γραμμές που βρίσκονται πάνω στο σώμα και στα πόδια τους.

Χαρακτηριστικά και τρόπος αναγνώρισης

Το «aedes albopictus» αναπτύσσεται σε κατοικημένες περιοχές καθώς, όπως δήλωσε ο κ. Ηροδότου, για να γεννήσει αυγά χρειάζεται τις πρωτεΐνες και το σίδηρο που βρίσκονται στο ανθρώπινο αίμα. Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, το κουνούπι εναποθέτει τα αυγά του οπουδήποτε υπάρχει υγρασία ή οπουδήποτε μπορεί να κατακρατηθεί νερό, ιδιαίτερα στις αυλές των σπιτιών. Τα κουνούπια αυτά δεν μπορούν να πετάξουν σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά μπορούν να μεταφερθούν εύκολα μέσω οχημάτων, ενώ προσαρμόζονται εύκολα στις αστικές περιοχές και τα τσιμπήματα τους, που είναι επιθετικά και ενοχλητικά, καταγράφονται συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας και στο μισό κάτω μέρος του ανθρώπινου σώματος. Τα κουνούπια «τίγρης» αναγνωρίζονται από τις άσπρες γραμμές που βρίσκονται πάνω στο σώμα και στα πόδια τους, ενώ το τσίμπημά τους μοιάζει όπως του συνηθισμένου κουνουπιού. Πέραν των άσπρων γραμμών, η αναγνώρισή τους γίνεται σε εργαστήριο, κάτω από μικροσκόπιο και με εξειδικευμένες εξετάσεις με PCR τεστ. Σημειώνεται παράλληλα ότι το κουνούπι «τίγρης» βρίσκεται εγκατεστημένο σε γειτονικές μας χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία αλλά και σε άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο κουνούπι έχει εντοπιστεί από το 2004.

Το κουνούπι «τίγρης» ή «aedes albopictus» εντοπίζεται στις χώρες με κόκκινο χρώμα. (Τελευταία στοιχεία: Μάρτιος 2021).  

Έτσι θα αντιμετωπιστεί

Πρώτος πυλώνας αντιμετώπισης του συγκεκριμένου κουνουπιού είναι η ενημέρωση του κοινού και η λήψη μέτρων από τους ίδιους τους πολίτες. Ο κ. Ηροδότου παρότρυνε το κοινό να μην αφήνει στις αυλές των σπιτιών οτιδήποτε μπορεί να κατακρατήσει έστω και λίγο νερό, όπως για παράδειγμα λάστιχα αυτοκινήτων, τενεκεδάκια και πιατάκια γλαστρών. Επιπρόσθετα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των αρμοδίων του Δήμου Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς, του Αναπληρωτή Προϊσταμένου του Υπουργείου Υγείας Ηρόδοτο Ηροδότου και της επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Οικοτοξικολογίας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ, Μάρλεν Βάσκες, καταρτίστηκε σχέδιο δράσης όπως αυτό που εφαρμόζεται στην περιοχή της Λάρνακας – Δρομολαξιάς. Το σχέδιο περιλαμβάνει την επίσκεψη από σπίτι σε σπίτι, την ενημέρωση του κοινού, την καταστροφή των σημείων εκκόλαψης των κουνουπιών ενώ όπου χρειάζεται θα γίνονται και ψεκασμοί. Την Τετάρτη (26/10) θα γίνει ακόμη μια σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής η οποία θα ενημερωθεί για το τι έχει γίνει στην περιοχή της Δρομολαξιάς, τα ευρήματα και τα επόμενα βήματα σε σχέση με το «aedes albopictus» στη Λεμεσό.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X