ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καρκίνος: Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν για γονιδιακό έλεγχο

Τι ανέφερε στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου και Μοριακής Παθολογίας, Μιχάλης Παναγιωτίδης.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για τη διαδικασία ανίχνευσης της γενετικής προδιάθεσης ειδών καρκίνων μίλησε στην ραδιοφωνική εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου και Μοριακής Παθολογίας, Μιχάλης Παναγιωτίδης.

Όπως ανέφερε «ο γονιδιακός έλεγχος δεν είναι για τον γενικό πληθυσμό. Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και η μεγαλύτερη προϋπόθεση είναι το να υπάρχει ένα βαρύ οικογενειακό ιστορικό που να ενοχοποιεί την προδιάθεση που μπορεί να υπάρχει για την κληρονομικότητα κάποιων ειδών καρκίνων όπως του μαστού και των ωοθηκών». Συνεχίζοντας ο κ. Παναγιωτίδης είπε «συνήθως ο θεράπων γιατρός στέλνει κοντά μας μέσω παραπεμπτικού συγκεκριμένες εξετάσεις που επιτρέπουν σε μας να μπορούμε να διερευνήσουμε στο κατά πόσο υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο ή όχι. Στη δική μας περίπτωση δεν μένουμε μόνο στο να παρέχουμε το αποτέλεσμα αυτού του γονιδιακού ελέγχου αλλά και να το ερμηνεύουμε ανάλογα με την ιδιαιτερότητα που έχει ο ασθενής». «Ο γιατρός» σύμφωνα με τον Καθηγητή «έχει την δυνατότητα μέσα από το Τμήμα Κλινικής που υπάρχει εδώ στο Ινστιτούτο να προσφέρει υπηρεσίες γενετικής συμβουλευτικής σε αυτά τα άτομα, επειδή πρέπει κάτι να γίνει».

Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κ. Παναγιωτίδης απάντησε «ο στόχος είναι να εντοπιστούν άτομα σε νεαρή ηλικία, ώστε να υπάρξει δυνατότητα κάποιου χειρουργείου ή εξατομικευμένων θεραπειών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση