ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καραγιάννης: Κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω

Αν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα πρέπει να συμπεριφερθούμε όπως προνοούν τα μέτρα, ανέφερε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής

ΚΥΠΕ

Κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Πέτρος Καραγιάννης, μετά τον νέο αριθμό ρεκόρ των 314 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες και το cluster των 92 θετικών στον ιό ατόμων, σε σφαγείο στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στον αριθμό των χθεσινών κρουσμάτων, ο κ. Καραγιάννης είπε πως πέραν των 92 που αφορούν εργαζόμενους στο σφαγείο από τα υπόλοιπα 222 κρούσματα 44 ήταν εισαγόμενα και ένα αφορούσε μετανάστη σε δομή. «Επομένως τα εγχώρια, εκτός από τα 92 στο σφαγείο, ήταν 177 άρα είμαστε κάτω από 200. Από την άλλη μεριά όταν έχεις μια συρροή 92 ατόμων από τους οποίους μπορεί να προκύψουν και άλλα θετικά στον ιό άτομα, αυτή μπορεί να είναι η μαζικότερη συρροή που είχαμε μέχρι στιγμής, χωρίς να ξέρουμε φυσικά μέχρι να τελειώσουν οι ιχνηλατήσεις τι άλλες συρροές έχουμε στις δυο επαρχίες που πλήττονται περισσότερο, που είναι η Λεμεσός και η Πάφος», ανέφερε.

Ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη όπως η κάθε επιχείρηση έχει τον δικό της επιτηρητή για θέματα υγείας και ασφάλειας, που να ασχολείται και με το θέμα τήρησης των μέτρων για αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ερωτηθείς αν το επόμενο βήμα θα είναι πιο αυστηρά μέτρα ή lockdown, αν δεν υπάρξει μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Καραγιάννης είπε πως θεωρεί ότι θα υπάρξει σταδιακή αυστηροποίηση των μέτρων, παρά ένα lockdown, εκτός και εάν ξεφύγουν τα πράγματα δραστικά.

Επεσήμανε πως αν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα πρέπει να συμπεριφερθούμε όπως προνοούν τα μέτρα. «Και τότε ακόμα θα πρέπει να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας συναντήσεις με τη στενή οικογένεια και όχι κάτι τι περισσότερο. Φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική μας εικόνα τον καιρό εκείνο», σημείωσε.

Ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την ελπίδα ότι τα υφιστάμενα μέτρα θα αποδώσουν. «Ίσως άρχισαν να αποδίδουν αλλά κάπου τα πράγματα στράβωσαν πάλι. Με τέτοιο αριθμό κρουσμάτων σαν τα χθεσινά πάμε ίσως ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τοπικού lockdown στις δυο επαρχίες με τα περισσότερα κρούσματα, δηλαδή στη Λεμεσό και στην Πάφο, ο κ. Καραγιάννης, επεσήμανε ότι δόθηκε χρόνος μέχρι τις 16 Νοεμβρίου που θα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα για τις επαρχίες αυτές. Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν ίσως θα πρέπει να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση, σημείωσε.

Σε ότι αφορά ένα ενδεχόμενο lockdown όπως στην Ελλάδα είπε: «Δεν μπορώ να πω. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να προβλέπω το τί θα μπορούσε να γίνει. Ελπίζω να το αποφύγουμε με τη συλλογική προσπάθεια όλων. Διότι όταν προσπαθούν λίγοι και οι υπόλοιποι μας τα θαλασσώνουν με τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Cluster στο σφαγείο

Σε ότι αφορά τα 92 κρούσματα σε σφαγείο στη Λευκωσίας, ο κ. Καραγιάννης είπε πως μέχρι την Κυριακή το πρωί δεν είχαν ακόμη ενημέρωση για αυτά. Επομένως, ανέφερε, δεν μπορούμε να εξαγάγουμε ακόμα συμπεράσματα.

Επεσήμανε πως αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι κατά πόσον τηρούνταν στο σφαγείο τα υφιστάμενα μέτρα. «Εγώ αμφιβάλλω. Φυσικά μπορεί στο σφαγείο να τηρούσαν τα μέτρα αλλά εκεί όπου ζούσαν να μην τα τηρούσαν και στη συνέχεια να κόλλησαν τον ιό σε κάποιους άλλους στο σφαγείο που μπορεί να κάθισαν μαζί τους να φάνε, να πιουν ή να καπνίσουν», σημείωσε.

Ο κ. Καραγιάννης είπε πως και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχαν περιπτώσεις μετάδοσης του ιού σε χώρους όπου συγκεντρώνονταν εργαζόμενοι για να φάνε και είχαν μπει περιορισμοί, ώστε να πηγαίνουν να τρώνε με τη σειρά και να μην συνωστίζονται.

Αυτό που έγινε επίσης είναι να δουλεύουν οι μισοί στον χώρο εργασίας και άλλοι μισοί με τηλεργασία. Φυσικά στην περίπτωση του σφαγείου αυτό δεν μπορεί να γίνει. Επομένως εκεί χρειάζεται προσοχή να μην κάνουν ταυτόχρονα διάλειμμα όλοι, πρόσθεσε.

Κληθείς να πει αν θεωρεί πως υπάρχει θέμα επιτήρησης εφαρμογής των μέτρων, ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε πως η κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει τον δικό της επιτηρητή για θέματα υγείας και ασφάλειας που να ασχολείται και με αυτά τα θέματα.

Όταν έχουν μολυνθεί 92 άτομα, και ενδεχομένως να βρεθούν και άλλα, σημαίνει πως πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση που πρέπει να έχει επιτηρητή, ανέφερε.

Ο κ. Καραγιάννης είπε πως κατά τη συνάντηση που έγινε τον περασμένο μήνα, υπό τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, με συντεχνίες, εργοδοτικές οργανώσεις και άλλους φορείς και εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για τα μέτρα στους εργασιακούς χώρους, «είχαμε πει και δέχτηκαν ότι πρέπει να υπάρχει επιτηρητής σε κάθε επιχείρηση».

Ήταν εκεί όλες οι συντεχνίες και οι εργοδοτικές οργανώσεις και το δέχθηκαν αυτό. Το θέμα είναι να το εφαρμόσουν, ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση