Kathimerini.com.cy
Τη θέση ότι η θνησιμότητα στον τοκετό υπάρχει και στον δυτικό κόσμο και ότι δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας σοκάρει, εξέφρασε ο Πρώην Πρόεδρος της Αναισθησιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Χρίστος Δημητρίου, τονίζοντας την ανάγκη η κοινωνία να γνωρίζει ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός έχουν τα ρίσκα τους.
Μιλώντας στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», ο Δρ Δημητρίου είπε ότι συνήθως ο τοκετός είναι ένα γεγονός ευχάριστο αλλά όχι πάντα και ότι δεν πρέπει να κατηγορούμε, πολλές φορές άδικα, κάποιους.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν τρόποι για να προβλεφθούν τα σημεία που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο μια γυναίκα κατά τη διάρκεια του τοκετού και αν μπορούμε να βελτιωθούμε, ο Δρ Δημητρίου είπε ότι σαφώς και υπάρχει χώρος για βελτίωση.
«Διαβάζουμε σχόλια όπως “γιατί δεν έκαναν το ένα γιατί δεν έκαναν το άλλο”. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα σε όλους. Διερωτώνται γιατί δεν είχαν αίμα στην κλινική. Σκεφτείτε πόσες καισαρικές γίνονται κάθε μέρα στην Κύπρο, πόσες επεμβάσεις, αν είχαμε αίμα διαθέσιμο για όλα αυτά τα περιστατικά απλά δεν θα υπήρχε αίμα, οπόταν εκεί που θα έχανε κάποια κοπέλα αίμα και θα το χρειαζόταν πραγματικά απλά δεν θα υπήρχε. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη ορθολογικής χρήσης αυτού του αγαθού που λέγεται αίμα προς μετάγγιση και αυτό είναι που κάνει πολύ καλά υπό τις περιστάσεις η Τράπεζα Αίματος. Σαφώς χρειάζεται βελτίωση, τη βοηθάμε και εμείς σε αυτό το έργο και μας βοηθά», εξήγησε ο Δρ Δημητρίου.