Οι γενναιόδωρες χαλαρώσεις που σφραγίστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης (20 Απριλίου) πέραν του κλίματος αισιοδοξίας που επέφεραν στο άκουσμα τους αλλάζουν άρδην τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Η Κύπρος βρίσκεται πιο κοντα από κάθε άλλη φορά τους τελευταίους 26 μήνες στην προ-πανδημίας κανονικότητα, προσπαθώντας σιγά-σιγά να αποτινάξει τα κατάλοιπα του Covid-19 και η τελευταία δέσμη άρσης των περιορισμών μαρτυρά του λόγου το αληθές.
Η μετάβαση στην «κανονική» ζωή αναμένεται να γίνει σταδιακά -έχοντας υπόψη και διάφορους αστάθμητους παράγοντες όπως οι διάφορες υπομεταλλάξεις- και με το Υπουργείο Υγείας αλλά και την Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα να έχουν στο παρελθόν «καεί με το χυλό» του πισωγυρίσματος, πλέον… «φυσάνε και το γιαούρτι». Για την ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα λοιπόν και για να δοθεί παράλληλα ο απαιτούμενος χρόνος εξέτασης της επιδημιολογικής εικόνας η άρση των χαλαρώσεων εντοπίζεται ημερολογιακά σε 2 πυλώνες. Δηλαδή την πρώτη άρση που θα έχει ισχύ από την Μεγάλη Παρασκευή (22 Απριλίου) και τη δεύτερη φάση -που αποτελεί και το μεγάλο άνοιγμα- να τροχοδρομείται για τις 15 Μαίου.
Η Μεγάλη -και των χαλαρώσεων- Παρασκευή - Το παλιό καλό Πάσχα και η πρώτη αναστολή του Safepass
Ένα Πάσχα κανονικό, παλιό, γεμάτο. Σαν αυτά που μας έλειψαν αναμένεται να ζήσουμε τη φετινή χρονιά αφού με απόφαση Υπουργικού καταργείται πλέον το όριο μέγιστου αριθμού ατόμων που μπορούν να παρευρεθούν σε οικίες. Τέρμα λοιπόν στον διαχωρισμό και το μέτρημα συγγενών και φίλων καθώς από την Παρασκευή οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα για όλους. Πέραν των συναθροίσεων κατάργηση έρχεται και στο όριο αριθμού ατόμων στο ίδιο τραπέζι, κάτι που σημαίνει πως διευκολύνονται τόσο οι χώροι εστίασης, όσο και οι εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις).
Στα πλαίσια της διευκόλυνσης συγκεκριμένων ομάδων -αναλόγως συνθηκών εργασίας, ηλικίας και ούτω καθ’εξής- και με ισχύ από την Μεγάλη Παρασκευή, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε -λαμβάνοντας υπόψη τόσο την αλλαγή του καιρού, όσο και την επιδημιολογική εικόνα- την αναστολή της υποχρέωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας σε άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Η μεγαλύτερη και πιθανότατα σημαντικότερη χαλάρωση που τίθεται σε εφαρμογή στις 22 Απριλίου (Μεγάλη Παρασκευή) αφορά την αναστολή της χρήσης Safepass σε όλους τους εξωτερικούς. Η αφαίρεση του από την ημερήσια διάταξη αποτελεί το -ίσως- μεγαλύτερο βήμα για την επαναφορά στην προ-πανδημίας κανονικότητα αφού ανοίγει διάπλατα το δρόμο για συναθροίσεις και συνεστιάσεις σε σωρεία χώρων, ενώ ουσιαστικά απαλείφει και τον όποιο διαχωρισμό υπήρξε μέχρι σήμερα με βάση το εμβολιαστικό παρελθόν των πολιτών. Στους παραπάνω χώρους συμπεριλαμβάνονται οι χώροι εστίασης, τα κέντρα διασκέδασης και τα μουσικοχορευτικά κέντρα.
15η Μαίου ή δεύτερη φάση - Τι ξεκλειδώνει
Το δεύτερο ορόσημο στον χάρτη των χαλαρώσεων σηματοδοτείται την 15η Μαίου. Τρεις εβδομάδες λοιπόν μετά την πρώτη σημαντική άρση η Κύπρος ετοιμάζεται να υποδεχθεί το καλοκαίρι -και τον τουρισμό- με νέες σημαντικές αλλαγές στην ημερήσια διάταξη.
Το επόμενο βήμα αποκλιμάκωσης -που αφορά και την πλειοψηφία των αποφάσεων- αναφέρει πως αναστέλλεται η υποχρέωση επίδειξης Safepass σε όλους τους χώρους με την υποσημείωση ότι από την απόφαση αυτή εξαιρούνται κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα αλλά και οι επισκέπτες σε γηροκομεία, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα, ιατρεία και κέντρα αποκατάστασης. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως το Safepass δεν θα είναι πλέον το χρυσό διαβατήριο για την συντριπτική πλειοψηφία των χώρων που θα επισκεπτόμαστε ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.
Σε ότι αφορά τα των επισκέψεων θα επιτρέπεται πλέον η παρουσία σε οίκους ευγηρίας, νοσηλευτήρια αλλά και κλειστές δομές σε ανεμβολίαστους με προσκόμιση rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών. Στον αντίποδα χωρίς κανένα προαπαιτούμενο θα επιτρέπεται η επίσκεψη σε αυτούς τους χώρους για πολίτες που έχουν συμπληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η άρση της επιβολής καραντίνας ή αυτοπεριορισμού που αφορά τις στενές επαφές κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα από τις 15 Μαίου και ένθεν τα πρόσωπα που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα ή αυτοπεριορισμό, ασχέτως εάν κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιαστικής κάλυψης, κάτι που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για τους εμβολιασμένους. Παρ’όλα αυτά συστήνεται όπως τα πρόσωπα αυτά υποβάλλονται σε εξέταση κατά την 3η και την 5η ημέρα από την ημερομήνια της τελευταίας επαφής με το κρούσμα.
Αναστέλλεται επίσης το μέτρο test to stay σε μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς ενώ δε θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη Safepass σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.
Αυξάνεται επίσης η χωρητικότητα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης αφού σε υποστατικά μέχρι 500 τετραγωνικά μέτρα θα μπορεί να φιλοξενήσει το 100% ενώ σε αυτά πέραν των 500 τετραγωνικών η χωρητικότητα θα φτάσει στο 85%. Παράλληλα στο 85% αυξάνεται και η χωρητικότητα γηπέδων αλλά και καζίνο. Τέλος καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλα τα παιδιά κάτω των 12 ετών.