ΚΥΠΕ
Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται η αποπεράτωση της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, που οικοδομείται δίπλα από το εκκλησάκι του Νοσοκομείου και αποτελεί επέκταση του κρατικού νοσηλευτηρίου, σύμφωνα με τον Δρ. Λάκη Γιουκκά, Διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πάφου.
Ο Δρ. Γιουκκάς σημείωσε πως η κατασκευή της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου γίνεται βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών και έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει μέχρι και 25 σταθμούς αιμοκάθαρσης αναλόγως και με τις ανάγκες της Επαρχίας Πάφου. Εκτός, είπε, από την κανονική Μονάδα Αιμοκάθαρσης, η νέα Μονάδα θα διαθέτει ξεχωριστή Μονάδα Αιμοκάθαρσης για τους οροθετικούς ασθενείς (φορείς Ηπατίτιδας Β) το λεγόμενο yellow unit το οποίο σήμερα, όπως είπε, δεν διαθέτουν, και ασθενείς από την Πάφο μεταβαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα στη Λευκωσία και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Επιπρόσθετα ανέφερε πως έγινε μέριμνα για την κατασκευή ξεχωριστής Μονάδας για λοιμώδη νοσήματα όπως π.χ. Covid – 19. Στο κτίριο , όπως ανέφερε, θα στεγαστούν τα εξωτερικά νεφρολογικά ιατρεία, θα διαθέτει Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, θα διαθέτει θάλαμο για μικρές επεμβάσεις και θα υπάρχει και θάλαμος για περιτοναϊκή κάθαρση που αποτελεί ένα άλλο είδος θεραπείας αποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας. Οι ανάγκες της Επαρχίας Πάφου με αυτή την Μονάδα είναι εξασφαλισμένες για τουλάχιστον 15 χρόνια βάσει του προγραμματισμού που έγινε.
Ενδεικτικά είπε πως στο ισόγειο του κτηρίου θα δημιουργηθεί άνετος χώρος υποδοχής και εγγραφής των ασθενών, εξεταστήρια/ιατρεία, τέσσερις σταθμοί αιμοκάθαρσης βραχείας νοσηλείας, δύο σταθμοί αιμοκάθαρσης ατόμων με μολυσματικές ασθένειες (Yellow Unit) με ξεχωριστή διακριτική είσοδο, τα αποδυτήρια του προσωπικού και βοηθητικοί χώροι. Ακόμη, συνέχισε, στον πρώτο όροφο θα δημιουργηθούν 25 σταθμοί νοσηλείας, τα αποδυτήρια και καθιστικό για τους ασθενείς και βοηθητικοί χώροι, ενώ στον δεύτερο όροφο θα δημιουργηθεί δωμάτιο ανάπαυσης του εφημερεύοντος ιατρού και άλλοι χώροι. Ολόκληρο το κτήριο είναι σχεδιασμένο για εύκολη πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες κατέληξε. Στόχος του Έργου, συνέχισε, το οποίο είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είναι η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αιμοκαθαριζόμενοι της Επαρχίας Πάφου και αναμένεται ότι με το Έργο αυτό θα εκλείψει η ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται οι πάσχοντες πολίτες.
Ερωτηθείς σχετικά ο Δρ. Γιουκκάς ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου εξυπηρετεί 60 ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού της νέας Μονάδας, πρόσθεσε, είναι η παροχή προς τους ασθενείς, ψηλής ποιότητας νοσηλεία, σε ένα σύγχρονο και άρτια μελετημένο από όλες τις απόψεις, περιβάλλον.
Επιπρόσθετα ο Δρ. Γιουκκάς ανέφερε πως κύρια αιτία της νεφρικής ανεπάρκειας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ο οποίος έχει καταστεί πλέον πανδημία. Είπε ακόμη πως οι μισοί ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι διαβητικοί. Πρόσθεσε ακόμη πως η δεύτερη αιτία είναι η υπέρταση, που επίσης βλάπτει τα νεφρά και τρίτη αιτία είναι η κληρονομικότητα. Ακολούθως αναφέρθηκε και στην κυστική μυελική νόσο των νεφρών που πρόκειται, όπως είπε, για κληρονομική νόσο που παρατηρείται μόνο στην Πάφο.
Tι λένε τα Δημόσια έργα
Προϊσταμένη του έργου της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου είναι η Εύα Ιορδάνους από τα Δημόσια έργα Λευκωσίας και ο Επιθεωρητής εργοταξίων Μαρίνος Κώστα από τα Δημόσια έργα της Πάφου. Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστα ανέφερε πως οι εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, σημειώνοντας πως το έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και η αποπεράτωση του υπολογίζεται τον Οκτώβριο του 2022.
Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, η σύμβαση ανέρχεται στο ποσό των €4.737.000 πλέον ΦΠΑ, την ευθύνη του συντονισμού του έργου την έχει το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ενώ η παρακολούθησή του γίνεται από λειτουργούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Ελέγχου, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
Όπως ανέφερε, το νέο κτήριο ανεγείρεται ανατολικά του υφιστάμενου Νοσοκομείου Πάφου, θα είναι ανεξάρτητο μεν, αλλά θα συνδέεται με το υφιστάμενο κτήριο μέσω διαδρόμου με το Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου. Θα αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους, με συνολικό εμβαδό 2.100 τετραγωνικά μέτρα περίπου, και θα φιλοξενεί μια σύγχρονη λειτουργική Μονάδα Αιμοκάθαρσης, με υψηλές αισθητικές και ποιοτικές απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των ασθενών που θα νοσηλεύονται και του προσωπικού που θα απασχολείται σε αυτό
Σημειώνεται πως την δαπάνη του Έργου επωμίζεται ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Σύμφωνα με τη Σύμβαση, είπε ο κ. Κώστα, ο Εργολάβος έχει μελετήσει και θα ολοκληρώσει τις κατασκευαστικές εργασίες εντός 18 μηνών από την έναρξη τους, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα έχει την ευθύνη για τη Συντήρηση του Έργου για περίοδο 12 ετών.