ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί είναι δύσκολη η αντιμετώπιση καρκινικών όγκων;

Καινοτόμες εφαρμογές της Εμβιομηχανικής για τη βελτίωση αντικαρκινικών θεραπειών

Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη ετήσια δημόσια διάλεξη της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, που έλαβε χώρα την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την εισδοχή των πρώτων φοιτητών και φοιτητριών στη Σχολή, μετά την ίδρυσή της το 2001. Η ανοικτή προς το κοινό διάλεξη πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου και έφερε τον τίτλο «Γιατί είναι δύσκολη η αντιμετώπιση καρκινικών όγκων; Καινοτόμες εφαρμογές της Εμβιομηχανικής για τη βελτίωση αντικαρκινικών θεραπειών».

Κύριος ομιλητής της διάλεξης ήταν ο διακεκριμένος Αναπληρωτής Καθηγητής και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοφυσικής του Καρκίνου, στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής της Πολυτεχνικής Σχολής, Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος. Ο Δρ. Στυλιανόπουλος έχει πρόσφατα εξασφαλίσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council - ERC) το πρώτο ERC Advanced Grant για την Κύπρο μετά από 11 χρόνια, με χρηματοδότηση ύψους €2,5 εκ., για το έργο του «Overcoming Mechanically-Induced Resistance to Chemo-Immunotherapy in Pancreatic Cancer». Το έργο στοχεύει στη βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου στο πάγκρεας.

Στο πλαίσιο της διάλεξης, ο Δρ Στυλιανόπουλος παρουσίασε κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του καρκίνου, αναδεικνύοντας τις καινοτόμες προσεγγίσεις της μηχανικής, οι οποίες ενισχύουν τη θεραπεία του, απαντώντας σε ερωτήματα όπως: Ποια είναι τα εμπόδια στη χορήγηση και διείσδυση των φαρμάκων σε καρκινικούς όγκους και ποιες είναι οι στρατηγικές για την υπέρβασή τους; Πώς ο επανα-προγραμματισμός του όγκου με μεθόδους εμβιομηχανικής μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη θεραπεία και ανοσολογική μνήμη; Πώς η χρήση μεθόδων ιατρικής απεικόνισης μέσω υπερήχων προβλέπει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, καθώς και τα αποτελέσματα πρώιμων κλινικών δοκιμών;

Το κοινό καλωσόρισε η Κοσμητόρισσα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγήτρια Μαρίνα Νεοφύτου, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της δημιουργίας της πρώτης Πολυτεχνικής Σχολής του τόπου, καθώς και τα μοναδικά επιτεύγματα της Σχολής μέσα στα 23 χρόνια από την εγκαθίδρυσή της. Η Καθηγήτρια Νεοφύτου επισήμανε τη σημασία του ενεργού διαλόγου με την κοινωνία, και της αλληλεπίδρασης πέραν και έξω από τις πανεπιστημιακές αίθουσες διδασκαλίας και τα ερευνητικά εργαστήρια. Φέρνοντας μαζί ειδικούς, εκπαιδευόμενους, επαγγελματίες και μέλη της ευρύτερης κοινωνίας, τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της Σχολής είναι να εμπνεύσει, να παρακινήσει και να προωθήσει συμμετοχικές προσπάθειες και λύσεις σε ό,τι αφορά τις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας, όπως την πράσινη και δίκαιη μετάβαση, καθώς και την ψηφιοποίηση – μερικά μόνο από πολλά παραδείγματα - με τα οποία είμαστε σήμερα αντιμέτωποι/ες.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, με την εξασφάλιση περισσότερων από 616 ερευνητικών προγραμμάτων και πέραν των 152 εκατομμυρίων ευρώ σε ερευνητική χρηματοδότηση, συμβάλλει μέσα από το έργο της στη βελτίωση της καθημερινότητας μας, με θετική μετασχηματιστική επίδραση στην κοινωνία.. Αναφέρθηκε επίσης, στις νέες υπό ανέγερση, υπερσύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη, οι οποίες θα αποτελέσουν έμπνευση για συνεργασία, δημιουργικότητα και καινοτομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση