Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασαν οι αρμόδιοι για την διαχείριση της πανδημίας το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου να συζητήσουν και να παρουσιάσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιδημιολογική κατάσταση των τελευταίων ημερών στην Κύπρο. Ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη τέθηκαν οι προτάσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και οποιασδήποτε μορφής lockdown. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, και οι εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ που ανέλυσαν και παρουσίασαν την κατάσταση στα νοσοκομεία. Την ερχόμενη Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται ότι θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων.
Η παρουσία της Υπουργού Εργασίας στην σύσκεψη μπορεί να ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια κατάληξης σε πιο στοχευμένα μέτρα που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα, κάτι που εξεταζόταν μέχρι πρόσφατα από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Παράλληλα, για τις αποφάσεις που αφορούν σε νέα μέτρα θα ληφθεί υπ’ όψιν η κατάσταση της οικονομίας του τόπου, η οποία δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες, ειδικά μετά την παραχώρηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.
Ενδεχόμενο lockdown
Μια πιθανή απόφαση για ολική απαγόρευση των μετακινήσεων, όπως ανέφεραν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, δεν είναι εύκολο να ληφθεί, αφού η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει ξανά οικονομικά τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς το βράδυ της Δευτέρας μετά την σύσκεψη με τους επιστήμονες, για το ποιο μοντέλο είναι επικρατέστερο, δεδομένου του ότι πολλές χώρες του εξωτερικού επιβάλλουν το μέτρο του lockdown, προτίμησε να μην δώσει ξεκάθαρη απάντηση, αφού, ούτως ή άλλως, θα δοθεί ακόμα μια μικρή διορία 48 ωρών. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη και ανά το παγκόσμιο.
Τα σενάρια
Σύμφωνα με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τα οποία επικοινώνησε η «Κ», πλέον ένα νέο πιθανό lockdown δεν αναμένεται να έχει την μορφή του προηγούμενου. Οκτώ μήνες μετά την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, υπάρχει περισσότερη εμπειρία ως προς την διαχείριση των καταστάσεων, γι’ αυτό θα γίνεται καλύτερη στόχευση ως προς τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που θα κλείνουν. Όπως μας εξηγήθηκε, σε αυτή την νέα φάση θα λαμβάνονται υπ’ όψιν παράγοντες όπως η οικονομία και οι πιθανές επιπτώσεις του lockdon, σε συνδυασμό πάντοτε, όμως, με τους επιδημιολογικούς δείκτες.
Μοτίβο κλειδώματος-ξεκλειδώματος
Μέλη της επιστημονικής ομάδας θεωρούν ότι υπάρχει ακόμα το περιθώριο, προτού ληφθεί η απόφαση για καθολική απαγόρευση μετακινήσεων. Μάλιστα, κάτι το οποίο συζητείτο το τελευταίο διάστημα ήταν η λήψη μέτρων υπό μορφή μοτίβου κλειδώματος-ξεκλειδώματος – με καλύτερη στόχευση – ώστε αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων κάθε χρονική περίοδο, να αυστηροποιούνται και να χαλαρώνουν τα μέτρα. Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις για την λήψη μέτρων από εδώ και πέρα θα διαδραματίσουν παράγοντες όπως οι χώροι στους οποίους εντοπίζονται αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού, καθώς και η χρονική περίοδος.
Αγωνία για τα νοσοκομεία
Νέο ρεκόρ νοσηλευομένων καταγράφηκε την Δευτέρα – συνολικά 85 – γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ που βρίσκονταν στην σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είπε ότι το σύστημα υγείας είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, «όμως θέλουμε να προλάβουμε γιατί αν παρατηρήσουμε φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις υπόλοιπες των χωρών αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα αντέξει ούτε το σύστημα ούτε και η οικονομία».