ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Σύσκεψη για αξιολόγηση των νέων δεδομένων που προκύπτουν, αλλά και του επιπέδου ετοιμότητας της Κύπρου για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, για τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, στις 9 το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Με αφορμή τον συναγερμό που κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε διεθνές επίπεδο το απόγευμα του Σαββάτου για τη νόσο ευλογιά των πιθήκων (monkeypox) ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία, ο Υπουργός Υγείας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, συζητήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τη νόσο και αποφασίστηκε όπως, εντός των επόμενων ημερών, αποσταλούν περαιτέρω κατευθυντήριες οδηγίες ως προς τη διαχείριση και αντιμετώπιση των επιβεβαιωμένων περιστατικών ευλογιάς των πιθηκών.
Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που δεν καταγράφηκαν επιβεβαιωμένα περιστατικά μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της νόσου, αναφέρει η ανακοίνωση, αφού το Υπουργειο Υγείας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα σχετικά πρωτοκόλλα για τη διαχείριση τόσο των επιβεβαιωμένων περιστατικών, όσο και των στενών επαφών τους.
Περισσότερα από 16.000 περιστατικά της νόσου έχουν καταγραφεί σε πέραν των 70 χωρών, ενώ τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως, σε άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Η μετάδοση μεταξύ των ατόμων γίνεται είτε μέσω επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του ασθενή, ή/και μέσω μολυσμένων αντικειμένων, ή/και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν οριστεί ως εργαστήρια αναφοράς το μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και το εργαστήριο του ΙΝΓΚ, τα οποία είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν τις απαραίτητες διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις για τη νόσο. Ταυτόχρονα, έχουν καθοριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ ως νοσοκομεία αναφοράς, για τη νοσηλεία των ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών, ενηλίκων και παιδιών, αντίστοιχα.