ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Επικίνδυνη υποστελέχωση και καταχρήσεις πλήττουν τον ΟΑΥ»

Τι λέει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Επ. Στελέχωσης του Οργανισμού

ΚΥΠΕ

Το θέμα της υποστελέχωσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας επισημαίνει στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Στελέχωσης του Δ.Σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Κυριάκος Δρουσιώτης.

Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως σημαντικό βήμα στελέχωσης, αποτελούν οι θέσεις που εγκρίθηκαν για το 2024, ωστόσο καθοριστική είναι και η έγκριση των αιτούμενων θέσεων του προϋπολογισμού για το 2025.

Επεσήμανε επίσης πως κανένας δεν μπορεί να να αμφισβητήσει ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ ήταν ιστορικό επίτευγμα για τον τόπο, προσθέτοντας πως κάποιοι εργάστηκαν σκληρά γι’ αυτό. Πρόσθεσε ωστόσο, πως η λειτουργία του έγινε χωρίς να είναι απόλυτα ή έστω σε ικανοποιητικό βαθμό έτοιμο το σύστημα , εκτιμώντας πως «αφέθηκαν αρκετά, που πιστεύω υπήρχε η βούληση να γίνουν παράλληλα μαζί με τις εμπειρίες της λειτουργίας».

Ενδεικτικά είπε πως το medical audit που έπρεπε να είναι αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας του ΓεΣΥ, σήμερα έπρεπε να ήταν έτοιμο ή τουλάχιστον να είμαστε κοντά στη λειτουργία του, που δεν είμαστε.

Εκτός όμως από τις αδυναμίες του συστήματος στις οποίες έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα, συνέχισε, «η ραγδαία αύξηση του προϋπολογισμού (έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2020) καθώς και της επέκτασης του εύρους των υπηρεσιών του ΓεΣΥ, οι ανάγκες και τα γεγονότα, πρόλαβαν τον ΟΑΥ, με αποτέλεσμα η στελέχωση και οι διαδικασίες σε κάποιες υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για το μέγεθος και το αντικείμενο του Οργανισμού να μην έχουν λειτουργήσει καθόλου ή να είναι αφόρητα υποστελεχωμένες».

Προφανώς, είπε, ο κ. Δρουσιώτης, οι τρέχουσες σοβαρές ανάγκες και η έλλειψη εμπειρίας, δεν έδιναν την πολυτέλεια τόσο στο προσωπικό αλλά και στο εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο, να εγκύψουν στο θέμα της στελέχωσης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη στόχευση στις διοικητικές αδυναμίες του Οργανισμού εσωτερικά αλλά και στον εντοπισμό και διόρθωση των στρεβλώσεων και καταχρήσεων που κάποιες είναι ιδιαίτερα προκλητικές.

Υπάρχουν σημείωσε, «πολλά κενά στο σύστημα και η πλήρωση τους θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια». Είπε ακόμη πως ο Οργανισμός λειτουργεί για τα απαραίτητα, χάριν στην ικανότητα, ευσυνειδησία των στελεχών και υπαλλήλων και στην υποστήριξη που λαμβάνει αγοράζοντας υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Στελέχωσης του Δ.Σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ανέφερε πως ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού από το 2020, αντανακλά σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες, επιδεινώνει τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που έπρεπε από την αρχή να είχαν αντιμετωπιστεί.

Οι καταχρήσεις από ένα ποσοστό παρόχων, αντιλαμβανόμενοι τις αδυναμίες του αποτελεσματικού ελέγχου του Οργανισμού λόγω υποστελέχωσης, αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης σημείωσε, εκτιμώντας πως οι ποινές πρέπει να γίνουν άμεσα πιο αυστηρές, αποτρεπτικές, παραδειγματικές.

Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως υπάρχει βέβαια και μερίδα παρόχων που λειτουργούν άψογα, σεβόμενοι το Σύστημα. Ωστόσο σημείωσε, το σύστημα το καταχράζονται και οι δικαιούχοι με πολλούς τρόπους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται κενά της Νομοθεσίας, επιβαρύνοντας το σύστημα με σημαντικά ποσά (από τις υπηρεσίες του ΟΑΥ οι υπολογισμοί είναι αρκετά εκατομμύρια).

Επιβάλλεται άμεσα αλλαγή της νομοθεσίας και των κριτηρίων, όπως και παραδειγματικά αποτρεπτικές ποινές, συμπλήρωσε, αναφέροντας πως υπάρχουν συχνές μετακινήσεις δικαιούχων από γιατρό σε γιατρό, επειδή δεν τους ικανοποιούν τα παράλογα πολλές φορές αιτήματα τους.

Πρόσθεσε πως το πιο σημαντικό είναι ότι τα προβλήματα έχουν ήδη εντοπιστεί από τον Οργανισμό, είναι πάρα πολλά, και κάποια ιδιαίτερα σοβαρά, τονίζοντας πως χρειάζεται στελέχωση για την αντιμετώπιση τους.

Σοβαρό θέμα είπε, «είναι ότι η στελέχωση δεν επιλύεται από τη μία μέρα στην άλλη και πως χρειάζεται περίοδος αφομοίωσης, εκπαίδευσης που πρέπει να γίνει σταδιακά».

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνέχισε, με πολλές επιτροπές εργάζεται σκληρά, και αισθάνεται έντονα τις συνέπειες από την έλλειψη προσωπικού. Ακόμη ανέφερε πως ο Οργανισμός επωμίζεται συνεχώς νέες ευθύνες (τα πιο πρόσφατα είναι η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό και η ανάληψη από το Υπουργείο Υγείας των ονομαστικών αιτημάτων για φάρμακα).

Επιτροπή Αναδιοργάνωσης Στελέχωσης

Η συσσώρευση του όγκου εργασίας του συστήματος αλλά και των προβλημάτων της διοικητικής λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, οι πιέσεις από τις διευθύνσεις του Οργανισμού που γνωρίζουν τα προβλήματα, κυρίως των καταχρήσεων από την έλλειψη ελέγχου των παρόχων αλλά και των δικαιούχων, με ασφυκτικές εκκλήσεις για ενίσχυση του προσωπικού, ώθησαν ομάδα από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να εργαστεί οικειοθελώς και να αξιολογήσει τις ανάγκες και τα προβλήματα του Οργανισμού σε βάθος, στα τέλη του 2023, είπε ο κ. Δρουσιώτης.

Ερωτηθεί, σχετικώς, ανέφερε πως στην Επιτροπή συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, της Κυβέρνησης (μέλη του ΣΕΛΚ) του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Υγείας και της ΟΣΑΚ.

Υπενθύμισε επίσης πως η Επιτροπή παρουσίασε τα αποτελέσματα της εργασίας της τον περασμένο Μάιο στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η αναγκαιότητα στελέχωσης ήταν το πρωταρχικό και κύριο εύρημα. Τα αποτελέσματα της μελέτης για την στελέχωση συνάδουν με τα πορίσματα του οίκου McKinsey & Company, που έγινε πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, κατέληξε ο κ. Δρουσιώτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση