ΚΥΠΕ
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα οφέλη αλλά και το ρόλο της ηλιακής ακτινοβολίας στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και τη σημασία της προστασίας διενεργεί ο ΠΑΣΥΚΑΦ ο οποίος παραθέτει στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, σύμφωνα με τα οποία το 2021 εμφανίστηκαν 41 νέα περιστατικά μελανώματος σε άνδρες και 31 σε γυναίκες.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου η εκστρατεία του είναι διαχρονική, διεξάγεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει μηνύματα υπενθύμισης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού στην Κύπρο έχουμε περίπου 300 ηλιόλουστες ημέρες το χρόνο.
Η εκστρατεία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου, την Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου, την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και Υπερήφανο Υποστηρικτή τον ΟΠΑΠ Κύπρου.
«Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, το 2021 είχαμε 41 νέα περιστατικά μελανώματος σε άνδρες και 31 σε γυναίκες», αναφέρει η Επικεφαλής της Διεύθυνσης Πρόληψης και Κοινωνικού Marketing του ΠΑΣΥΚΑΦ, Γεωργία Ορφανού, τονίζοντας την ανάγκη για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και για τα 2 φύλα.
Προστίθεται ότι οι συστάσεις της Παιδιατρικής Εταιρείας τονίζουν την αυστηρή αποφυγή έκθεσης βρεφών (ιδιαίτερα αυτών κάτω των 6 μηνών) στον ήλιο, ενώ τα βρέφη 6-12 μηνών και τα μικρά παιδάκια έως 3 ετών, ιδανικά δεν θα πρέπει να εκτίθενται απ' ευθείας στον ήλιο παραπάνω από λίγα λεπτά την ημέρα. Η επίδραση της ακτινοβολίας γίνεται εξ αντανακλάσεως από το νερό και την άμμο.
Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι η προστασία του δέρματος από τον ήλιο είναι απαραίτητη με την εφαρμογή αντηλιακού σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα, αλλά ειδικά στο πρόσωπο κάθε μέρα ακόμη και αν έχει συννεφιά, τόσο από γυναίκες όσο από άνδρες, αφού οι υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA & UVB διαπερνούν τα σύννεφα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών βλαβών.
Καλεί το κοινό να φοράει βαμβακερά, ανοικτόχρωμα ρούχα που μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα, καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου και να αποφεύγει την απευθείας έκθεσή στον ήλιο από τις 10:00 π.μ. – 4:00 μ.μ. ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Δυστυχώς, πολλοί εκτίθενται στον ήλιο τις χειρότερες ώρες και μάλιστα στις παραλίες, ξεχνώντας ότι η άμμος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανακλαστικές επιφάνειες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Και αυτό δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα, αλλά και τα μάτια» υποστηρίζει η Λειτουργός Πρόληψης Καρκίνου και Διαφώτισης, της Διεύθυνσης Πρόληψης και Κοινωνικού Marketing του ΠΑΣΥΚΑΦ, Κούλα Θεμιστοκλέους
Σημειώνεται ότι σε μικρές ποσότητες, ο ήλιος είναι ευεργετικός αφού οι ακτίνες UVB του ήλιου προάγουν τη σύνθεση της βιταμίνης D, του κυρίου παράγοντα της ανάπτυξης των οστών. Ωστόσο, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, χωρίς προφύλαξη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο δέρμα και στα μάτια όπως τα εγκαύματα, εγκαύματα στην ωχρά κηλίδα, καταρράκτη, ενώ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος.
Ο καρκίνος στο δέρμα, εμφανίζεται περισσότερο σε χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, όπως η Κύπρος. Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος: ο βασικοκυτταρικός, ο ακανθοκυτταρικός, και το μελάνωμα από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, το οποίο μπορεί να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα.
Παράγοντες κινδύνου και για τους τρεις τύπους καρκίνου του δέρματος αποτελούν η υπερβολική έκθεση σε ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία, το τεχνητό μαύρισμα, το ανοιχτόχρωμο δέρμα όπως ο Φαινότυπος Ι-ΙΙ που περιλαμβάνει ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, γαλάζια ή ανοιχτόχρωμα μάτια, η έκθεση σε χημικές ουσίες ή ακτινοβολία, η κληρονομικότητα, η παρουσία πολλαπλών ασυνήθιστων σπίλων (ελιές) και τα εγκαύματα στην παιδική ηλικία. Τα εγκαύματα στην παιδική ηλικία αποτελούν σημαντικό παράγοντα εμφάνισης καρκίνου δέρματος μετά την ενηλικίωση.
Τα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του δέρματος, περιλαμβάνουν βλάβη που μοιάζει με πληγή και δεν επουλώνεται για διάστημα μεγαλύτερο των 4 εβδομάδων, βλάβη που φαίνεται ασυνήθιστη, βλάβη που συνοδεύεται από πόνο, φαγούρα, αιμορραγία και κρούστα για περισσότερο από 4 εβδομάδες, προστίθεται.
Αναφέρεται επίσης στη σημασία των μηνιαίων αυτοεξετάσεων και ετήσιων ελέγχων δέρματος στον δερματολόγο.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε https://pasykaf.org/el-skin-cancer/