Kathimerini.com.cy
Σε εγρήγορση έθεσαν τις αρμόδιες ιατρικές υπηρεσίες τα δύο περιστατικά ιλαράς που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο σε δύο παιδιά, 20 μηνών και τριών ετών. Όπως δήλωσε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία, το τρίχρονο αγοράκι βρίσκεται σε καλή κατάσταση και αναμένεται σύντομα να λάβει εξιτήριο, ενώ το πρώτο παιδάκι αποδεσμεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Δρ Ηλία, η ιλαρά είναι μια «ξεχασμένη» νόσος σε Κύπρο και Ευρώπη και ως εκ τούτου προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Διευκρίνισε ότι τα δύο παιδιά τα οποία έχουν νοσήσει δεν είχαν ιστορικό εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο για την ιλαρά το κάνουμε στην ηλικία των 12 μηνών το οποίο καλύπτει γύρω στο 95% από την νόσηση ενώ ακολουθεί μια δεύτερη δόση για να συμπληρώσει το 5% για τα παιδιά που δεν έχουν κάνει αντισώματα.
Στην Κύπρο, πρόσθεσε, η συμμόρφωση με τον εμβολιασμό κυμαίνεται γύρω στο 80%, η οποία θεωρείται χαμηλή. Υπογράμμισε ότι ένας λόγος που παρατηρείται η αύξηση των περιπτώσεων είναι επειδή την περίοδο της πανδημίας είχε μείνει πολύ πίσω ο προγραμματισμός των εμβολίων σε ενήλικες και παιδιά. Την ίδια ώρα, εκτίμησε ότι η πανδημία έχει συμβάλει στο να υπάρχει μεγαλύτερη αποχή από τα εμβόλια, λόγω της «παραφιλολογίας» που αναπτύχθηκε γύρω από αυτά. Μάλιστα, ο Δρ Ηλία συνέστησε μαζικό εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων κατά της Ιλαράς.
Όπως εξήγησε, η Ιλαρά είναι μια σοβαρή νόσος που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στο 30% των ατόμων που θα νοσήσουν. Η πιο σοβαρή είναι η εγκεφαλίτιδα, η οποία όμως είναι και η πιο σπάνια, με ποσοστό 1% των ατόμων που θα νοσήσουν. Συχνότερες επιπλοκές είναι η πνευμονία και η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα. Η νόσος είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και πριν την εμφάνιση των εξανθημάτων.