ΚΥΠΕ
Να κατατεθούν στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια που βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία και αφορούν την εγγραφή των ιατρών, ζήτησαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, την Πέμπτη.
Ο Ευθύμιος Δίπλαρος, Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για το ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κατέθεσε πριν από ενάμιση χρόνο προτάσεις για πιο αυστηρές ποινές σε ιατρούς που δεν εκτελούν σωστά τα καθήκοντά τους και για τη θεσμοθέτηση της μοριοδότησης. Ακόμη, ζήτησε να εξεταστούν τάχιστα τα δύο νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί από το Υπουργείο Υγείας και βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία (το ένα από τον Φεβρουάριο του 2021 και το άλλο από τον Ιούνιο του 2022) και αφορούν την εγγραφή των ιατρών και την επιβολή ποινών σε παρανομούντες ιατρούς.
«Η Επιτροπή Υγείας έχει αποδείξει ότι μπορεί να εξετάζει τάχιστα τα νομοσχέδια, γι’ αυτό και δεν εκκρεμεί κανένα νομοθέτημα ενώπιόν της. Με τον τομέα της Υγείας δεν μπορούμε να παίζουμε», δήλωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δίπλαρος εξήγησε ότι τα νομοσχέδια προνοούν αυστηρότερες ποινές από την πρόταση νόμου που είχαν υποβάλει οι Βουλευτές. Για παράδειγμα, όπως είπε, το νομοσχέδιο προνοεί ποινή φυλάκισης έως και 5 ετών, ενώ η πρόταση νόμου προνοεί ποινή φυλάκισης 3 μηνών. Σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση, δεν μπορεί ένας γιατρός να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο και να παίρνει δίπλωμα εξειδίκευσης, πρόσθεσε.
Η Μαρίνα Νικολάου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, τάχθηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου της εγγραφής ιατρών, τονίζοντας ότι αποτελεί «υποχρέωση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να επιληφθούν του ζητήματος».
Όσοι παρέστησαν στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, είπε η κ. Νικολάου, συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου για την άμεση και αυστηρή τιμωρία των ιατρών που προβαίνουν σε παραπλανητική διαφήμιση ή ανάρτηση ειδικοτήτων που δεν κατέχουν νόμιμα, όπως επίσης και για την υποχρεωτική αναγραφή του αναγνωρισμένου τίτλου τους.
«Θα αναμένουμε τα δύο νομοσχέδια με τα οποία επιλύονται τέτοιου είδους ζητήματα και ανάλογα θα τοποθετηθούμε», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Μαρίνος Μουσιούττας, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, ανέφερε ότι υπάρχει μερίδα ιατρών που δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα ή τα προσόντα τους δεν έχουν εξεταστεί από τα αρμόδια σώματα. «Έχουν γίνει καταγγελίες, αλλά δυστυχώς τα πράγματα κινούνται με πολύ βραδείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μένει εκτεθειμένος σε ιατρούς που δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα», επεσήμανε.
Επιπλέον, είπε ότι κατατέθηκε πρόταση νόμου η οποία αυξάνει τα μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου με την ένταξη πρώην δικαστών για να είναι πιο αμερόληπτη η κρίση του Συμβουλίου. Με αυτή την πρόταση, εξήγησε, αυξάνονται οι νομικές αρμοδιότητες αυτού του σώματος για να καλυφθούν νομικά κενά ούτως ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις ταχύτερα. «Δεν πρέπει κανείς να καταχράται τη θέση του», υπέδειξε.
Παρά τα προβλήματα, συνέχισε ο κ. Μουσιούττας, εμείς θα συνεργαστούμε ξανά με όλους τους φορείς, για να μην πάει η προσπάθεια χαμένη. «Ακούσαμε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο, το οποίο είναι καλοδεχούμενο. Όμως, δύο χρόνια δεν ακούσαμε τίποτε για όλα αυτά. Τώρα κάποιοι φαίνεται να αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις εδώ και τώρα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Υγείας θα πιέσει να έρθει το νομοσχέδιο το συντομότερο ενώπιόν της.