ΚΥΠΕ
Αύξηση κατά περίπου 60% στα περιστατικά διατροφικών διαταραχών σημειώθηκε το 2023, ενώ ήδη μέχρι τον Φεβρουάριο φέτος υπάρχει αύξηση γύρω στο 50% των περιστατικών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος, εφράζοντας την ανησυχία της Επιτροπής.
Η Επιτροπή Υγείας της Βουλής συζήτησε την ανησυχητική αύξηση του αριθμού περιστατικών παιδιών και εφήβων με νευρική ανορεξία και βουλιμία στην Κύπρο και την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του θέματος αυτού.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Υγείας με μια ad hoc Επιτροπή, αυτή η Επιτροπή μήνα με τον μήνα θα εμπλουτίζεται με εξειδικευμένους στον τομέα.
«Την ίδια ώρα έχουμε ακούσει ανησυχητικά στοιχεία. Το γεγονός ότι έχουμε αύξηση κατά 50 με 60% στα πρόσωπα με διαταραχές αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει. Γι αυτό έχουμε πει ίσως μετά το Πάσχα σε νέα συνεδρία να ενημερωθούμε για το πώς προχωρά το Υπουργείο Υγείας», σημείωσε.
Όπως εξήγησε, «η αύξηση αφορά το 2023 κατά περίπου 60% και δυστυχώς με βάση τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα ενημερωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο υπάρχει μια αύξηση γύρω στο 50% των περιστατικών».
Άρα, συνέχισε, αντιλαμβανόμαστε ότι αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το τέλος του 2024 πιθανόν να ξεπεράσουμε και την αύξηση του 2023. «Θα πρέπει να πούμε ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία ο κύριος λόγος θνησιμότητας σε ένα ασθενή είναι δυστυχώς οι ψυχικές διαταραχές. Βλέπουμε δηλαδή, ότι αυτοί που χάνουν την ζωή τους έχουν ως κύρια αιτία τις ψυχικές διαταραχές», πρόσθεσε.
Η Βουλευτής Μαρίνα Νικολάου είπε ότι δυστυχώς από την προηγούμενη φορά που συζητήθηκε το θέμα πολύ λίγα έχουν γίνει. Εξήγησε ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές ψυχικές ασθένειες που σχετίζονται με απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή επιπτώσεις και δυστυχώς αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό στην Κύπρο.
Στην Κύπρο, ανέφερε, λειτουργεί οργανωμένο πλαίσιο σε ότι αφορά παιδιά και ενήλικες που διαγνώσκονται με διατροφικές διαταραχές αλλά υπολειτουργεί το σύστημα σε ότι αφορά ενήλικες καθότι παρέχεται μόνο εξωνοσοκομειακή φροντίδα και αυτή με τρεις λειτουργούς μερικής απασχόλησης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, τόνισε, η Πολιτεία να προβαίνει έγκαιρα στην διάγνωση, στην λήψη θεραπείας γιατί με αυτό τον τρόπο μειώνονται και οι κίνδυνοι.
«Ζητήσαμε να κατατεθεί στην Επιτροπή το χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά την ανέγερση της δεύτερης φάσης του Νοσοκομείου της Αθαλάσσας και θα το περιμένουμε διότι εκεί προβλέπεται να γίνει και δομή. Άρα εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη και την στελέχωση εντός των δημόσιων νοσηλευτηρίων και από τον ΟΚΥπΥ», συμπλήρωσε.
Η κ. Νικολάου ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται ολόπλευρη αντιμετώπιση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι είναι αδιανόητο η διατροφική διαταραχή στην Κύπρο να προκαλεί θάνατο ανθρώπων λόγω του ανεπαρκούς συστήματος.