ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανεμβολίαστοι, ΜΕΘ και πίεση στο σύστημα υγείας - Το «κλειδί» στην αντιμετώπιση

Από την έναρξη της πανδημίας και ένθεν η εικόνα που παρατηρείται σε κάθε έξαρση μοιάζει με deja vu

Στο ίδιο έργο θεατές θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ότι αφορά την γεωμετρική επιβάρυνση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας αφού από την έναρξη της πανδημίας και ένθεν η εικόνα που παρατηρείται σε κάθε έξαρση μοιάζει με deja vu.

Η πλήρης επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, η αλλαγή του καιρού και η φυσιολογική έξαρση εποχικής γρίπης αποτελούν την «μαγιά» του επερχόμενου κύματος.

Στα παραπάνω προσθέστε την ψυχολογική κόπωση του κόσμου περίπου δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας -κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία τήρησης ακόμη και των βασικών μέτρων αυτοπροστασίας και αποστασιοποίησης- τον πολλαπλασιασμό συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, την αποδυνάμωση των αντισωμάτων ελέω παρόδου εύλογου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό και έχετε το «τέλειο» εκρηκτικό μείγμα έξαρσης. Κερασάκι στην… επιδημιολογική τούρτα η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Νοσηλευόμενοι, ΜΑΦ και ΜΕΘ

Όπως αναφέρεται και στη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, νοσηλεύονται 157 ασθενείς εκ των οποίων οι 54 σε σοβαρή κατάσταση. Μάλιστα ποσοστό 77,08% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Μετά από επικοινωνία της «Κ» με τον του ΟΚΥπΥ , Μαρίνο Σιαξατέ ο ίδιος μας επιβεβαίωσε πως αναμένεται περαιτέρω αύξηση και μεγαλύτερη πίεση στα νοσηλευτήρια τις επόμενες δύο εβδομάδες αφού τα ημερήσια επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις. Στα αρνητικά αξίζει να καταγραφεί το γεγονός πως ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός που απεικονίζει την εισροή νοσηλευόμενων είναι αισθητά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο που αφορά τους ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο.

6 διασωληνώσεις σε 24 ώρες στο ΓΝ Λευκωσίας

Μπορεί το παραπάνω γεγονός να μην αποτελεί φυσικά καθημερινό ή συχνό φαινόμενο, όμως δε μπορεί να περάσει και αψήφιστα. Μόλις το τελευταίο εικοσοτετράωρο, 6 συνάνθρωποί μας διασωληνώθηκαν στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σύμφωνα με πηγές της «Καθημερινής». Η διαχείριση της πανδημίας καθώς και η μεγαλύτερη εικόνα που αφορά την προστασία του συστήματος υγείας περιστρέφεται γύρω από το προσωπικό και όχι τον αριθμό των κλινών όπως μας αναφέρθηκε. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως ακόμη και σε υποθετικό σενάριο που θα παρέχει την ευκαιρία για ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού κλινών, το σημαντικό είναι να υπάρχει η απαιτούμενη στελέχωση από καταρτισμένο προσωπικό.

Το «κλειδί» στην αντιμετώπιση

Ρίχνοντας μία ματιά στα συγκριτικά στοιχεία που αντιστοιχούν τα κρούσματα με τους θανάτους στην κάθε χώρα, οι αριθμοί της Κύπρου δίνουν ένα λόγο για χαμόγελα. Για παράδειγμα και όσον αφορά τη Γερμανία, για κάθε 10.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 230 πρόσωπα καταλήγουν. Στην Μεγάλη Βρετανία ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν ανά 10.000 περιστατικά κυμαίνεται στο 190 ενώ στο γειτονικό Ισραήλ -που φημίζεται για το σύστημα υγείας αλλά και την υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας- ο αριθμός πέφτει στο 65. Για τη δική μας χώρα το ποσοστό βρίσκεται μόλις στο 0.46% κάτι που σημαίνει ότι σε υποθετικό σύνολο 10.000 περιστατικών, 46 πρόσωπα θα καταλήξουν.

Το κλειδί εντοπίζεται στην ομαλή συνεργασία που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας από το Υπουργείο Υγείας μέχρι το νοσηλευτικό προσωπικό όμως ακόμη μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή τη διαχείριση φέρεται να έχει παίξει το διάταγμα με το οποίο αποφορτίστηκε το προσωπικό αφαιρώντας τα μη επείγοντα χειρουργεία από τον ΟΑΥ. Η συγκεκριμένη απόφαση φέρεται να έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας αφού δίνεται η δυνατότητα καλύτερης στελέχωσης προσωπικού και η παροχή μεγαλύτερης και ποιοτικότερης φροντίδας στους θαλάμους Covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

33η Εκστρατεία Ενημέρωσης και Οικονομικής Ενίσχυσης ΠΑΣΥΚΑΦ
Δελτίο Τύπου
 |  ΥΓΕΙΑ