ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόσο «εύκολο» είναι να βρεις ψεύτικο θετικό ράπιντ τεστ από φαρμακείο;

Τι απαντούν στην Καθημερινή Φαρμακευτικός Σύλλογος, Υπουργείο Υγείας και Αστυνομία

Νέο πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στις τάξεις του Υπουργείου Υγείας η υπόθεση που αφορά την έκδοση «ψεύτικων» θετικών ράπιντ τεστ από φαρμακεία με απώτερο σκοπό πολίτες ν’αποφεύγουν τον εμβολιασμό «σπάζοντας» τα πρωτόκολλα και κατέχοντας ουσιαστικά πλαστό πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών.

Οι πληροφορίες που έφτασαν ενώπιον του Μιχάλη Χατζηπαντέλα σήμαναν συναγερμό στο αρμόδιο Υπουργείο αφού πέραν της επιδημιολογικής επιβάρυνσης και της αύξησης θετικών περιστατικών και νοσηλευόμενων που παρατηρείται, προστέθηκε άλλος ένας πονοκέφαλος.

Ποια διαδικασία ακολουθούν τα φαρμακεία

Η «Κ» επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έλενα Πιέρα η οποία δε θέλησε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος (θα το πράξει αύριο έχοντας μελετήσει και την επιστολή του Υπουργείου Υγείας) όμως μας διαφώτισε σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται στα κατά τόπους φαρμακεία. Τα φαρμακεία που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο συνδέονται με πλατφόρμα η οποία ενημερώνει εν ευθέτω χρόνο τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σχετικά με την πορεία και τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιούνται.

Ουσιαστικά μεταφέρονται τα στοιχεία του ατόμου που υποβάλλεται σε τεστ καθώς και το αποτέλεσμά του ενώ το δείγμα παραμένει στο φαρμακείο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια -και μετά από υπογραφή σύμβασης των φαρμακείων με εταιρεία διαχείρισης βιολογικών αποβλήτων- τα δείγματα πετάγονται σε ειδικούς κάδους όπως ορίζει το σύστημα διαχείρισης επικίνδυνων φαρμακευτικών αποβλήτων. Ουσιαστικά ο φαρμακοποιός/υπάλληλος φαρμακείου σαν λειτουργός υγείας έχει την αποκλειστική ευθύνη να ενημερώσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου για τα αποτελέσματα των τεστ.

Καμπανάκι στο Υπουργείο Υγείας - Η επόμενη μέρα

Εν συνεχεία μιλώντας στην «Κ» ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας ρωτήθηκε σχετικά με τη διαδικασία ταυτοποίησης των επιβεβαιωμένων περιστατικών καθώς και γιατί από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να διεξάγεται επαναληπτική μοριακή εξέταση τύπου PCR στα πρόσωπα που εντοπίζονταν θετικοί σε ράπιντ τεστ.

Ο ίδιος ανέφερε πως λόγω των αυξημένων περιστατικών δεν υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλλονται όλοι οι πολίτες που εντοπίζονται θετικοί σε νέα μοριακή εξέταση κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο αίσθημα ατομικής ευθύνης. Για την περίπτωση να τοποθετηθούν ασφαλιστικές δικλείδες που θα εκλείψουν παρόμοια περιστατικά ο ίδιος ανέφερε πως σε πρώτη φάση το Υπουργείο Υγείας θα διεξάγει τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους (PCR) σε πολίτες έξω από φαρμακεία ενώ πρόσθεσε πως σε περίπτωση που παρατηρηθούν παρατυπίες θα υπάρξουν νομικές κυρώσεις.

Κανένα στοιχείο, καμία καταγγελία στα χέρια της Αστυνομίας

Καταληκτικά επικοινωνήσαμε και με τον Εκπρόσωπου Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου, Χρίστο Ανδρέου θέτοντας το ερώτημα «Εάν και κατά πόσο υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες ή στοιχεία ενώπιον της Αστυνομίας». Ο ίδιος επιβεβαίωσε την επικοινωνία του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας όμως κατέστησε σαφές πως στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει οτιδήποτε χειροπιαστό στα χέρια των αρχών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση