Η αναστολή της χρήσης του Safepass στους χώρους μέσης επικινδυνότητας φέρεται να είναι η σημαντικότερη εξέλιξη που προέκυψε μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 19 Απριλίου μεταξύ του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα και των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.
Στη συζήτηση -που διήρκησε λίγο περισσότερο από μία ώρα- ο υπουργός Υγείας παρουσίασε αρχικά στους επιδημιολόγους τα στοιχεία της μονάδας επιδημιολογικής επιτήρησης των προηγούμενων τεσσάρων ημερών (υπενθυμίζεται πως αρχής γενομένης από την 15η Απριλίου -και με απόφαση Υπουργικού- το αρμόδιο Υπουργείο δεν προβαίνει σε καθημερινή κοινοποίηση κρουσμάτων, νοσηλευομένων και θανάτων) ούτως ώστε να σχηματίσουν μία πιο αποκρυσταλλωμένη άποψη σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα.
Κατά την παρουσίαση, τα μέλη της ΣΕΕ επιβεβαίωσαν την βελτίωση τόσο στους αριθμούς όσο και στους δείκτες, με τη χώρα μας να βαδίζει πλέον στη σωστή κατεύθυνση κάτι που έδωσε παράλληλα τη δυνατότητα για να συζητηθεί νέα δέσμη χαλαρώσεων.
Πάει… καλοκαιρινές διακοπές το Safepass - Αναστολή μέχρι 1η Σεπτεμβρίου, πού θα ισχύσει
Η σημαντικότερη ίσως άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να επικεντρωθεί γύρω από τον πυλώνα του Safepass. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου (Τετάρτη 20/4) αναμένεται να τεθεί η εισήγηση για αναστολή της επίδειξης Safepass σε όλους τους χώρους που υπάγονται στην κατηγορία στην κατηγορία μέσης επικινδυνότητας.
Συγκεκριμένα αναστέλλεται το μέτρο, προσκόμισης SafePass σε εξωτερικούς χώρους που έχουν καθοριστεί ως χώροι μέσης επικινδυνότητας όπως συγκεκριμένοι χώροι εστίασης, θέατρα, κινηματογράφοι, γήπεδα κ.α.
Από 15 Μαΐου, αναστέλλεται η προσκόμιση SafePass σε όλους ανεξαρτήτως τους χώρους που έχουν καθοριστεί ως χώροι μέσης επικινδυνότητας. Από την απόφαση εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσουν τα μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης (δεν διευκρινίστηκε εάν αφορά μόνο τους χώρους που υποδέχονται κάτω από 150 άτομα) αλλά και οι οίκοι ευγηρίας/κλειστές δομές. Αξίζει να σημειώσουμε πως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον όρο «αναστολή» και όχι κατάργηση -μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου- αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος επαναφοράς του εάν και εφόσον η επιδημιολογική εικόνα το απαιτήσει.
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς… μέτρημα - Ποιοι βγάζουν τις μάσκες
Όπως ήταν αναμενόμενο -αφού είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί- το φετινό Πάσχα θα θυμίζει την προ-Covid19 εποχή αφού αίρεται ο περιορισμός που αφορά την μέγιστη ταυτόχρονη παρουσία πολιτών σε συναθροίσεις που αφορούν οικίες.
Σε ότι αφορά τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορούν να παρακαθίσουν σε τραπέζι (μέχρι σήμερα το πλαφόν ήταν 12) αναμένεται επίσης άρση του περιορισμού γεγονός που διευκολύνει ιδιαίτερα χώρους εστίασης αλλά και την διεξαγωγή εκδηλώσεων (γάμοι, βαπτίσεις).
Επίσης, αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε παιδιά κάτω των 12 ετών (σε ότι αφορά την παρουσία σε εσωτερικούς χώρους).