ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγώνας δρόμου η Κύπρος να προλάβει την πανδημία

Αναπάντητες κλήσεις σε κρούσματα κάνει η ομάδα της ιχνηλάτησης με την συμπεριφορά των πολιτών να προβληματίζει ξανά

Με νύχια και με δόντια πρέπει να διαφυλαχθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα η οποία έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο, όπου η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από τις χώρες του εξωτερικού και την Ελλάδα, διαμηνύουν οι ειδικοί και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας. Παρά το καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τα αριθμητικά δεδομένα στο νησί, το Υπουργείο Υγείας δεν παύει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές, μεταξύ της διατήρησης του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 σε χαμηλά επίπεδα και της πλήρους ανατροπής. Τις τελευταίες μέρες, όμως, παρατηρείται μια διακύμανση του αριθμού των κρουσμάτων και στην Κύπρο, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής να βρίσκονται σε εγρήγορση και τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας να απευθύνει διαδοχικά εκκλήσεις προς το κοινό. Την ανησυχία των ειδικών εντείνουν συμπεριφορές μη συμμόρφωσης προς τα διατάγματα από άτομα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις κλήσεις της ομάδας ιχνηλάτησης.

Αλυσίδες μετάδοσης

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ευλαβική τήρηση των μέτρων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης από το κοινό, τόσο στις επαγγελματικές και κοινωνικές, όσο και στις επαγγελματικές του δραστηριότητες, αποτελεί την αιτία της δημιουργίας αλυσίδων μετάδοσης του ιού. Η προσοχή του Υπουργείου Υγείας και των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής είναι στραμμένη πλέον στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας, όπου φαίνεται ότι σημειώνεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όπως αναφέρει άλλωστε σε άρθρο του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, «η αύξηση των αλυσίδων μετάδοσης και ιδιαίτερα οι πολυάριθμες στενές επαφές κρουσμάτων, που εντοπίζουν οι ιχνηλάτες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, είναι τεκμήρια ελλιπούς τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας στο οικογενειακό, το επαγγελματικό και το κοινωνικό περιβάλλον».

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η αλυσίδα μετάδοσης στην Λάρνακα, που ξεκίνησε από την γυναίκα η οποία έφτασε στην Κύπρο από την Βρετανία, ενώ υπάρχουν κι άλλες ενεργές αλυσίδες μετάδοσης, που σχετίζονται με την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, καθώς και έναν χώρο εργασίας, μεταξύ άλλων. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δεν παύουν να στέλνουν το μήνυμα στους πολίτες ότι τα μέτρα αυτοπροστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται από όλους ανεξαιρέτως, όπως και η χρήση της μάσκας προσώπου.

Δυσκολότερη η ιχνηλάτηση

Καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή λήψης περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, θα διαδραματίσει η αποτελεσματική ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή καθίσταται πολύ πιο δύσκολη στην παρούσα φάση, αφού οι πολίτες επαναδραστηριοποιήθηκαν και ο κύκλος των επαφών τους έχει διευρυνθεί. Η ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, ωστόσο, αποτελεί μια από τις τρεις πτυχές της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, μαζί με την τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Αναπάντητες κλήσεις

Από την αρχή της πανδημίας, ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η ομάδα της ιχνηλάτησης είναι η ανυπακοή των πολιτών και η μη τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Την Κυριακή το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι σε δύο περιπτώσεις, άτομα τα οποία έπρεπε να ευρίσκοντο σε κατ’ οίκον περιορισμό επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δεν απαντούσαν στις κλήσεις της ομάδας της ιχνηλάτησης. Δεδομένων των περιστατικών μη συμμόρφωσης που είχαν προηγηθεί, η ανησυχία των υγειονομικών αρχών εντείνεται ως προς τους λόγους για τους οποίους δεν ανταποκρίνονται τα εν λόγω άτομα, την ώρα που ο φόβος για την μη τήρηση του πρωτοκόλλου εντείνεται. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας, υποθέσεις μη συμμόρφωσης προς τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας οδηγήθηκαν στην Αστυνομία και ακολούθως στην Δικαιοσύνη.

Νέα μέτρα και Ελλάδα

Όπως είχε γράψει τις προηγούμενες μέρες η «Κ» το Υπουργείο Υγείας δεν απασχολεί μόνο η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, αλλά και αυτή της Ελλάδας, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων κυμαίνεται σε ψηλά επίπεδα σχεδόν καθημερινά. Οι υγειονομικές αρχές στην Κύπρο έχουν δημιουργήσει μια ομάδα αποτελούμενη από ειδικούς με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, δρ Γιώργο Νικολόπουλο, που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την αντίστοιχη ομάδα στην Ελλάδα. Όπως πληροφορείται η «Κ», το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση σε σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι η επιδημιολογική της εικόνα προκρίνει την υποβάθμισή της στην Γ’ κατηγορία των χωρών από τις οποίες η Κύπρος δέχεται ταξιδιώτες.

Όσον αφορά στην επιβολή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων εντός της κοινότητας της Κύπρου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις σε περίπτωση που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Για την ώρα, οι ειδικοί παρατηρούν μια ομοιότητα της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η Λάρνακα, με αυτήν που παρουσίαζε η Λεμεσός το προηγούμενο διάστημα, όταν είχαν επιβληθεί τοπικά πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με τις άλλες πόλεις. Προς το παρόν, η κατάσταση στην Κύπρο δεν φαίνεται ότι προκρίνει την εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου ενώ παράλληλα φαίνεται ότι είναι ελεγχόμενη, ωστόσο οι ειδικοί δεν αποκλείουν μια έκτακτη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας, εάν και εφόσον η κατάσταση δείξει ότι τείνει να ξεφύγει.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση