ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Αρχιεπίσκοπο

Το παρασκήνιο και ο ρόλος που διαδραμάτισε στην εκλογή Αρχιεπισκόπων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε ένα νέο 2006 και μια νέα συμφωνία του Μετοχίου παραπέμπουν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υπό μορφή πληροφοριών, τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου. Όπως και με την εκλογή του Χρυσοστόμου Β’ έτσι και τώρα κάποιοι εκ των υποψηφίων κινήθηκαν παρασκηνιακά προκειμένου να κλειδώσουν την υποστήριξη των υπολοίπων Συνοδικών στην πρώτη και αν παραστεί ανάγκη στη δεύτερη ψηφοφορία. Όπως έγραψε η «Κ» και δεν διαψεύσθηκε, δυο εικοσιτετράωρα πριν τη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου φαίνεται να έχει δημιουργηθεί μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ του Μητροπολίτη Πάφου, ένα κομμάτι της οποίας όπως προκύπτει από τις πληροφορίες της «Κ» είναι αποτέλεσμα ενός πάρε δώσε. Κάτι ανάλογο εκτυλίχθηκε στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2006 κατά την κληρικολαϊκή εκλογική συνέλευση. Η διαφορά του τότε παρασκηνίου με σήμερα είναι πως το 2006 οι συμμαχίες κατά την πρώτη φάση ψηφοφορίας, στη συνέχεια αντιστράφηκαν με κερδισμένο το αουτσάιντερ και στη συνέχεια Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’. Ανάμεσα στις δυο πρώτες ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν στις 4 Νοεμβρίου 2006, ημέρα Σάββατο στο Μέγα Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής, και την τελική στις 5 Νοεμβρίου 2006 μεσολάβησε η συμφωνία του Μετοχίου η οποία ανέτρεψε τις αρχικές συμμαχίες (Μητροπολίτη Πάφου με Μητροπολίτη Λεμεσού), έφερε τον χαμένο, τότε, ηγούμενο Κύκκου Νικηφόρο στο στρατόπεδο του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου, και μετά την εκλογή καθόρισε το νέο σκηνικό στην Εκκλησία με την Ιερά Σύνοδο να μετατρέπεται και πάλι σε πλήρης. Εξέλιξη που επιβεβαίωση τη λαϊκή ρήση «Η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Αρχιεπίσκοπο».

Το τώρα

Σήμερα εάν υπάρχει κάτι που έχει ενδιαφέρον είναι εάν θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2006. Δηλαδή αν θα ανατραπούν οι παρασκηνιακές συμμαχίες στην κάλπη της Ιεράς Συνόδου και ως εκ τούτου θα υπάρχουν εκπλήξεις αναφορικά με το πρόσωπο που θα πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων (9+) κατά την πρώτη ψηφοφορία ή την απλή πλειοψηφία κατά την δεύτερη ψηφοφορία. Μέχρι και τα μεσάνυχτα Πέμπτης οι πληροφορίες της «Κ» έδειχναν τον Μητροπολίτη Πάφου να είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ο Γεώργιος όχι μόνο φαίνεται να κλείδωσε τις εννέα ψήφους της λεγόμενης αρχιεπισκοπικής ομάδας αλλά πρόσθεσε άλλες δυο. Του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα και του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου. Η πιο σημαντική εξασφάλιση ψήφου από πλευράς Πάφου, αναμφίβολα είναι αυτής του Ταμασού ο οποίος είναι στο τριπρόσωπο αλλά και της ομάδας των Κυκκωτών Ιεραρχών. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες στην κάλπη σίγουρα θα αποτελεί μια εξέλιξη που θα σημαδέψει την Ιερά Σύνοδο και τις ισορροπίες στη μετά Χρυσοστόμου Β’ εποχή. Επίσης θα διαφανεί εάν πρόκειται για μια περιστασιακή συμμαχία ή οριστική διάσπαση της ομάδας του Κύκκου. Στο παρασκήνιο παρουσία φαίνεται να έχει και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας ο οποίος αν και συμπεριλαμβάνεται στους αρχιεπισκοπικούς, ένεκα Οικουμενικού Πατριαρχείου, εντούτοις δεν θεωρείτο σίγουρη ψήφος για τον Μητροπολίτη Πάφου ένεκα ότι προέρχεται από τον Κύκκο. Η περίπτωση του Μητροπολίτη Μόρφου τον οποίο οι πληροφορίες τον φέρουν να ψηφίζει Πάφου, ο ίδιος το διέψευσε, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι αποτέλεσμα του παρασκηνίου αλλά προσωπικής επιλογής του Ιεράρχη ανάμεσα σε Λεμεσού και Πάφου.

Το πάρε δώσε

Πληροφορίες της «Κ» θέλουν τη μετακίνηση του Ταμασού προς τον Πάφου να σχετίζεται και με ανταλλάγματα που φαίνεται να εξασφάλισε ο Ησαΐας για την υποστήριξή του. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως ο Μητροπολίτης Ησαΐας εξασφάλισε:

-Την παραχώρηση αριθμού ενοριών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.
Την ενίσχυση των οικονομικών της Μητρόπολης Ταμασού από επενδύσεις της Αρχιεπισκοπής στον τουρισμό και στην παραγωγή ΑΠΕ.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος με τον οποίο συναντήθηκε αρχές της εβδομάδας ο Μητροπολίτης Πάφου φαίνεται να έλαβε:

-Τη συνέχιση της παρουσίας του στους διαθρησκευτικούς διαλόγους εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου.
-Την ενίσχυση της Θεολογικής Σχολής
-Την ενίσχυση των οικονομικών της Μητρόπολης Κωνσταντίας από επενδύσεις της Αρχιεπισκοπής στον τουρισμό.
-Την προώθηση του πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Αυγουστίνου Κκαρά σε μια Επισκοπή. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα υποστηριχθεί ως διάδοχος του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου ο οποίος θα υποστηριχθεί ως νέος Μητροπολίτης Πάφου. Τη συγκεκριμένη Αρχιεπισκοπή φαίνεται να διεκδικούν και άλλοι Ιεράρχες όπως ο Επίσκοπος Πορφύριος.

Στο παρασκηνιακό πάρε δώσε ενόψει της ψηφοφορίας του Σαββάτου συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες και ο Μητροπολίτης Κερύνειας Χρυσόστομος ο οποίος συμφώνησε να του παραχωρηθεί αριθμός ενοριών.

Η Μητρόπολη Πάφου

Ωστόσο το πάρε δώσε επεκτείνεται και στο κενό που θα προκύψει με την εκλογή Γεώργιου στη Μητρόπολη Πάφου. Η συγκεκριμένη θέση όπως λένε εκκλησιαστικές πηγές φαίνεται να έχει κλειδώσει στον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο. Ωστόσο εδώ ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα μιας και για τον Θρόνο της Πάφου υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Ένας ενδιαφερόμενος είναι και ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής και καθηγούμενος της μονής του Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα Αρχιμανδρίτης Ιωάννης, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πάφου επί Χρυσοστόμου. Οι πληροφορίες τον θέλουν να εκδηλώνει το ενδιαφέρον του μετά την εκλογή Πάφου. Ενδιαφέρον, λέγεται, πως υπάρχει και από τον Αρχιμανδρίτη Νεόφυτο Εγκλειστριώτη.

Το 2006

Στις 4 Νοεμβρίου 2006 στις 10.15 το πρωί στο Μέγα Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, με την ψηφοφορία σε δυο κάλπες. Τη μια των 100 Γενικών Αντιπροσώπων που προέκυψαν από τους Ειδικούς Αντιπροσώπου των εκλογών κλήρου και λαού και την άλλη του σώματος των εξ οφίκιο μελών που ήταν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι ηγούμενοι των μοναστηριών και πέντε κληρικών. Με βάση τον προηγούμενο Καταστατικό Χάρτη όποιος Ιεράρχης λάμβανε την απόλυτη πλειοψηφία και στις δυο κάλπες – Γενικών Αντιπροσώπων και εξ οφίκιο μελών – εκλεγόταν Αρχιεπίσκοπος. Σε διαφορετική περίπτωση η ψηφοφορίες επαναλαμβανόντουσαν και αν πάλι δεν εξασφαλιζόταν η απόλυτη πλειοψηφία στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία περνούσαν οι Ιεράρχες που είχαν απλή πλειοψηφία σε μια από τις δυο κάλπες.

 

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ               1η ψηφ/ρια                      2η ψηφ/ρια

                                 1η κάλπη    2η κάλπη      1η κάλπη      2η κάλπη

  1. ΚΥΚΚΟΥ:         46               11                   46             12
  2. ΛΕΜΕΣΟΥ:     45               07                   48             03
  3. ΠΑΦΟΥ:       09                12                   06                   16
  4. ΚΙΤΙΟΥ:           0                 0                      0                0
  5. ΑΚ/ΛΕΥΚ:                                01

 

Όπως φαίνεται στον πίνακα ουδείς εκ των τεσσάρων Ιεραρχών έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία. Όπως επίσης και στην δεύτερη. Ωστόσο όπως φαίνεται ξεκάθαρα και αποδεικνύει πως υπήρχε συμμαχία μεταξύ του τότε Μητροπολίτη Πάφου και Λεμεσού μεταξύ πρώτης και δεύτερης ψηφοφορίας ο Μητροπολίτης Λεμεσού απώλεσε 4 ψήφους στην κάλπη των εξ οφίκιο μελών και 3 ψήφους ο Μητροπολίτης Πάφου στην κάλπη των Γενικών Αντιπροσώπων. Οι τέσσερις ψήφοι των εξ οφίκιο μελών του Λεμεσού μετακινήθηκαν στους εξ οφίκιο του Πάφου και οι τρείς ψήφοι του Πάφου από τους Γενικούς Αντιπροσώπους στην κάλπη των Γενικών Αντιπροσώπων του Λεμεσού. Το αποτέλεσμα της αλληλοπριμοδότησης ήταν: ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος να εξασφαλίσει απλή πλειοψηφία στην κάλπη των Γενικών Αντιπροσώπων με 48 ψήφους και ο Μητροπολίτης Πάφου στην κάλπη των εξ οφίκο με 16 ψήφους. Ψηφοφορία που άφησε εκτός τον ηγούμενο Κύκκου Νικηφόρο.

Η ανατροπή

Με τον ηγούμενο Κύκκου Νικηφόρο να εξέρχεται του Μέγα Συνοδικού σε έξαλλη κατάσταση φωνάζοντας πως θα υποστηρίξει τον Μητροπολίτη Λεμεσού, ως απάντηση στον εξοστρακισμό του, από τον τότε Μητροπολίτη Πάφου μια πρόταση δέκα κληρικών της αρχιεπισκοπής, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, καθόρισε το σκηνικό της επόμενης μέρας στην κορυφή της Εκκλησίας της Κύπρου. Η πρόταση προνοούσε αποχώρηση των Γενικών Αντιπροσώπων του ηγουμένου Κύκκου προκειμένου η εκλογική διαδικασία να διακοπή και να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις με τον χαμένο ηγούμενο Κύκκου. Όπερ και εγένετο με τους Γενικούς Αντιπροσώπους και του Μητροπολίτη Πάφου να αποχωρούν και αυτοί.

Η εκλογή

Την επόμενη 5 Νοεμβρίου 2006, ημέρα Κυριακή, μετά τις 4 η ώρα το απόγευμα η διαδικασία επαναλήφθηκε με τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο από τις 21 ψήφους που είχε πάρει την προηγουμένη, να εξασφαλίζει 73 ψήφους και από τις δυο κάλπες έναντι 57 του Μητροπολίτη Αθανάσιου. Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί το μεταμεσονύχτιο θρίλερ στο Μετόχι του Κύκκου στην Έγκωμη από το οποίο προέκυψε η μεγάλη ανατροπή και η εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου ως νέου Αρχιεπισκόπου. Το αντίτιμο της υποστήριξης Πάφου μετά την ατάκα του ηγουμένου Κύκκου, επιστρέφοντας στο Μετόχι την ημέρα της πρώτης ψηφοφορίας «Τώρα θα τους ψήσω το ψάρι στα χείλη», ήταν η προώθηση στενών συνεργατών του, όπως του τότε Αρχιμανδρίτη Ησαΐα και άλλων στις νέες Μητροπόλεις που θα δημιουργούντο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση