ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΤΕΚ – Προτάσεις για αντιμετώπιση των πλημμυρών

Προκρίνει σύμφωνα με ανακοίνωση έναν καλύτερο σχεδιασμό για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

ΚΥΠΕ

Ένα καλύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό και ένα μοντέλο πιο ορθολογικής ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον, προκρίνει το ΕΤΕΚ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, των έντονων καιρικών φαινόμενων και των ανθρωπογενών παραγόντων, που προκαλούν πλημμύρες και καταστροφές.

Με αφορμή τα όσα έγιναν στην περιοχή του Πρωταρά, το ΕΤΕΚ σημειώνει πως η υλοποίηση εξαιρετικά δαπανηρών και χρονοβόρων, στην κατασκευή, αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία ούτως ή άλλως θα λειτουργήσουν εντός των πεπερασμένων ορίων σχεδιασμού τους, πρέπει να λειτουργεί μόνο βοηθητικά.

«Ίσως το πιο σημαντικό μάθημα από την πλημμύρα στην περιοχή του Πρωτάρα είναι πως θα πρέπει πάση θυσία να προστατεύονται, να διατηρούνται, να συντηρούνται και να καθαρίζονται τα υδατορέματα και ρυάκια στην αρχική και φυσική τους μορφή». Πέραν της διαφύλαξης των φυσικών υδατορεμάτων, αναφέρεται, είναι σημαντικό να επαναξιολογηθεί ο σχεδιασμός συστημάτων αποχέτευσης αστικών δρόμων και υποδομών, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε τέτοια ακραία φαινόμενα, τα οποία θα είναι ολοένα και πιο συχνά.

Το ΕΤΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να επισπευσθεί σε παγκύπριο επίπεδο η μελέτη, επικαιροποίηση και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και έργων διοχέτευσης της πλημμύρας, ειδικότερα στις περιοχές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Το Επιμελητήριο σημειώνει ότι στις περιοχές που επλήγησαν υπήρχε ασυνήθιστα υψηλής έντασης βροχόπτωση με σχετικές αναφορές να κάνουν λόγο για 150 - 200 mm βροχής σε ένα 6ωρο. «Συνεπώς, όχι μόνο δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι ανθρωπογενείς παράγοντες που συμβάλλουν στα πλημμυρικά φαινόμενα σε αστικές περιοχές, αλλά θα πρέπει να εντοπίζονται, να μελετώνται και να αξιοποιούνται, έτσι ώστε να γίνονται διαρκώς διορθωτικές ενέργειες. Παράλληλα θα πρέπει να αποτελούν μαθήματα για να προσαρμόσουμε τον τρόπο που σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε κτήρια, δρόμους αλλά και υποδομές στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η κλιματική κρίση».

Σημειώνεται ότι η υπογειοποίηση ή αντικατάσταση υδατορεμάτων με οχετούς δεν είναι καθόλου καλή πρακτική για την Κύπρο και θα πρέπει να υπάρχει πλήρης απαγόρευση της κατάργησης υδατορεμάτων σε ιδιωτική γη λόγω πιέσεων για ανάπτυξη, «κάτι που δυστυχώς φαίνεται να έχει γίνει στο παρελθόν και στην περιοχή αυτή».

Το υψηλό ποσοστό σφράγισης εδάφους με αλόγιστη χρήση μπετόν αποτελεί ένα ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα, καθώς αποκλείει τη φυσική απορρόφηση των  νερών της βροχής για εμπλουτισμό του υπόγειου πλούτου και επιτείνει τις πλημμύρες, προστίθεται στην ανακοίνωση. Το πρόβλημα αυτό έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια, ωστόσο δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα οποιεσδήποτε ενέργειες προς επίλυσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό σφράγισης εδάφους στην Κύπρο, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, καταλήγει το ΕΤΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X