Του Απόστολου Τομαρά
Μια εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες προκειμένου κλήρος και λαϊκοί να επιλέξουν τους τρεις Ιεράρχες από τους οποίους η Ιερά Σύνοδος θα επιλέξει τον επόμενο Προκαθήμενο της Εκκλησίας, το σκηνικό παραμένει ρευστό. Με εξαίρεση τη μια από τις τρεις θέσεις ουδείς μπορεί να προβλέψει, με σχετική ασφάλεια, πως θα διαμορφωθεί το τριπρόσωπο. Εξέλιξη που εντείνει τον προεκλογικό αγώνα των επιτελείων κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι και την 18η Δεκεμβρίου, ημέρα των εκλογών. Με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα το μόνο κοινό σημείο σύγκλισης αφορά την πρώτη θέση του τριπρόσωπου που φαίνεται να καταλαμβάνει ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Για τις υπόλοιπες δυο οι έρευνες κοινής γνώμης παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, αναφορικά με τα ποσοστά που καταλαμβάνουν οι υπόλοιποι Ιεράρχες. Η δημοσκόπηση της «Κ» δείχνει πως τρείς υποψήφιοι Ιεράρχες διεκδικούν τις δυο υπόλοιπες θέσεις του τριπρόσωπου.
Πρόθεση ψήφου
Αναλύοντας τα στοιχεία της δημοσκόπησης στο κομμάτι της πρόθεσης ψήφου τρείς Ιεράρχες, Πάφου, Ταμασού και Κωνσταντίας φαίνεται να έχουν προοπτικές να εισέλθουν στο τριπρόσωπο. Το αξιοσημείωτο της δημοσκόπησης της «Κ» είναι πως ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας δεν εμφανίζεται να έχει κλειδώσει την δεύτερη θέση στο τριπρόσωπο. Τουναντίον ισοψηφεί με τον Μητροπολίτη Πάφου ενώ σε κοντινή απόσταση ακολουθεί ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος. Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αρχιεπισκοπικών εκλογών τα οποία δεν μπορούν να συγκριθούν με τις πολιτειακές, τουτέστιν αυξάνουν και το βαθμό δυσκολίας των μετρήσεων, η διαφορά των πέντε μονάδων ανάμεσα στους Μητροπολίτες Πάφου και Ταμασού με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας είναι μικρή και ως εκ τούτου αφήνει ανοιχτό ποιοι Ιεράρχες θα καταλάβουν τις δυο θέσεις.
Μητροπολίτης Λεμεσού
Η πρωτιά του Μητροπολίτη Λεμεσού και στη δημοσκόπηση της «Κ», 35%, δεν είναι έκπληξη αν ληφθεί ο τρόπος με τον οποίο ο Αθανάσιος δουλεύει τόσο εντός της μητροπολιτικής του περιφέρειας όσο και εκτός. Στη δημοσκόπηση της «Κ» ο Αθανάσιος εμφανίζεται κυρίαρχος στην περιφέρειά του, με ποσοστό 70%. Ωστόσο σημαντικά είναι και τα ποσοστά που λαμβάνει σε Λευκωσία και Λάρνακα. Ποσοστά που επιβεβαιώνουν παλαιότερο ρεπορτάζ της «Κ» για σημαντική επιρροή του Ιεράρχη σε μεγάλες ενορίες της πρωτεύουσας. Επιρροή που εντοπίζεται προς την πλευρά κληρικών που υπηρετούν στις συγκεκριμένες ενορίες. Ωστόσο αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι τα ποσοστά στη Λάρνακα, 26%, μητροπολιτική περιφέρεια με τεράστια επιρροή από το Σταυροβούνι.
Παρασκηνιακά
Πρόσωπα με γνώση των εκκλησιαστικών πραγμάτων βλέπουν πίσω από τα υψηλά ποσοστά του Λεμεσού Αθανάσιου τη συστηματική δουλεία και επαφή του Λεμεσιανού Ιεράρχη με τους πιστούς που του έχουν επιτρέψει να δημιουργήσει ισχυρούς πυρήνες με κοινωνική επιρροή. Όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, ο Ιεράρχης ουδέποτε σταμάτησε να εργάζεται μετά το 2006 για τη στιγμή που θα άνοιγε και πάλι θέμα αρχιεπισκοπικό. Τα ίδια πρόσωπα υποστηρίζουν πως ο μηχανισμός που στήθηκε για την εκλογή του το 2006 ουδέποτε ατόνησε. Τουναντίον συνέχισε να εργάζεται μεθοδικά και αθόρυβα εντός και εκτός Λεμεσού.
Ταμασού-Πάφου-Κωνσταντίας
Η δημοσκόπηση της «Κ» δείχνει πως ο Μητροπολίτης Ταμασού δεν είναι το φαβορί και πως δεν έχει σίγουρη την δεύτερη θέση του τριπρόσωπου. Το 17% που λαμβάνει προέρχεται από τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Πάφο ενώ μονοψήφια είναι τα ποσοστά σε Λεμεσό και Αμμόχωστο. Μετά τον Μητροπολίτη Λεμεσού ο οποίος παρουσιάζει διψήφια ποσοστά σε όλες τις επαρχίες, με εξαίρεση την Αμμόχωστο, και ο Μητροπολίτης Πάφου εμφανίζεται να αντλεί ψήφους απ’ όλες τις επαρχίες. Αν υπάρχει κάτι που δημιουργεί έκπληξη αυτό εντοπίζεται στην περίπτωση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 12%. Ο Βασίλειος στην περιφέρειά του εμφανίζεται να λαμβάνει 62%, ποσοστό που δεν μπορεί να κριθεί ικανοποιητικό αν ληφθεί υπόψη η κινητοποίηση στην Αμμόχωστο από κόμματα και τοπικούς φορείς. Ωστόσο αυτό που τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής είναι τα ποσοστά του Βασίλειου στη Λεμεσό, 4%, που διαμένει μεγάλος αριθμός αμμοχωστιανών. Το χαμηλό ποσοστό στη Λεμεσό έχει θορυβήσει το επιτελείο του Βασιλείου το οποίο τις επόμενες μέρες θα ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας στη Λεμεσό, λένε οι πληροφορίες της «Κ».
Μόρφου – Κυρηνείας
Αν μπορούν να αναζητηθούν αουτσάιντερ αυτά εντοπίζονται στις υποψηφιότητες των Μητροπολιτών Μόρφου και Κυρηνείας. Ο Νεόφυτος στη δημοσκόπηση της «Κ» λαμβάνει 9% ποσοστό μικρό που δεν του αφήνει πολλά περιθώρια να ελπίζει εάν δεν τύχει πριμοδότησης από κάποιο άλλο Ιεράρχη όπως υποστηρίζεται σε εκκλησιαστικούς κύκλους. Το μεγαλύτερο ποσοστό ο Μόρφου Νεόφυτος το λαμβάνει από την επαρχία Αμμοχώστου, περιοχή με εκκλησιαστικούς δεσμούς από την εποχή πριν εκλεγεί Μητροπολίτης Μόρφου. Τα ποσοστά που λαμβάνει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας και στη δημοσκόπηση της «Κ», 4%, απλά ενισχύουν τις απόψεις που υπήρχαν ότι πρόκειται για μια υποψηφιότητα χωρίς ιδιαίτερες προοπτικές.