Στην καθαίρεση των εν αργία μοναχών Νεκταρίου Γεωργίου, Πορφυρίου Ττόουλου και Αββακούμ Χριστοφή της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ και την επαναφορά τους στις τάξεις των Μοναχών αποφάσισε ομόφωνα την Τετάρτη το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Κύπρου.
Οι Νεκτάριος και Πορφύριος κλήθηκαν σε απολογία σε σχέση με τις οικονομικές και για θέματα ηθικής φύσεως υποθέσεις της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.
Καταγγέλλουν άδικη δίκη - Πυρά κατά του Ησαΐα
Σύμφωνα με πληροφορίες Νεκτάριος, Πορφύριος και Αββακούμ αναμένεται να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα. Οι μοναχοί μετά την απόφαση μίλησαν για άδικη δίκη και εκτόξευσαν πυρά κατά του Μητροπολίτη Ταμασού, Ησαΐα. Αναφέρθηκαν ακόμη και σε προσπάθεια για κουκούλωμα σκανδάλων.
Οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν αντιμέτωποι με εκκλησιαστικά αδικήματα, καθώς επίσης με ηθικά παραπτώματα. Ανάμεσα στις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν ήταν και η απόκρυψη εκκλησιαστικής περιουσίας και η καταδολίευση εκκλησιαστικού χρήματος.
Η ομόφωνη απόφαση
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Κύπρου απαρτιζόμενο από τον Πρόεδρο του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου, τα μέλη του, τους Μητροπολίτες, Λεμεσού Αθανασίου, Κωνσταντίας Βασιλείου, των Επισκόπων, Καρπασίας Χριστοφόρου, Αρσινόης Παγκρατίου και Αμαθούντος Νικολάου, κατόπιν παραπομπής ενώπιόν του της υπόθεσης των Αρχιμανδριτών Νεκταρίου Γεωργίου και Πορφυρίου Ττόουλου, του ιερομονάχου Αββακούμ Χριστοφή, κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, προέβη σε εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης σε δικασίμους συνεδριάσεις, στην παρουσία όλων των Μελών του Δικαστηρίου και των κατηγορουμένων, στο Μικρό Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο «διεξελθόν το πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής μεθ’ ολοκλήρου του περιεχομένου του κατατεθέντος εις την Γραμματεία του Δικαστηρίου μαρτυρικού υλικού και το Κατηγορητήριο του Εκκλησιαστικού Εισαγγελέως, προέβη εις εξέτασιν των προσαχθέντων μαρτύρων κατηγορίας και υπερασπίσεως».
«Διακούσαν δε μετά προσοχής την κατατεθείσαν Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης των υπό του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου κληθέντων ανεξαρτήτων Εμπειρογνωμόνων, την αγόρευση του Εκκλησιαστικού Εισαγγελέως και τας απολογίας των Κατηγορουμένων, αποφάσισε ομοφώνως: την καθαίρεση εκ του υψηλού υπουργήματος της Ιερωσύνης δι' α υπέπεσαν κανονικά παραπτώματα και την επαναφορά εις τας τάξεις των Μοναχών, του Νεκταρίου Γεωργίου, του Πορφυρίου Ττόουλου και του Αββακούμ Χριστοφή, τέως κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, βάσει των Θείων και Ιερών Κανόνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου» καταλήγει.
Εάν γίνει έφεση
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το ΚΥΠΕ από εκκλησιαστική πηγή, η μόνη περίπτωση να μην ολοκληρωθεί η υπόθεση αυτή την εβδομάδα είναι να εφεσιβληθεί η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου. Εάν συμβεί αυτό θα πρέπει να οριστεί αμέσως συνεδρία της Ιεράς Συνόδου η οποία λειτουργεί ως Εφετείο για να εξετάσει την έφεση.
Η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει, προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα της καθαίρεσης των μοναχών, οι οποίοι τέθηκαν σε αργία για ηθικά παραπτώματα, μόνο σε περίπτωση κατά την οποίαν ασκηθεί έφεση για την επικείμενη απόφαση του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.
Σημειώνεται ότι ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου εμφανίστηκαν ήδη τόσο μάρτυρες κατηγορίας, όσο και μάρτυρες υπεράσπισης, καθώς και ο πρώτος εμπειρογνώμονας, ο οποίος γνωμοδότησε για τη γνησιότητα του μαρτυρικού υλικού.
Τι σημαίνει καθαίρεση
Καθαίρεση, εξήγησε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, σημαίνει ότι οι Αρχιμανδρίτες «εκπίπτουν από το ιερατικό τους αξίωμα και κατ΄ επέκταση δεν μπορούν να τελέσουν μυστήρια, ιεροτελεστίες, λειτουργίες και παύουν να είναι ιερωμένοι».
Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο να τους αφήσουν να διατηρήσουν το μοναχικό σχήμα, αφού καθαίρεση δεν σημαίνει απόλυτα και αποσχηματισμός, εκτός και αν αποφασιστεί και αυτό.