ΚΥΠΕ
Περισσότερο από ένα χρόνο και μετά από τρεις διοικητικές και πειθαρχικές έρευνες δεν έχει ακόμη αναληφθεί από κανέναν η ευθύνη για την καταστροφή που έγινε στον Ακάμα με τα οδικά έργα, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ στο πλαίσιο της κοπής της βασιλόπιτας του Κινήματος στην Πάφο, το Σάββατο, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως «αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για την καταστροφή επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται το βάρος της ευθύνης τους και μάλιστα κατά έναν τρόπο», όπως είπε, «έχουν ανταμειφθεί από τη Διοίκηση μετά από αυτό το λάθος που έγινε με τα εγκληματικά έργα στον Ακάμα».
«Εμείς επιμένουμε», συνέχισε, «ότι στον Ακάμα πρέπει να αλλάξει η προσέγγιση», προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να είναι ένας χώρος στον οποίο να προωθείται και να διευκολύνεται η προσέλευση και η ξενάγηση με χιλιάδες ιδιωτικά αυτοκίνητα».
Πρέπει, όπως είπε, να έχει προτεραιότητα το λεωφορείο και οι οικολογικοί τρόποι μετακίνησης και τα έργα να είναι τέτοια ώστε να μην επηρεάζεται καθόλου το φυσικό περιβάλλον.
Εκτός αρχικών χρονοδιαγραμμάτων βρίσκονται οι αποφάσεις για καίρια ζητήματα που αφορούν τον Ακάμα, συγκεκριμένα οι ενδεχόμενες πειθαρχικές διώξεις για την Α΄ Φάση του οδικού δικτύου και η επανέναρξη των εργασιών.
Σημείωσε ακόμη πως πρέπει να μας ανησυχεί μια κατάσταση που υπάρχει με τα λεγόμενα στιάδια, τα οποία μετατρέπονται σε εξοχικές κατοικίες. Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, συνέχισε ο κ. Περδίκης, «ο Υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει δημόσια ότι εντοπίστηκαν 25 περιπτώσεις παράνομων εξοχικών κατασκευών μέσα στον Ακάμα, που έγιναν με πρόφαση την ύπαρξη προηγούμενης κατασκευής ποιμενικών υποστατικών».
Ο κ. Περδίκης σημείωσε πως δεν γνωρίζει αν αυτές οι 25 περιπτώσεις οδηγήθηκαν σε κατεδάφιση, αν οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο ούτε και σε ποιο στάδιο βρίσκονται. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες που έχουν από ντόπιους, όπως είπε, εξακολουθούν να υπάρχουν αυτές οι κατασκευές και μάλιστα κτίζονται και καινούργιες στην ίδια περιοχή. «Αυτά είναι ανησυχητικά φαινόμενα σε σχέση με τον Ακάμα», συμπλήρωσε.
Αίσθηση προκάλεσε τον Ιούνιο του 2023 το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» για το «ξεφύτρωμα» στον Ακάμα πετρόκτιστων κτηρίων, που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν κτηνοτροφικά υποστατικά (στιάδια), τα οποία είναι εκατοντάδες στην περιοχή και απαντούνται εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια, αλλά είναι εξοχικές κατοικίες.
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κουκλιών για αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της περιοχής, ο κ. Περδίκης είπε ότι ως Κίνημα έχουν ζητήσει και την τοποθέτηση του Υφυπουργείου Πολιτισμού πέραν από αυτήν του Τμήματος Περιβάλλοντος. Πρόσθεσε ότι η γραπτή θέση της Υφυπουργού Πολιτισμού, Βασιλικής Κασσιανίδου, είναι πως το Υφυπουργείο της είναι ενάντια στην τουριστική αξιοποίηση της Πέτρας του Ρωμιού.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων ανέφερε ότι καλλιτέχνες, ιστορικοί, αρχαιολόγοι και το περιβαλλοντικό κίνημα είναι ενάντια στην αξιοποίηση της Πέτρας του Ρωμιού.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι απαιτείται η βελτίωση των υποδομών για πρόσβαση των αναπήρων, η μόνιμη φύλαξη του χώρου, να μη γίνονται βανδαλισμοί και να υπάρχει μόνιμη φροντίδα για την καθαριότητα.
«Αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες και να μην περιμένουμε από τον οποιονδήποτε επιχειρηματία να παράσχει αυτές τις υπηρεσίες μετά που θα έχει κάποιο κέρδος από την αξιοποίηση της περιοχής», επεσήμανε ο κ. Περδίκης, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η συγκεκριμένη παραλία τη στιγμή που έχει έναν φυσικό και ιστορικό πλούτο, ο οποίος θα πρέπει να διατηρηθεί.