ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάρις vs Τραμπ: Πού στοχεύουν στο «σπριντ» των 8 εβδομάδων

Εκλογικός χάρτης και δημοσκοπήσεις

Επειτα από ένα καλοκαίρι πολιτικής αναταραχής, η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις κάλπες του Νοεμβρίου. Η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών και ο Ρεπουμπλικανός τέως πρόεδρος θα αφιερώσουν σχεδόν όλο τον χρόνο και τους πόρους που τους απομένουν κυρίως σε επτά πολιτείες. 

Τα επιτελεία τους θα προσπαθήσουν να εστιάσουν σε τρία βασικά ζητήματα – οικονομία, μετανάστευση και αμβλώσεις – καθώς συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις σε προσωπικό επίπεδο, για ζητήματα όπως ο χαρακτήρας των υποψηφίων, αλλά και για τον πολιτισμό και τη δημοκρατία σε γενικότερο πλαίσιο.

Και τα δύο στρατόπεδα αναγνωρίζουν ότι η νίκη δεν είναι βέβαιη, καθώς ξεκινούν το σπριντ των οκτώ εβδομάδων μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Αουτσάιντερ η Χάρις;

Στον δρόμο προς την τελική ευθεία, το επιτελείο της Χάρις, επέλεξε το Σαββατοκύριακο να χαρακτηρίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών ως «το απόλυτο αουτσάιντερ».

«Δεν υπάρχει εύκολο σενάριο εδώ», ανέφερε σε συνέντευξή του κορυφαίος σύμβουλος της Χάρις, Ντέιβιντ Πλουφ, προσθέτοντας: «Ο δρόμος για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ είναι εξαιρετικά δύσκολος, αλλά είναι εφικτό να τον διαβούμε με επιτυχία».

Ο Τραμπ από την πλευρά του, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε στοιχείο που να υποδεικνύει προβάδισμα της Χάρις, ενώ παράλληλα εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις εναντίον της, με δηλώσεις όπως «η χώρα τελείωσε», εάν κερδίσει.

Ο εκλογικός και μιντιακός χάρτης

Μόλις πριν από ένα μήνα, οι σύμμαχοι του Τραμπ ανέφεραν ότι διεκδικούν τη νίκη σε πολιτείες – προπύργια των Δημοκρατικών, όπως η Μινεσότα, η Βιρτζίνια ή ακόμα και το Νιου Τζέρσεϊ. Πλέον, καμία πλευρά δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Αντικαθιστώντας τον Μπάιντεν, η Χάρις έδωσε νέα πνοή στην εκλογική προσπάθεια των Δημοκρατικών, ειδικά σε Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα και Βόρεια Καρολίνα. Και οι τέσσερις πολιτείες συγκεντρώνουν αρκετούς Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, καθώς και ψηφοφόρους με καταγωγή από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Παραδοσιακά, θεωρείται ότι πρόκειται για εκλογικές περιφέρειες των Δημοκρατικών και παρόλο που τήρησαν επιφυλακτική στάση έναντι του Μπάιντεν, φαίνεται να έχουν πλέον επιστρέψει και να έχουν συσπειρωθεί για να στηρίξουν τη Χάρις.

Αντίθετα, ο Τραμπ παραμένει ισχυρός σε Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν, πολιτείες που συγκαταλέγονται στο επονομαζόμενο «μπλε τείχος» των Δημοκρατικών.

Οι παραπάνω επτά πολιτείες θα συγκεντρώσουν ουσιαστικά όλη την προσοχή και τους πόρους των υποψηφίων τις επόμενες οκτώ εβδομάδες.

Ο Τραμπ επενδύει κυρίως στην Πενσιλβάνια, διαθέτοντας εκεί τα μεγαλύτερα ποσά από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία, καθώς μόνο με νίκη θα εμπόδιζε ουσιαστικά τη Χάρις από το να κερδίσει την προεδρία.

Το επιτελείο της Χάρις πάντως να έχει ήδη προβάδισμα συγκριτικά με το στρατόπεδο του Τραμπ ως προς την τηλεοπτική προβολή και διαφήμιση στα παραδοσιακά μέσα, κάτι που σκοπεύει να εδραιώσει τους επόμενους δύο μήνες.

Ακόμη και πριν να ανοίξει ο Μπάιντεν τον δρόμο για τη Χάρις, οι Δημοκρατικοί διέθεταν επίσης οργανωτικό πλεονέκτημα και δικτύωση στις πολιτείες με τη μεγαλύτερη σημασία.

Οι εξωτερικοί σύμμαχοι του Τραμπ, ωστόσο, είναι εξαιρετικά ισχυροί, ενώ στην προεκλογική ενίσχυση της εκστρατείας του τέως προέδρου συνεισφέρει, μεταξύ άλλων, όπως έχει γίνει γνωστό, και ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, ιδιοκτήτης του Χ.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ο δημοκρατικός δημοσκόπος Τζον Ανζαλόνε δήλωσε ότι η Χάρις «επανέφερε τους Δημοκρατικούς στο παιχνίδι». Ωστόσο, τώρα έρχεται το δύσκολο κομμάτι, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε.

Η επόμενη μάχη θα δοθεί για ένα «λεπτό σύμπαν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανζαλόνε, που αφορά στους «ψηφοφόρους πειθούς» ή αλλιώς, στους «ανεξάρτητους ψηφοφόρους».

Πολλοί εξ αυτών φαίνεται πως δεν ικανοποιούνται από τους δύο υποψηφίους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του AP-NORC που διενεργήθηκε τον Αύγουστο.

Προς το παρόν, περίπου 3 στους 10 ανεξάρτητους λένε ότι ο χαρακτηρισμός «ειλικρινής» περιγράφει καλύτερα τη Χάρις, ενώ περίπου 2 στους 10 λένε ότι περιγράφει καλύτερα τον Τραμπ. Περίπου 3 στους 10 λένε επίσης ότι η «δέσμευση στη δημοκρατία» περιγράφει καλύτερα τη Χάρις, ενώ λιγότεροι από 2 στους 10 λένε ότι περιγράφει καλύτερα τον Τραμπ.

Ο «υποψήφιος για αλλαγή»

Η κούρσα μπορεί τελικά να κριθεί με βάση το ποιος θα εμφανιστεί ως «υποψήφιος αλλαγής» με μεγαλύτερη επιτυχία, δεδομένου ότι περίπου 7 στους 10 ψηφοφόρους εκτιμούν ότι η χώρα οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση, με βάση δημοσκόπηση του AP-NORC που διεξήχθη στα τέλη Ιουλίου, μετά την απόφαση του Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα.

Ο Τραμπ ήταν το πρόσωπο της αλλαγής όταν κέρδισε τις εκλογές του 2016. Και παρόλο που κυβέρνησε για τέσσερα χρόνια, συνεχίζει να πείθει εκατομμύρια απογοητευμένους ψηφοφόρους που θαυμάζουν το στυλ ηγεσίας του και την απροθυμία του να ακολουθήσει τους παραδοσιακούς κανόνες στην πολιτική.

Η Χάρις ήταν αντιπρόεδρος του Μπάιντεν για σχεδόν τέσσερα χρόνια, ωστόσο η «ιστορική φύση», σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, της υποψηφιότητάς της –εάν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος– της επιτρέπει να ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει μία νέα κατεύθυνση για τη χώρα. Ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες για τη «σοβαρή υποαπόδοση» του κόμματός της στις πολιτείες του λεγόμενου «μπλε τείχους» στις πρόσφατες εκλογές.

Η μεσαία τάξη

Χθες Δευτέρα, Ημέρα της Εργασίας (Labor Day) στις ΗΠΑ, Χάρις και Μπάιντεν έκαναν την πρώτη κοινή τους εμφάνιση σε δημόσια εκδήλωση από τότε που η αντιπρόεδρος αποδέχθηκε την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για την προεδρία στο Πίτσμπεργκ, στην πολιτεία – κλειδί της Πενσιλβάνια.

«Είμαστε τόσο περήφανοι που υποστηρίξαμε τα συνδικάτα περισσότερο από κάθε άλλη κυβέρνηση στην αμερικανική ιστορία», τόνισε η Χάρις, χαρακτηρίζοντας το Πίτσμπεργκ «λίκνο του αμερικανικού εργατικού κινήματος».

Ανάμεσα στα σχόλια σχετικά με την υποστήριξη της προεδρίας Μπάιντεν προς τα συνδικάτα και τις επιθέσεις του Τραμπ εναντίον τους, η αντιπρόεδρος Χάρις, εξέφρασε παράλληλα την αντίθεσή της στην εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel, υποστηρίζοντας ότι η εμβληματική εταιρεία χάλυβα της Πενσιλβάνια πρέπει να παραμείνει σε «αμερικανικά χέρια».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία με τη Nippon Steel και έχει δηλώσει ότι θα την μπλοκάρει εφόσον εκλεγεί. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αντίθεσή του στη συμφωνία τον Μάρτιο.

Λιγότερο ευκρινώς ίσως από τη Χάρις, ο Αμερικανός πρόεδρος περιέγραψε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στην Πενσιλβάνια, που αφορούσαν από επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια μέχρι έργα υποδομών.

«Η Αμερική δεν χτίστηκε από τη Wall Street», τόνισε παράλληλα ο Μπάιντεν. «Η Αμερική χτίστηκε από τη μεσαία τάξη και τα συνδικάτα έχτισαν τη μεσαία τάξη», πρόσθεσε.

Η κοινή εμφάνιση Μπάιντεν και Χάρις και το νέο άνοιγμα προς τη μεσαία τάξη προϊδεάζουν πιθανόν για τις επόμενες κινήσεις τους στο σπριντ προς τις κάλπες.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, σε ανάρτησή του στο Truth Social κατηγόρησε τη Χάρις ότι μαζί με τον Μπάιντεν «κατέστρεψαν» όλες «τις μεγάλες επιτυχίες» που δηλώνει ότι πέτυχε στον τομέα της οικονομίας και της εργασίας στη διάρκεια της πρώτης του θητείας.

Ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος επίσης επιδιώκει να κερδίσει την ψήφο της εργατικής τάξης, δεν είχε προγραμματίσει κάποια προεκλογική συγκέντρωση για χθες. Αυτή την εβδομάδα θα βρεθεί στο Ουισκόνσιν, ακόμη μία πολιτεία – κλειδί, όπου θα μιλήσει για την οικονομία.

Με πληροφορίες από AP, Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X