ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάραξε πορεία για την καταπολέμηση του καρκίνου η Ε.Ε.

Νέα σύσταση από την Ε.Ε. για τους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο για τον ιό HPV και την ηπατίτιδα Β

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Το πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης του καρκίνου παρουσίασε την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, προβαίνοντας και σε απολογισμό των προσπαθειών της Ε.Ε. για τη βελτίωση της ζωής όσων πλήττονται από την ασθένεια. Στη διάσκεψη συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το πώς η συνεργασία στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΕ για τον καρκίνο έχει κάνει τη διαφορά στην περίθαλψη του καρκίνου στην ΕΕ, το πώς μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα για τα παιδιά με καρκίνο, η σημασία της ποιότητας του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου και η πρόσβαση στην ψυχοκοινωνική ογκολογική φροντίδα.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα σύσταση προς τα κράτη μέλη για τους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο για τον ιό HPV και την ηπατίτιδα Β, δηλαδή τους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων που προκαλούνται από ιούς. Η σύσταση αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα για αύξηση της χρήσης αυτών των εμβολίων, όπως η παροχή δωρεάν εμβολιασμού, η διασφάλιση ότι ο εμβολιασμός είναι εύκολα προσβάσιμος ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς ή πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, η ανάδειξη των οφελών του εμβολιασμού και η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

40% των περιστατικών μπορούν να προληφθούν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων καρκίνου στην ΕΕ μπορούν να προληφθούν. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, μόνο περίπου το 5% των συνολικών δαπανών για την υγεία αφιερώθηκε στην πρόληψη στα κράτη μέλη της ΕΕ το 2021. Για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων που προκαλούνται από τον ιό HPV, το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου έχει θέσει στόχο για τα κράτη μέλη να φτάσουν τα ποσοστά εμβολιασμού κατά 90% για τα κορίτσια και να αυξήσουν σημαντικά τον εμβολιασμό των αγοριών έως το 2030. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για την επίτευξη αυτών των στόχων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία πολλά κράτη μέλη είναι πολύ κάτω από το 50% της κάλυψης εμβολιασμού κατά του HPV για τα κορίτσια με περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα για αγόρια και νεαρούς ενήλικες. Υπάρχει επίσης σημαντική έλλειψη δεδομένων σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β.

Σε κλίμα συγκίνησης η χορωδία «Sea of change», η οποία αποτελείται από γυναίκες που αντιμετώπισαν τον καρκίνο, εκτέλεσε το τραγούδι «don’t give up».

Η Στέλλα Κυριακίδου με τη χορωδία «Sea of change». 

Από προσωπικό βίωμα πολιτική δράση

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου το 2020, είπε ότι για εκείνη, το Σχέδιο αυτό σήμαινε τη μετατροπή του προσωπικού βιώματος σε πολιτική δράση. «Με ενίσχυση στη χρηματοδότηση, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, δρομολογήσαμε ένα αριθμό ρεκόρ με έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν κάθε στάδιο της ασθένειας», τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι όλες οι δράσεις βασίζονται τώρα στις πιο πρόσφατες έρευνες και την καινοτομία, με την Ε.Ε. μετά από σχεδόν 20 χρόνια να διαθέτει νέες σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο που καλύπτουν τύπους καρκίνου οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ όλων των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην ΕΕ κάθε χρόνο.Ένα πρόγραμμα κατάρτισης των επαγγελματιών για τον καρκίνο λειτουργεί σήμερα διασυνοριακά, πρόσθεσε, και οι νέοι καρκινοπαθείς στηρίζουν ο ένας τον άλλον μέσω ενός Δικτύου Νέων με εμπειρία Καρκίνου. «Προχωράμε σταθερά στη δημιουργία του πρώτου δικτύου ολοκληρωμένων κέντρων καρκίνου της ΕΕ έως το 2025 για καλύτερη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας φροντίδα για τον καρκίνο. Δρομολογήσαμε την πρώτη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ για τον καρκίνο, συνδέοντας το σχέδιό μας με το αντίστοιχο των ΗΠΑ το πρόγραμμα Moonshot», ανέφερε.

Ωστόσο, η κα Κυριακίδου σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ιδίως όσον αφορά τις απαράδεκτες ανισότητες που παρατηρούμε στην αντιμετώπιση του καρκίνου στην ΕΕ. «Χάρη στο πρώτο Μητρώο Ανισοτήτων στον Καρκίνο της ΕΕ, δημοσιεύουμε σήμερα μια έκθεση με επικαιροποιημένα στοιχεία για τα δεδομένα του καρκίνου, που δείχνουν σαφώς ότι δεν έχουν όλοι στην ΕΕ τις ίδιες πιθανότητες να ξεπεράσουν τον καρκίνο».

Τέλος, επισήμανε ότι «φέτος θα παρουσιάσουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, μεταξύ άλλων από τις τεχνητές μεθόδους μαυρίσματος. Θα παρουσιάσουμε τον πρώτο κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για τη δίκαιη πρόσβαση των ατόμων με εμπειρία καρκίνου στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες. Θα προωθήσουμε μια σειρά δράσεων και σε άλλους σημαντικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εξατομικευμένων φαρμάκων για τον καρκίνο, των ψηφιακών τεχνολογιών, της παρηγορητικής φροντίδας για τα παιδιά».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της ανέφερε ότι πέραν των 2.7 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο και η Ε.Ε. επενδύει 120 εκατομμύρια στον τομέα της έρευνας και της πρόληψης.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου έχουμε αναλάβει ισχυρή πολιτική δέσμευση για τη βελτίωση της ζωής όλων των συμπολιτών μας που επηρεάζονται απ’ αυτή τη νόσο. Με τη σημερινή πρόταση, η ΕΕ παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη για την ενίσχυση της πρόληψης του καρκίνου, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των παιδιών, των νέων και των ευάλωτων πληθυσμών. Η πρόληψη θα είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο και, με το 40% των κρουσμάτων να αποδίδεται σε αιτίες που μπορούν να προληφθούν, υπάρχει περιθώριο για να αλλάξουμε αυτά τα δεδομένα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση