ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαμάς: Ανοιχτή σε συμφωνία για εκεχειρία υπό όρους

Αξιωματούχος της οργάνωσης επανέλαβε τις θέσεις της Χαμάς για να δεχθεί συμφωνία κατάπαυσης πυρός: Να αποσυρθεί το Ισραήλ από τη Γάζα, να σταματήσει ο αποκλεισμός και να επιτραπεί η αποστολή βοήθειας

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση μελετά νέες προτάσεις από μεσολαβητές για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, αλλά επανέλαβε ότι για να γίνουν δεκτές, θα πρέπει να συνεπάγονται πλήρη απόσυρση του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Το κίνημα επιβεβαίωσε ότι είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε συμφωνία ή ιδέες που τερματίζουν τα δεινά του λαού μας στη Γάζα και επιτυγχάνουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση της κατοχής από όλη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι σε τηλεοπτική ομιλία του.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς είπε επίσης ότι μια συμφωνία πρέπει να τερματίσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, να επιτρέψει την απεριόριστη παροχή βοήθειας και την ανοικοδόμηση της Γάζας. Ακόμα, θα πρέπει να επιτυγχάνει την ανταλλαγή των Ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται στη Γάζα με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους στο Ισραήλ.

Ο Ζούχρι, στη δήλωσή του, είπε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν σκόπιμα την ιατρική υποδομή και τους πόρους της Παλαιστινιακής Πολιτικής Αμυνας στη Γάζα και ζήτησε πράξεις από τις χώρες που όπως είπε «έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ».

«Δηλώσεις καταδίκης και καταγγελίας από τους ηγέτες και διάφορα κόμματα του παλαιστινιακού έθνους δεν είναι πλέον αποδεκτές», είπε, αλλά «πρέπει να διακόψουν αμέσως τις διμερείς τους σχέσεις».

 

Η δήλωση του Αμπού Ζούχρι δεν φέρνει κάποιο καινούργιο στοιχείο στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς στην ουσία επανέλαβε την πάγια θέση της Χαμάς για τη λήξη του πολέμου. Από την άλλη πλευρά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει πει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο αν εξαλειφθεί η Χαμάς.

Οι ΗΠΑ και το Κατάρ έχουν αναλάβει ακόμη μία πρωτοβουλία διαμεσολάβησης για την επίτευξη συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ Αλ-Ανσάρι, δήλωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα εργάζονται «μέχρι την τελευταία στιγμή» πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, στις 5 Νοεμβρίου, για να καταστεί εφικτή μια συμφωνία.

«Δεν προβλέπουμε ότι η ίδια η διαδικασία των εκλογών θα μπορούσε να έχει κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα στη διαδικασία διαμεσολάβησης. Πιστεύουμε ότι έχουμε να κάνουμε με θεσμούς και σε μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες οι θεσμοί επενδύουν στην εξεύρεση λύσης σε αυτήν την κρίση», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters, Times of Israel, Al Jazeera

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση