ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκικές εκλογές: (Επι)στροφή στο δυτικό στρατόπεδο υπόσχεται ο Κιλιτσντάρογλου

Ο κορυφαίος αντίπαλος του Ερντογάν για την τουρκική προεδρία «υπόσχεται στενότερους δεσμούς με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», αναφέρει η Wall Street Journal

Kathimerini.gr

«Ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο» («Yurtta sulh, cihanda sulh»): Η φράση του Μουσταφά Κεμάλ επανέρχεται πια στο προσκήνιο των τουρκικών πολιτικών εξελίξεων, μέσα από την προεδρική υποψηφιότητα του υποστηριζόμενου από την «ενωμένη» τουρκική αντιπολίτευση Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ως κατευθυντήρια γραμμή αντιθετική σε όσα αρνητικά έχει «καταφέρει» ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής.

«Στην εξωτερική μας πολιτική θα κάνουμε στροφή 180 μοιρών […] Θα την τοποθετήσουμε στον άξονα της ειρήνης. Όπως έλεγε ο Κεμάλ Ατατούρκ “ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο”. Θα κινηθούμε ειρηνικά. Με όλους τους γείτονές μας θα ζήσουμε μέσα σε κλίμα ειρήνης και ηρεμίας», δήλωσε από το βήμα ομιλίας του στην πόλη Ντούζτζε, ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης τουρκικής «Εθνικής Συμμαχίας» των έξι κομμάτων που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ενάντια στον Ερντογάν.

Μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα, μιλώντας στη Wall Street Journal, ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου είχε όντως υποσχεθεί μια σειρά από επικείμενες στροφές στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

«Ο κ. Κιλιτσντάρογλου λέει ότι θα ενισχύσει τον ρόλο της Τουρκίας ως ακρογωνιαίου λίθου του ΝΑΤΟ μετά την επιδίωξη του κ. Ερντογάν να οικοδομήσει μια στενότερη σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος (σ.σ. ο Κιλιτσντάρογλου) θα επιδιώξει, επίσης, να αναβιώσει την προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφουν οι συντάκτες της Wall Street Journal, Jared Malsin και Elvan Kivilcim, που βρέθηκαν προ ημερών στην Κωνσταντινούπολη για να πάρουν συνέντευξη από τον 74χρονο ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και προεδρικό υποψήφιο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιχειρήσει να παίξει σε πολλά ταμπλό με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, διατηρώντας από τη μια πλευρά στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πουλώντας, από την άλλη πλευρά, όπλα στην Ουκρανία.

Αλλά και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η επιλογή της τουρκική ηγεσίας να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400 είχε ως αποτέλεσμα της «έξωσή» της από το αμερικανικό πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, ενώ παράλληλα η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει και να επιβάλει κυρώσεις κατά τουρκικών εταιρειών και οργανισμών με την κατηγορία ότι βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμπτει μέσω Τουρκίας τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε, μιλώντας στη Wall Street Journal, ότι πρόκειται να διατηρήσει μεν τις τουρκικές επενδύσεις στη Ρωσία αλλά και να συμμορφωθεί παράλληλα με τις – σχετικές με την επιβολή κυρώσεων – δυτικές αποφάσεις αφήνοντας τη Μόσχα πιο απομονωμένη από πριν.

«Η Τουρκία είναι μέλος της δυτικής συμμαχίας και του ΝΑΤΟ, και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά. Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο προεδρικός υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Προεκλογικές υποσχέσεις

Οδεύοντας προς τις κάλπες της 14ης Μαΐου, ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιχειρεί να κερδίσει την ψήφο υποσχόμενος μια σειρά από αλλαγές με στόχο: τη μείωση του κόστους ζωής, την επιστροφή της Τουρκίας σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας θεσμών όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Αφουγκραζόμενος τις αντιμεταναστευτικές διαθέσεις μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινωνίας, ο ίδιος έχει επίσης υποσχεθεί να στείλει εκατομμύρια Σύρους και Αφγανούς πίσω στις χώρες τους.

Αναφερόμενος στο θέμα των προσφύγων, ο προεδρικός υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης δήλωσε χαρακτηριστικά, από την πόλη Ντούζτζε ότι μέσα σε ένα διάστημα δύο ετών 3,6 εκατομμύρια Σύροι θα έχουν επιστρέψει, από την Τουρκία όπου βρίσκονται σήμερα, πίσω στη Συρία. «Σας υπόσχομαι… Εντός δυο ετών θα αποχαιρετήσουμε 3,6 εκατομμύρια Σύρους αδελφούς μας. Όχι μόνο τους Σύρους, θα στείλουμε και τους Αφγανούς», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.
«Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν τη ζωή τους στη χώρα τους, κάτω από καλύτερες συνθήκες», είχε αναφέρει ο ίδιος λίγα 24ωρα νωρίτερα, μιλώντας στη Wall Street Journal.

«Ελευθερία και δημοκρατία»

«Υπάρχουν 5,3 εκατομμύρια νέοι που θα πάνε στην κάλπη για πρώτη φορά (σ.σ. στις 14 Μαΐου) και αυτοί θέλουν ελευθερία και δημοκρατία», δήλωσε ο Κ. Κιλιτσντάρογλου στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτή η τάση των νέων ψηφοφόρων της Τουρκίας είναι «πολύ σημαντική για την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης τον δυτικό πολιτισμό».

Ο κορυφαίος αντίπαλος του Ερντογάν «υπόσχεται στενότερους δεσμούς με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της η Wall Street Journal, αξιολογώντας ως σημαντική – από αμερικανική σκοπιά – την προσδοκία μιας τέτοιας τουρκικής στροφής στην εξωτερική πολιτική.

Το θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών δεν ανέκυψε στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα ο προεδρικός αντίπαλος του Ερντογάν.

Ο ίδιος ωστόσο είχε θέσει, προ ημερών, θέμα νησιών που έχουν στρατιωτικοποιηθεί από την Ελλάδα ενώ κατά την άποψή του δεν θα έπρεπε, υπενθυμίζοντάς μας έτσι ότι ακόμη και αν υπάρξει μια αλλαγή φρουράς στην εξουσία στην Τουρκία, οι πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις έναντι της χώρας μας θα παραμείνουν.

Με πληροφορίες από the Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ