Kathimerini.gr
Παράλογους χαρακτηρίζει το Πεκίνο τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει κάποιες χώρες σε ταξιδιώτες από την Κίνα, ενώ απειλεί και με αντίμετρα.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε δημοσιογράφους, οι περιορισμοί σε Κινέζους ταξιδιώτες λόγω του κορωνοϊού είναι παράλογοι και δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, όπως είπε σήμερα στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Θα προτιμήσουν να κρατήσουν τα στοιχεία για τον εαυτό τους ή να πουν ότι τίποτε δεν έχει συμβεί
Όπως είπε ο Μάο Νινγκ, «είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές και θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας».
Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο.
Επιπλέον, το Κατάρ πρόκειται από σήμερα να απαιτεί από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ 48 ωρών. Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού καθεστώτος τους.
Συνάντηση Κινέζων επιστημόνων με τον ΠΟΥ
Την ίδια ώρα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι δεν είναι τόσο σοβαρή η έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ σήμερα Κινέζοι επιστήμονες αναμένεται να ενημερώσουν επίσημα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Για παράδειγμα, σήμερα η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος επικαλούνταν Κινέζους ειδικούς οι οποίοι δήλωσαν ότι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό είναι σχετικά ήπια για τους περισσότερους ασθενείς.
Ο ΠΟΥ έχει ζητήσει αναλυτικά δεδομένα για την εξέλιξη του ιού, όπως επίσης και αναλυτικά στοιχεία για τις νοσηλείες, τους θανάτους και τους εμβολιασμούς. Σημειώνεται ότι για το τελευταίο 24ωρο η Κίνα ανακοίνωσε μόλις τρεις θανάτους από κορωνοϊό.
«Δεν νομίζω ότι η Κίνα θα είναι πολύ ειλικρινής με τις πληροφορίες που θα μοιραστεί. Θα προτιμήσουν να κρατήσουν τα στοιχεία για τον εαυτό τους ή να πουν ότι τίποτε δεν έχει συμβεί. Πάντα υπήρχε πρόβλημα με τη διαφάνεια», δήλωσε στο Reuters ο Άλφρεντ Γου, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Το Πεκίνο έχει διαψεύσει επανειλημμένα την κριτική για τα στοιχεία που δημοσιεύει για τον κορωνοϊό, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε νέα μετάλλαξη μπορεί να είναι πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο επιβλαβής.