Kathimerini.gr
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το νέο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου για να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση στο μαζικό κύμα μολύνσεων μετά την απόφαση που πήραν οι κινεζικές αρχές να τερματίσουν απότομα την πολιτική «zero COVID», σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, που επικαλείται αξιωματούχους της Κομισιόν οι οποίοι τής μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
Η επίτροπος Κυριακίδου ήρθε σε επαφή με κινέζους αξιωματούχους
«Η επίτροπος Κυριακίδου ήρθε σε επαφή με κινέζους αξιωματούχους για να προσφέρει αλληλεγγύη, υποστήριξη, εμπειρογνωμοσύνη και δωρεές εμβολίων ειδικά προσαρμοσμένων για την αντιμετώπιση παραλλαγών» του ιού, εξήγησε ευρωπαίος αξιωματούχος στους FT.
Συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων
Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό από χθες, Δευτέρα, έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει συγκαλέσει η σουηδική προεδρία της ΕΕ για την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου προς αναζήτηση «κοινής προσέγγισης» και «κοινής ευρωπαϊκής δράσης» για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στόχος της συζήτησης ο ταχύς συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο των Κινέζων ταξιδιωτών στην ΕΕ και γενικότερα ποια μέτρα θα μπορούσε να περιλαμβάνει η κοινή πολιτική των χωρών.
Λεπτομερή δεδομένα ζητεί ο ΠΟΥ
Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει τις προσπάθειες σε τομείς όπως η κλινική διαχείριση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κατάστασης και εξέφρασε την προθυμία να παράσχει υποστήριξη, μεταξύ άλλων και στο πεδίο του εμβολιασμού, για την αντιμετώπιση του δισταγμού των πολιτών.
Σημειώνεται πως πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού που θα μπορούσαν να «μετοικίσουν» από σε βελγικά εδάφη.
Το Βέλγιο ζητά επίσης από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19 αν εμφανίζουν συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την άφιξή τους. Το μέτρο αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό.
με πληροφορίες από FT, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΕΡΤ