Money Review
Για την επόμενη ημέρα στην αγορά της ενέργειας ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια, μετά τη διαφαινόμενη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτό που φοβούνται οι Βρυξέλλες είναι μια αιφνίδια διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των αντίμετρων της Μόσχας εις βάρος των κυρώσεων της Δύσης. Εν ολίγοις, το Κρεμλίνο να τιμωρήσει τη Δύση για τα σκληρά οικονομικά μέτρα, κόβοντας τις ροές αερίου.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ε.Ε. θα χάσει το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου, καθώς αυτό είναι το μερίδιο του ρωσικού αερίου στη συνολική ζήτηση της Γηραιάς Ηπείρου.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ε.Ε. θα χάσει το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου, καθώς αυτό είναι το μερίδιο του ρωσικού αερίου στη συνολική ζήτηση της Γηραιάς Ηπείρου.
Και τι θα κάνουν οι Βρυξέλλες; Θα αναζητήσουν φυσικού αέριο από άλλους προμηθευτές, όπως γνωστοποίησε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Kadri Simson, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.
«Ένα τέτοιο σενάριο σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουμε εναλλακτικά μέτρα, καθώς θα υπάρξει ισχυρός αντίκτυπος σε καταναλωτές και οικονομία. Αλλά αν εξελίσσεται πόλεμος σε μια γειτονική χώρα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα» τόνισε, μεταξύ άλλων.
Ήδη, η Ε.Ε προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία, μέσω των εισαγωγών μεγαλύτερων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σε αυτό το πλαίσιο, στις 8 Μαρτίου αναμένεται να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική, με στόχο την τόνωση της ενεργειακής ασφάλειας και την άμβλυνση των συνεπειών των υψηλών τιμών του αερίου. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η επιτάχυνση της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Παράλληλα, η Ε.Ε. σχεδιάζει να διασφαλίσει μεγαλύτερες εισαγωγές από διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Νορβηγία, η Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν.
Πάντως, προς ώρας, η Μόσχα δεν έχει δείξει διάθεση μείωσης των παραδόσεων αερίου. Το αντίθετο μάλιστα, οι ροές έχουν αυξηθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής (το 1/3 διέρχεται μέσω ουκρανικών αγωγών). Άλλωστε, το φυσικό αέριο αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τη Μόσχα και οπωσδήποτε, χωρίς αυτό, δύσκολα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο.
Από την πλευρά της, η Ευρώπη εξακολουθεί να αρνείται να επιβάλλει κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, καθώς γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι κάτι τέτοιο θα γυρίσει μπούμερανγκ, πλήττοντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες και οδηγώντας το ενεργειακό κόστος στα ύψη.