Γιάννης Παλαιολόγος. Σε μία εξέλιξη εντελώς ταιριαστή για το δίσεχτο αυτό έτος, το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είναι αυτή τη στιγμή εντελώς μετέωρο – και αναμένεται να παραμείνει έτσι, στην καλύτερη περίπτωση, για κάποιες ημέρες. Μέχρι στιγμής ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει καμία από τις πολιτείες που κόστισαν στην Χίλαρι Κλίντον τις εκλογές του 2016. Παράλληλα όμως, δείχνει να υπερασπίζεται επιτυχώς όσες είχαν παραμείνει στη στήλη την Δημοκρατικών πριν τέσσερα χρόνια.
Ο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 238 εκλέκτορες και ο πρόεδρος Τραμπ 213 (απαιτούνται 270 για τη νίκη), ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται στη λαϊκή ψήφο, 49,8% έναντι 48,5%. Πέντε συν μία πολιτείες θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα: η Αριζόνα (11 εκλέκτορες), το Ουισκόνσιν (10), το Μίσιγκαν (16), η Πενσυλβάνια (20), η Τζόρτζια (16) και ενδεχομένως η Βόρεια Καρολίνα (15).
Ορισμένα μέσα, μεταξύ των οποίων το AP, έχουν ήδη καταχωρήσει την Αριζόνα στη στήλη του Μπάιντεν. Αν επιβεβαιωθεί (αυτήν την ώρα, με ενσωμάτωση 82%, προηγείται με 5 μονάδες), θα είναι η πρώτη «κόκκινη» (Ρεπουμπλικανική) πολιτεία που κερδίζει. Τις τελευταίες ώρες, ο πρώην αντιπρόεδρος μειώνει την απόσταση που τον χωρίζει από τον Τραμπ και στην Τζόρτζια – είναι πλέον (με 92% ενσωμάτωση) μόλις 2,2 μονάδες, ή 102.000 ψήφοι. Το live forecast των New York Times, που νωρίτερα θεωρούσε ότι η πολιτεία έχει κριθεί υπέρ του Τραμπ, πλέον θεωρεί οριακά φαβορί τον Μπάιντεν.
Στις τρεις πολιτείες του Βορρά που έκαναν τη διαφορά το 2016, ο Τραμπ προηγείται: με 3,6 μονάδες στο Ουισκόνσιν (ενσωμάτωση 83%), με 5,7 στο Μίσιγκαν (74% ενσωμάτωση) και με 12,7% στην Πενσυλβάνια (74% ενσωμάτωση). Ωστόσο μένουν πολλές ψήφοι να καταμετρηθούν στις μεγάλες αστικές περιοχές (Μιλγουόκι, Ντιτρόιτ, Φιλαδέλφεια), που στηρίζουν συντριπτικά τους Δημοκρατικούς, αλλά και μεγάλος αριθμός επιστολικών ψήφων, όπου επίσης (ειδικά φέτος) έχουν το προβάδισμα. Στη Β. Καρολίνα, με 95% ενσωμάτωση, ο Τραμπ προηγείται με περίπου 76.000 ψήφους – μία διαφορά που είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, να ανατραπεί. Τέλος, στην δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Νεμπράσκα, επικράτησε ο Μπάιντεν, κερδίζοντας άλλον έναν εκλέκτορα (που ίσως αποδειχθεί χρυσός).
Ανοιχτό, αξίζει να σημειωθεί, παραμένει το ενδεχόμενο ισοπαλίας (269-269), στην οποία περίπτωση το λόγο έχει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Βουλή ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αλλά ψηφίζει για πρόεδρο ανά πολιτεία – δηλαδή αν π.χ. 14 από τους 27 βουλευτές της Φλόριντα στηρίζουν Τραμπ, η ψήφος της πολιτείας πάει σε αυτόν, ενώ αραιοκατοικημένες πολιτείες με έναν βουλευτή έχουν το ίδιο βάρος με τις πιο πολυπληθείς. Με αυτή τη μέθοδο, έχουν το προβάδισμα οι Ρεπουμπλικανοί.
Τι να περιμένουμε λοιπόν; Ίσως ξέρουμε σε λίγες ώρες το αποτέλεσμα στο Ουισκόνσιν, όπου οι εκλογικές αρχές υπολογίζουν ότι θα ολοκληρώσουν την καταμέτρηση ως τις 5 τα ξημερώματα (13.00 ώρα Ελλάδος).
Στην Πενσυλβάνια, όπου αναμένεται σκληρή δικαστική αντιπαράθεση για τις επιστολικές ψήφους, σύμφωνα με το Bloomberg οι εκλογικοί αξιωματούχοι θα συνεχίσουν την καταμέτρηση στις 9 το πρωί σήμερα (4 το απόγευμα Ελλάδος) και αναμένουν να έχουν τελικά αποτελέσματα «εντός κάποιων ημερών». Ενδεικτικά, με τον Τραμπ να έχει ένα προβάδισμα σχεδόν 680.000 ψήφων, στη 1.30 το πρωί τοπική ώρα οι εκλογικές αρχές ανέφεραν ότι 1,4 εκατομμύρια επιστολικές ψήφοι είχαν καταμετρηθεί (λίγο περισσότερες από τις μισές), με τον Μπάιντεν να τις κερδίζει 67-32%. Οι περισσότερες που απομένουν είναι στην κομητεία της Φιλαδέλφεια, όπου το ποσοστό του Μπάιντεν μεταξύ των λίγων που έχουν καταμετρηθεί είναι 94%.
Το Μίσιγκαν, σύμφωνα με την αρμόδια εκλογική αξιωματούχο, ενδέχεται να ολοκληρώσει την καταμέτρηση ως σήμερα το βράδυ τοπική ώρα. Στην Τζόρτζια, όπου παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα σε μεγάλες κομητείες που στηρίζουν τους Δημοκρατικούς, αναμένεται το αποτέλεσμα σήμερα το πρωί (απόγευμα ελληνική ώρα). Την ίδια ώρα ενδέχεται να κριθεί και η Β. Καρολίνα – εκτός αν η διαφορά είναι τόσο μικρή (κάτω από 0,5% ή λιγότερες από 10.000 ψήφοι) που το ένα ή το άλλο στρατόπεδο ζητήσει επανακαταμέτρηση.
Συμπέρασμα; Ο Τραμπ διέψευσε – ξανά – τις δημοσκοπήσεις και έχει μεγάλες πιθανότητες επανεκλογής, αλλά και τη δυνατότητα να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα αν χάσει οριακά (όπως έδειξε απολύτως διατεθειμένος να κάνει στις δηλώσεις του πριν λίγες ώρες). Αναμένεται να ζήσουμε μέρες, αν όχι εβδομάδες, αβεβαιότητας, επικίνδυνες για την κοινωνική ειρήνη στις ΗΠΑ αλλά και για τη γεωπολιτική σταθερότητα ανά τον κόσμο.