ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τέλος εποχής με την απομάκρυνση των Κάρλσον – Λέμον

Η αποπομπή των δύο παρουσιαστών, που ήταν προϊόντα της εποχής Τραμπ, δείχνει άμβλυνση των υπερβολών των μέσων ενημέρωσης

ΤΖΙΜ ΡΑΤΕΝΜΠΕΡΓΚ / THE NEW YORK TIMES

Δύο άνθρωποι σε δύο πολύ διαφορετικά δίκτυα είδαν την «πόρτα της εξόδου» τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής. Ο λόγος για τον Τάκερ Κάρλσον και τον Ντον Λέμον.

Ο πρώτος, παρουσιαστής στο Fox Channel, έφερε στην καλωδιακή τηλεόραση ένα τοκ σόου, το «Tucker Carlson Tonight», στο οποίο έκανε ανοιχτά ρατσιστικά και μισογυνικά σχόλια, νομιμοποιώντας τη χρήση μιας γλώσσας που πριν από μερικά χρόνια θα θεωρούνταν αδιανόητη ακόμη και στους συντηρητικότερους κύκλους.

Επιπλέον είχε υποστηρίξει κατ’ εξακολούθηση θεωρίες συνωμοσίας και είχε αναφέρει πως η έφοδος στο Καπιτώλιο υπήρξε «ειρηνική». Εις βάρος του εκκρεμεί επίσης δίκη στο Ντελαγουέρ με κατηγορίες που αφορούν κακοποιητική συμπεριφορά απέναντι σε συνεργάτες. Ομως η προώθηση της θεωρίας ότι η εταιρεία Dominion Voting Systems ήταν μέρος μιας οργανωμένης προσπάθειας να χάσει ο Ντόναλντ Τραμπ τις προεδρικές εκλογές του 2020 υπήρξε η αρχή του τέλους του.

H Dominion μήνυσε τη Fox κι εκείνη κατέληξε σε εξωδικαστική συμφωνία με την εταιρεία παροχής εκλογικού εξοπλισμού για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 787,5 εκατ. δολαρίων. Πρόσωπα όπως ο πανίσχυρος Μέρντοχ αλλά και ο ίδιος ο Κάρλσον μπορεί μέσω αυτής της διευθέτησης να μη χρειάστηκε να παραστούν σε αίθουσα δικαστηρίου, όμως για τον παρουσιαστή η σχέση με το κανάλι είχε τελειώσει.

Δεν αρκεί η συγγνώμη

Η περίπτωση του Ντον Λέμον είναι αρκετά διαφορετική. Ο Λέμον έγινε γνωστός για τις «αντιτραμπικές» θέσεις του. Αν και πολύ λιγότερο ηχηρός από τον Κάρλσον, θεωρήθηκε έντονος για τα δεδομένα του CNN, στο οποίο εργαζόταν για 17 χρόνια. Η απομάκρυνση του Λέμον ήρθε μετά τη σεξιστική παρατήρηση που έκανε στο πάνελ της πρωινής εκπομπής του CNN «This Morning» ότι η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Νίκι Χέιλι δεν ήταν «στην ακμή της», επειδή, όπως είπε, «μια γυναίκα θεωρείται ότι είναι στην ακμή της στα 20, στα 30 και ίσως στα 40 της».

Αυτή η δήλωση ήταν βαθιά προσβλητική από κάθε άποψη. Αλλά από τηλεοπτικής άποψης ξεπέρασε επίσης το όριο του κοινού σφάλματος – απείλησε να αποξενώσει ένα δημογραφικό κοινό πολύ σημαντικό για τα νούμερα τηλεθέασης. Παρότι ο Λέμον ζήτησε συγγνώμη, το δίκτυο κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι η σχέση τους είχε οριστικά διαρραγεί.

Την αποχώρησή του έκανε γνωστή το βράδυ της Δευτέρας με ένα πικραμένο μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. «Ενημερώθηκα σήμερα το πρωί από τον ατζέντη μου ότι απολύθηκα από το CNN. Είμαι έκπληκτος», ανέφερε. «Επειτα από 17 χρόνια στο CNN, θα πίστευα ότι κάποιος στη διοίκηση θα είχε την ευπρέπεια να μου το πει ευθέως», πρόσθεσε. Σχολιάζοντας την απόλυσή του από το CNN, η Χέιλι έγραψε στο Twitter: «Υπέροχη ημέρα για τις γυναίκες, παντού», ενώ από τη μεριά του ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την αποχώρηση του Λέμον από το CNN. Στην πλατφόρμα Truth Social, που χρησιμοποιεί πλέον, ο πρώην πρόεδρος έγραψε: «Η μοναδική ερώτηση που θέτω είναι γιατί άργησαν τόσο πολύ;».

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι φιγούρες του Κάρλσον και του Λέμον ήταν –ίσως χωρίς να το γνωρίζουν– προϊόντα της εποχής Τραμπ. Της εποχής πριν εκλεγεί, της εποχής που κυβέρνησε και της εποχής που ακολούθησε. Μαχητές της τηλεόρασης που συχνά γίνονταν κι οι ίδιοι πρωτοσέλιδα, μοιράζοντας απλόχερα στο κοινό τους αγανάκτηση και οργή.

Τώρα, με διαφορετικούς τρόπους, οι αποπομπές τους αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον μια προσωρινή υποχώρηση από τις υπερβολές εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση