Υπέρ της άμεσης υποβολής αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ τάχθηκαν με κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, με την επίσημη απόφαση να λαμβάνεται εκτός απροόπτου την ερχόμενη Κυριακή.
«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO» υπογράμμισαν ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν στην κοινή δήλωσή τους, σε μια μεγάλη στροφή της πολιτικής της χώρας τους που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η ηγεσία της χώρας θα ανακοινώσει τις αποφάσεις που αφορούν την πολιτική ασφαλείας της Φινλανδίας προβλέπεται να παραχωρηθεί την Κυριακή, διευκρίνισε η φινλανδική προεδρία.
«Ελπίζουμε ότι τα βήματα που χρειάζονται ακόμη σε εθνικό επίπεδο για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των αμέσως επόμενων ημερών» πρόσθεσαν στην κοινή τους δήλωση ο Νιινίστο, ο οποίος είχε τακτικά συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, και η Μάριν, η νεαρότερη πρωθυπουργός της Ευρώπης.
Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα που εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα, όπως και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της Ατλαντικής Συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένουν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στην συμμαχία τις ερχόμενες ημέρες και θα τους χορηγήσουν καθεστώς μέλους γρήγορα, δήλωσαν στο Reuters πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι ενόψει της φινλανδικής ανακοίνωσης.
Οι χώρες της Βαλτικής, που βρίσκονταν κάποτε υπό την κυριαρχία της Μόσχας και τώρα είναι μέλη του NATO, χαιρέτισαν την ανακοίνωση της Φινλανδίας.
«Η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην (Ατλαντική) Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ πρόκειται να γίνει ισχυρότερο. Οι χώρες της Βαλτικής πρόκειται να γίνουν πιο ασφαλείς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
Η άποψη των Φινλανδών όσον αφορά το NATO άλλαξε γρήγορα μετά την έναρξη της ρωσι9κής εισβολής στην Ουκρανία.
Το 76% του πληθυσμού των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας τάσσεται εφεξής υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, με το ποσοστό που στηρίζει την ένταξη να έχει τριπλασιαστεί από αυτό που καταγραφόταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επίσης η ένταξη της χώρας στην στρατιωτική συμμαχία εξασφάλισε πολύ ευρεία πλειοψηφία 200 βουλευτών στο φινλανδικό κοινοβούλιο, με μόνον περίπου 10 βουλευτές να αντιτίθενται, και η πλειονότητα των κομμάτων τάσσεται πλέον υπέρ αυτής -το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Μάριν αναμένεται να λάβει θέση τελευταίο, αυτό το Σάββατο.
«Εναντίον κανενός»
«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι εναντίον κανενός», δήλωσε εξάλλου χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Φινλανδός πρόεδρος, απαντώντας στις ρωσικές προειδοποιήσεις κατά μιας εισόδου του Ελσίνκι στην συμμαχία.
Για τον Νιινίστο, για καιρό υπέρμαχο του διαλόγου ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, η Ρωσία μπορεί να κατηγορήσει μόνον τον εαυτό της αν δει τη γειτονική της χώρα να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ.
«Αν ενταχθούμε (στο NATO), η απάντησή μου (στη Ρωσία) θα είναι: ‘εσείς το κάνατε αυτό, κοιταχτείτε στον καθρέφτη’», σημείωσε χθες το βράδυ ο Φινλανδός πρόεδρος.
Επίσης χθες, η Επιτροπή Άμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου συμπέρανε ότι το ΝΑΤΟ είναι «η καλύτερη επιλογή» για την ασφάλεια της Φινλανδίας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η επίσημη απόφαση για την ένταξη θα πρέπει να ληφθεί από το Συμβούλιο για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική, το οποίο απαρτίζουν ο αρχηγός του κράτους, η πρωθυπουργός και υπουργοί.
Ανησυχώντας για την αντίδραση της Ρωσίας σε πιθανό αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν ήδη επιδιώξει να εξασφαλίσουν διαβεβαιώσεις για την προστασία τους τους μήνες που θα χρειαστούν για την επίσημη ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.
Με αφορμή επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις δύο χώρες χθες, η Βρετανία υπέγραψε ως εκ τούτου κοινές δηλώσεις αμοιβαίας προστασίας με τη Σουηδία, όπως και με τη Φινλανδία.
Τα επόμενα βήματα
Την Τετάρτη, η επιτροπή άμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ήταν η «καλύτερη επιλογή» για την ασφάλεια της Φινλανδίας, καθώς η ρωσική εισβολή είχε διαβρώσει την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη. Μια μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας υποστηρίζει την ένταξη.
Η γειτονική Σουηδία εξετάζει επίσης την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία και οι δύο χώρες αναμένεται ευρέως να υποβάλουν κοινή προσφορά.
Για τη Φινλανδία, το επόμενο βήμα είναι ο πρόεδρος και η Υπουργική Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας – ένα όργανο που αποτελείται από τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και έως έξι υπουργούς – να συνεδριάσουν την Κυριακή.
Η επιτροπή θα λάβει την επίσημη απόφαση για τη Φινλανδία να υποβάλει αίτηση, με την πρόταση να υποβάλλεται στη συνέχεια στο κοινοβούλιο.
Μετά την υποβολή επίσημου αιτήματος στη συμμαχία, οι βουλευτές και στα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικυρώσουν την αίτησή της, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάβιστο δήλωσε την Τρίτη ότι πιστεύει πως η Φινλανδία θα μπορούσε να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ «το νωρίτερο» την 1η Οκτωβρίου.
Στόλτενμπεργκ: Αν η Φινλανδία υποβάλει αίτηση, η διαδικασία προσχώρησης θα είναι γρήγορη
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρετίζει την κοινή δήλωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σαούλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού της χώρας Σάνα Μαρίν, που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση, και τονίζει ότι, «εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη».
Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του Προέδρου Nιίστο και της Πρωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη. Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Νιίστο και την Πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της».
Σουηδία: Θα ληφθεί υπόψη η θέση της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ
Η Σουηδία θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας όσον αφορά το ΝΑΤΟ, όταν αποφασίσει για το αν θα ζητήσει την ένταξή της στη συμμαχία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Expressen αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της πως η κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Η Φινλανδία είναι ο στενότερος εταίρος της Σουηδίας για την ασφάλεια και την άμυνα και χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις της Φινλανδίας», έγραψε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.
Κρεμλίνο: Απειλή για τη Ρωσία η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Η κίνηση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αποτελεί «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία και η επέκταση της συμμαχίας δεν θα κάνει την Ευρώπη ή τον κόσμο πιο σταθερό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι τα βήματα που έκανε η Φινλανδία για ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι λυπηρά και αποτελούν λόγο για συμμετρική απάντηση.
Με πληροφορίες από AFP, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ