ΚΥΠΕ
Πρέπει να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για θέματα ψυχικής υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη, είπε στην ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τρίτη η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
Μιλώντας για την ψυχική υγεία, είπε ότι, ήδη από πριν από την πανδημία, προβλήματα ψυχικής υγείας επηρέαζαν 85 εκ. ανθρώπους στην ΕΕ, και ο κορωνοϊός επιδείνωσε το πρόβλημα.
Τώρα, οι οικονομικές ανησυχίες, οι αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια, στο κόστος του φαγητού και οι καθημερινές εικόνες ενός βάρβαρου πολέμου, ασκούν μεγάλη πίεση στους ανθρώπους, ανέφερε.
«Ζούμε σε ταραχώδεις εποχές γεμάτες αβεβαιότητα και είναι εύκολο να νιώθουμε χαμένοι, απελπισμένοι ή μόνοι. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για ένα επερχόμενο τσουνάμι προκλήσεων στην ψυχική υγεία. Αυτή η προειδοποίηση επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», σημείωσε.
Η κ. Κυριακίδου είπε ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα, φιλόδοξα και συντονισμένα μέτρα για την προστασία της ψυχικής υγείας των πολιτών. Ανέφερε ότι στην ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πρόεδρος von der Leyen δεσμεύτηκε να εργαστεί για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ψυχική υγεία. «Ξεκινήσαμε να προετοιμάζουμε αυτό το έργο – το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές πολιτικές και δράσεις της ΕΕ», είπε.
«Πρέπει να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για θέματα ψυχικής υγείας – και να δώσουμε προτεραιότητα στην πρόληψη και την προώθηση της καλύτερης ψυχικής υγείας. Πρέπει να βελτιώσουμε την πρόσβαση στην περίθαλψη ψυχικής υγείας, μια από τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος.
Η κ. Κυριακίδου συνέχισε λέγοντας ότι υποστηρίζουμε τα κράτη μέλη στη μεταρρύθμιση των συστημάτων ψυχικής υγείας και στην εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των αυτοκτονιών. «Έχουμε ήδη διαθέσει περισσότερα από 28 εκατομμύρια ευρώ σε δράσεις ψυχικής υγείας στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΕΕ για την υγεία τα τελευταία τρία χρόνια», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν χρησιμοποιήσει τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να επικεντρωθούν στην ψυχική υγεία. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η διασφάλιση ότι η ψυχική υγεία αντιμετωπίζεται με ολοκληρωμένο τρόπο - στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ανέφερε.
«Ο εντοπισμός των παιδιών που αντιμετωπίζουν προκλήσεις, η υποστήριξη των γονέων και των οικογενειών είναι σημαντική για την πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας. Πρέπει να οικοδομήσουμε χωρίς αποκλεισμούς, ισότιμες κοινωνίες που απορρίπτουν το στίγμα και ακούν πραγματικά τους πολίτες. Κοινωνίες που ακούν κραυγές για βοήθεια – όσο σιωπηλές κι αν είναι – και ανταποκρίνονται με προσιτή φροντίδα», είπε η κ. Κυριακίδου.
Γι’ αυτό, κατέληξε, χρειάζεται δέσμευση από όλους τους παράγοντες σε όλες τις κοινωνίες, στην έρευνα, την απασχόληση, τα μέσα ενημέρωσης, τη show business, τον αθλητισμό και την εκπαίδευση. «Πρέπει να συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη, τις ΜΚΟ και τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, αλλά το πιο σημαντικό, πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών μας και εκείνων των επαγγελματιών υγείας μας. Η προστασία της ψυχικής υγείας είναι μια επένδυση στους ανθρώπους μας, τις οικονομίες μας και το μέλλον μας».