Ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι κατά τη συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή δεν υπήρξε ένδειξη για αλλαγή στον τρόπο σκέψης του Ρώσου προέδρου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Γερμανός καγκελάριος υπερασπίστηκε παράλληλα την απόφασή του να επικοινωνήσει με το Κρεμλίνο, για την οποία δέχθηκε κριτική από συμμάχους.
Μιλώντας από το αεροδρόμιο του Βερολίνου, πριν από την αναχώρησή του για τη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία, νωρίτερα σήμερα Κυριακή, ο Σολτς ανέφερε ότι δικαίως είχε την επικοινωνία με τον Πούτιν. Οπως ανέφερε, βοήθησε στο να διαλυθούν τυχόν ψευδαισθήσεις που μπορεί να τρέφει ότι η Δύση και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να διακόψει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.
Αναφερόμενος στην επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν καλό η Ουάσιγκτον να έχει τακτική επαφή με τον Πούτιν, τη στιγμή που κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν ακολουθεί τέτοια πρακτική.
«Η συζήτηση ήταν πολύ λεπτομερής και συνέβαλε στη διαπίστωση ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει στις απόψεις του Ρώσου προέδρου για τον πόλεμο – και αυτό δεν είναι καλό νέο», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους.
Πρώτη επικοινωνία έπειτα από δύο χρόνια
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια ο Σολτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο σε μία περίοδο που συσσωρεύονται οι ενδείξεις ότι μεγάλες δυνάμεις του δυτικού κόσμου αναζητούν διπλωματική διέξοδο στο Ουκρανικό.
«Ο καγκελάριος κάλεσε τη Ρωσία να επιδείξει βούληση για συνομιλίες με την Ουκρανία με στόχο την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπερστραϊτ στο Βερολίνο μετά το πέρας της συνομιλίας, η οποία, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, κράτησε περίπου μία ώρα.
Ανέφερε ότι ο Ολαφ Σολτς επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του προς την αμυντική προσπάθεια της Ουκρανίας «για όσο καιρό χρειαστεί», καυτηρίασε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών υποδομών και τόνισε ότι η ανάμειξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας συνιστά «σοβαρή κλιμάκωση» της σύγκρουσης.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «διεξοδική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των δύο ηγετών για το Ουκρανικό, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ουδέποτε απέρριψε την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Οπως ανέφερε όμως το πρακτορείο TASS, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη «τα ρωσικά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας και τις νέες εδαφικές πραγματικότητες», αλλά και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν προκύψει «από τις ρίζες τους».
Στη διάρκεια της συνομιλίας ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ρωσογερμανικές σχέσεις «υπέστησαν πρωτοφανή επιδείνωση» τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποκαταστήσει την ενεργειακή συνεργασία της με τη Γερμανία αν και όποτε η τελευταία το επιλέξει.
Η επικοινωνία Σολτς – Πούτιν αποτέλεσε ψυχρολουσία για το Κίεβο. Πηγή από την προεδρία της Ουκρανίας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Γερμανό καγκελάριο να μη συνομιλήσει με τον Πούτιν, γιατί κάτι τέτοιο «θα εξασθένιζε τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας».
Με πληροφορίες από Reuters