Kathimerini.gr
Σε «κατάσταση πολέμου» εναντίον του κορωνοϊού έχει τεθεί το Πεκίνο, όπου καθημερινά καταγράφονται νέα κρούσματα. Οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται πλέον να προβαίνουν σε «μη αναγκαίες μετακινήσεις», ενώ κάθε έξοδος και είσοδος στην πόλη ελέγχεται. Στα δύο αεροδρόμια του Πεκίνου ακυρώθηκαν πάνω από 1.000 πτήσεις και έκλεισαν ξανά σχολεία και πανεπιστήμια. Πολλές πόλεις και επαρχίες της Κίνας, μεταξύ των οποίων και το Μακάο, επιβάλλουν 14ήμερη καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες καταφθάνουν από την κινεζική πρωτεύουσα.
Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τη δημόσια υγεία, απαγόρευσε την εισαγωγή σολομού από την Ευρώπη, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι το λιπαρό ψάρι βρίσκεται πίσω από την έξαρση των κρουσμάτων στο Πεκίνο, που φαίνεται να συνδέεται με την υπαίθρια αγορά Ξινφαντί. Στα ξύλα κοπής του ψαριού ανιχνεύθηκαν ίχνη κορωνοϊού και η γενετική ανάλυσή τους υποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός μεταφέρθηκε στην αγορά από την Ευρώπη, κάτι που αμφισβητούν Ευρωπαίοι ερευνητές.
Σε μια άλλη εξέλιξη, «απαράδεκτη αποτυχία, που δεν έπρεπε να συμβεί ούτε να επαναληφθεί» χαρακτήρισε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, την επιστροφή της επιδημίας στη χώρα, που παρέμενε «καθαρή» επί τρεις εβδομάδες. Η COVID-19 επέστρεψε στη χώρα της Ωκεανίας εξαιτίας δύο Βρετανίδων που «έσπασαν» την υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα χωρίς να εξεταστούν. Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός ανέθεσε πλέον στις ένοπλες δυνάμεις την εποπτεία της επιβολής καραντίνας στις νέες αφίξεις. Ήδη, οι υγειονομικοί φορείς της χώρας έχουν ιχνηλατήσει 320 επαφές των δύο γυναικών.
Ο Πούτιν
Ακόμη, στην κατοικία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στα περίχωρα της Μόσχας, έχει κατασκευαστεί σήραγγα απολύμανσης με χρήση εκνεφώματος υγρού απολυμαντικού, στην οποία υποχρεούται να διέλθει οποιοσδήποτε επιθυμεί να τον συναντήσει.