ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σ. Κυριακίδου: Στόχος της Κομισιόν η μείωση της κατανάλωσης καπνού στην ΕΕ

Σήμερα, η χρήση καπνού παραμένει ο μεγαλύτερος αποφευκταίος κίνδυνος για την υγεία στην ΕΕ ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος

ΚΥΠΕ

Στόχος της Κομισιόν είναι να προωθήσει τη μείωση του καπνίσματος από 25% σε 5% του πληθυσμού μέχρι το 2040, σημειώνει σε γραπτό μήνυμα της ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

«Σήμερα, η χρήση καπνού παραμένει ο μεγαλύτερος αποφευκταίος κίνδυνος για την υγεία στην ΕΕ ο οποίος συμβάλλει σε πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας. Παραμένει η κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να αποφευχθεί στην ΕΕ, καθώς σε αυτόν αποδίδεται πάνω από το ένα τέταρτο του συνόλου των καρκίνων» τονίζει η Επίτροπος.

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο καπνός σκοτώνει μέχρι και έναν στους δύο χρήστες», υπογραμμίζει η κ. Κυριακίδου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους σχετικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας μέσω του Σχεδίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση του Καρκίνου.

«Έχουμε καταστήσει τη μείωση της κατανάλωσης καπνού βασική προτεραιότητα με έναν πολύ σαφή στόχο - τη δημιουργία μιας "γενιάς χωρίς καπνό". Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση του καπνίσματος τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των καπνιστών στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός. Πρέπει να εντείνουμε τη δράση μας για να εκπληρώσουμε τη δέσμευση να μειώσουμε την κατανάλωση καπνού στον πληθυσμό της ΕΕ από το σημερινό 25% στο 5% έως το 2040», αναφέρει.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει, φέτος η Κομισιόν προωθεί νέες συστάσεις προς τα κράτη μέλη για την μείωση του καπνίσματος. «Οι δράσεις αυτές θα μας επιτρέψουν να κάνουμε περισσότερα για να περιορίσουμε την κατανάλωση νέων προϊόντων καπνού που εισέρχονται στην αγορά, καθώς και τον αντίκτυπο του παθητικού καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους» εξηγεί.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη δέσμευσή μας για την καλύτερη προστασία των μη καπνιστών, ιδίως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως τα παιδιά. Θα μας βοηθήσει επίσης να μειώσουμε το κάπνισμα και τη χρήση νέων προϊόντων καπνού σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως μεταξύ των νέων» συνεχίζει.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, καταλήγει, υπενθυμίζει ότι «μπορούμε και πρέπει όλοι να πάρουμε την υγεία μας στα χέρια μας», με την διακοπή του καπνίσματος να «συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση